Sfanta Liturghie la Manastirea istorica Barsana

Sfanta Liturghie la Manastirea istorica Barsana

Sfanta Liturghie la Manastirea istorica Barsana

Duminica, 15 martie 2020, duminica a doua din Postul Mare, a Sfantului Ierarh Grigorie Palama, Preasfintitul Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, impreuna cu Preasfintitul Parinte Timotei Satmareanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea istorica Barsana din Protopopiatul Sighet.

Sfanta Liturghie Arhiereasca

Ierarhii Maramuresului au oficiat Sfanta Liturghie in Altarul de Vara al Manastirii din cauza conditiilor de restrictie impuse de oficialitatile nationale pentru prevenirea infectiilor cu coronavirus, cand in spatiile inchise nu este voie a intra mai mult de 50 de persoane, credinciosii fiind, astfel, rasfirati in generoasa curte a manastirii, iar Sfanta Liturghie fiind amplificata prin difuzoare. A slujit un sobor format din trei preoti si 5 diaconi.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin ,,Theologos" al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

In intampinarea Ierarhilor a venit Teodor Stefanca, primarul comunei Barsana, care s-a rugat impreuna cu soborul si credinciosii din curtea manastirii.

Inainte de otpustul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Episcop Iustin, cu Preasfintitul Parinte Timotei Satmareanul si tot soborul si poporul drept credincios din curtea Manastirii Barsana s-au rugat in genunchi cu Ragaciunea speciala pentru incetarea noii epidemii, transmisa de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel pentru fiecare manastire si parohie din Patriarhia Romana.

Cuvantul de invatatura

La momentul pricesnei, Preasfintitul Parinte Episcop Iustin a rostiti un cuvant de invatatura despre Sfantul Grigorie Palama, despre viata sa sfanta, despre trairea in Sfantul Munte Athos, cultura teologica pe care o avea si care l-a ajutat sa formuleze o invatatura importanta pentru credinciosi.

,,In aceasta vreme suntem chemati impreuna sufletul si trupul sa arate multa cainta catre Dumnezeu. De aceea, Biserica ne indeamna sa sporim postul si rugaciunea si sa le impreunam cu fapta cea buna. El este autorul unei cugetari teologice conform careia omul, alcatuit din trup si suflet, poate ajunge sa simta prezenta si lucrarea lui Dumnezeu in viata lui daca se curateste de patimi si pacate, daca traieste o viata de dreapta credinta si are si o dreapta vietuire, pe langa dreapta marturisire a credintei. Aceasta se poate realiza prin post si rugaciune multa si prin silinta neintrerupta de a pazi poruncile lui Dumnezeu, randuielile Bisericii. Prin aceasta dreapta vietuire, dreapta marturisire si dreapta faptuire, omul se poate purifica, se poate curati, se poate mantui si chiar se poate sfinti, ca sa devina bine placut lui Dumnezeu inca din timpul vietii, rugaciunile sa-i fie ascultate si bine primite si implinite. Omul poate simti prezenta si lucrarea Duhului Sfant si Lumina necreata a lui Dumnezeu, Lumina taborica, Lumina lina a Sfintei Slave a Tatalui Ceresc. Poate s-o simta, s-o intrezareasca cu ochii inimii, cu ochii sufletului sau. Aceasta este invatatura acestui mare Sfant al Bisericii, numit Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, din Grecia, pe care ne-a lasat-o noua, credinciosilor."

Preasfintitul Parinte Episcop Iustin a talcuit apoi credinciosilor pericopa evanghelica despre vindecarea slabanogului din Capernaum, care se citeste in a doua duminica din Postul Sfintelor Pasti.

,,Si pericopa evanghelica citita este atat de potrivita la vremurile pe care le traim azi. Se desprind mai multe lucruri pe care este bine sa le retinem: solidaritatea celor patru barbati. Traim vremuri grele. Suntem intr-o mare tulburare si stramtorare cum n-a mai fost in lume. Toti oamenii de pe pamant traiesc o trauma si o inspaimantare cum nu a mai fost vreodata. O boala amenintatoare, intr-adevar periculoasa, ne face sa ne temem mai tare decat de pacatele care ucid sufletul. Se sting candelele si se inchid Altarele. Ne temem de boli care ucid trupul. Dar nu ne ferim si nu ne temem de pericole care ucid sufletul. Ce-a zis Mantuitorul catre Apostoli? Vor veni pericole. Veti fi adusi in fata judecatii. Veti fi batjocoriti. Veti fi dati afara din sinagogi. Nu vi se va permite sa vorbiti, sa va adresati oamenilor. Veti fi considerati periculosi. Nu va temeti, a zis Mantuitorul, de cei ce ucid trupul, iar de suflet nu pot sa se atinga. Parca am fi si noi in aceeasi stare, in aceeasi situatie. Sa nu fugim de bolile trupesti, sa ne ocupam de gravele boli sufletesti, care se vindeca numai prin rugaciune, numai prin Liturghie, numai prin evlavie, numai prin pocainta, numai prin fapte bune."

Preasfintitul Parinte Episcop Iustin a indemnat poporul la rugaciune si post pentru indurarea lui Dumnezeu ca sa salveze tara si chiar lumea:

,,Noi, romanii, suntem un popor credincios si poate pentru rugaciunile poporului roman va izbavi Dumnezeu toata lumea si tot pamantul. Pentru ca mult pot multi putini impreuna. Trebuie sa ne rugam. Lumea a uitat de toate. A uitat sa se intoarca. Lumea a uitat sa fie solidara, normala, fireasca si sa se poarte frumos. Alergam in toate partile. Am devenit materialisti. Ne ocupam mai mult de cumparaturi," a mai spus Preasfintitul Parinte Episcop Iustin.

Sfintirea Casei Monahale

Dupa incheierea Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Episcop Iustin s-a deplasat cu soborul si maicile manastirii la noua casa monahala, a 17-a cladire din lemn ridicata in acest complex monahal, unde a oficiat rugaciunile de binecuvantare a chiliilor maicilor.

&

Post-ul Sfanta Liturghie la Manastirea istorica Barsana apare prima data in Graiul Maramuresului.

Comments