Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Traditii si superstitii

Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Traditii si superstitii

Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Traditii si superstitii

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir sau Sfantul Dumitru, Izvoratorul de Mir, a fost un martir crestin, sfant militar din veacul al III-lea, care a trait in vremea imparatilor Maximian si Diocletian, in cetatea Tesalonic. Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, fost martirizat in jurul anului 306 si este sarbatorit atat de ortodocsi, cat si de catolici, pe 26 octombrie. De asemenea, pe 27 octombrie urmeaza o alta sarbatoare mare, Sfantul Dimitrie Basarabov.

Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou. Programul evenimentelor din Bucuresti

Cu hramuri rasunatoare, ofrande cu colaci deliciosi si jocuri cu focuri vii, sarbatoarea de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, aduce ultima si una dintre cele mai importante sarbatori de toamna. Dupa hramul Sfintei Paraschiva, zilele Sfintilor Dumitru sunt ultima si cea mai importanta sarbatoarea din toamna, care, dupa superstitii pastorale, marcheaza inceputul iernii.

Traditii si superstitii de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri care au loc in ajun de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, sunt focurile vii. In ajunul sarbatorii, pe 25 octombrie, este ,,Focul lui Sanmedru", cand oamenii aprind focuri in curti sau pe dealuri, peste care sar copiii, sa fie sanatosi, iar tinerii pentru a se casatori.

In credinta populara, anul este impartit in doua anotimpuri: vara si iarna. Daca Sfantul Gheorghe ,,incuie" iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Exista credinta ca, in ziua Sf. Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si arate coltii.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua lui fiind aceea in care, spune traditia, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, anotimpul rece va fi aspru. Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmari mersul oilor in dimineata sarbatorii Sf. Dumitru. Astfel, daca dimineata se va trezi mai intai o oaie alba, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Ziua de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, era, pe vremuri, si o zi a soroacelor. Se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca ,,la San-George se incaiera cainii, iar la Samedru se sfadesc stapanii".
Tot de Sfantul Dumitru, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

Potrivit altor traditii, daca de Sfantul Dumitru este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa. Daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi mari.

Ce este bine sa faci de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir

In ziua Sfantului Dumitru, taranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumos. Cine are imprumuturi trebuie sa le achite in aceasta zi, dar si sa faca alte socoteli noi.

Batranele impart covrigi, paine, nuci, mere, struguri si prune uscate doar celor care sar peste foc.

Tot in aceasta zi se pomenesc mortii. Se dau de pomana coliva de Samedru si colaci in forma de cruce.

In ajunul sarbatorii de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, pentru ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Ce nu ai voie sa faci de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir

In ziua de Sfantul Dimtrie, Izvoratorul de Mir, nu se piaptana, iar femeile fac pomana cu grau fiert cu unt, lapte sau branza.

In Bucovina, se zice cine seamana usturoiul dupa Sfantul Dumitru va avea parte numai de paguba in anul urmator.

In Oltenia, se crede ca numai cine respecta toate traditiile sarbatorii va fi protejat de necazuri, primejdii si de lupi.

Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, ucis cu sulita pentru ca nu s-a inchinat la zei

Despre Sfantul Dimtrie, Izvoratorul de Mir se spune ca a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305).

Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorita calitatilor sale, guvernator al Tesalonicului, dupa moartea tatalui sau. Mai tarziu, imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, lucru care l-a maniat foarte tare. Drept urmare, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor.

Venit la Tesalonic, imparatul l-a intrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate cele auzite despre el. Dimitrie a marturisind cu indrazneala ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Pedeapsa imparatului a fost maxima: Dimitrie a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.

Sfantul Dimitrie Basarabov

Dupa sarbatoarea Marelui Mucenic, pe 27 octombrie este celebrat Sfantului Dimitrie cel Nou sau Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor, ale carui moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala. Sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou aduna, timp de trei zile, mii de pelerini pe Dealul Patriarhiei din Capitala, care vin sa atinga raclele cu moastele Sfintilor si bucata din Crucea Sfanta.

Desemnat, in 1774, ca protector al Cetatii lui Bucur. Moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou, considerate a fi facatoare de minuni, sunt pastrate in Catedrala Patriarhala. Sfantul Dimitrie Basarabov a trait in secolul al XIII-lea sau al XVIIlea, nascandu- se in satul Basarabi (n.r. - Basarabov, in Bulgaria de azi, la 80 km de Bucuresti), la sud de Dunare, din parinti ortodocsi de origine vlaha. In copilarie, mergea cu vitele la pasune.

Legenda povesteste ca intr-una dintre zile, din neatentie, a calcat peste un cuib de pasari, omorand toti puii din el. Indurerat de intamplare, se spune ca si-a pedepsit piciorul vinovat, mergand cu el descult, vreme de trei ani, prin arsita, ploaie ori viscol. Bunatatea, smerenia si iubirea fata de Dumnezeu si tot ce e viu i-au caracterizat viata. Nu se stie exact nici cand a intrat in manastire, nici cand a trecut la cele vesnice. Se povesteste insa ca, simtindu- si sfarsitul aproape, Dimitrie s-ar fi intors pe valea raului Lom, unde se nascuse, si s-a asezat intre doua dale de piatra, ca intr-un sicriu, aluviunile acoperindu- i trupul pieritor. Dupa aproape 30 de ani, au inceput intamplarile minunate. O fetita bolnava de epilepsie l-a visat pe Dimitrie, care i-a promis ca o va vindeca, daca parintii ei ii vor scoate trupul din prundisul ce-i acoperise ramasitele pamantesti. Ceea ce s-a si intamplat, dupa ce oamenii i-au descoperit corpul neputrezit, moastele sfantului fiind aduse in biserica din Basarabi.

In 1774, in vremea razboiului ruso-turc, invazia turceasca a determinat credinciosii sa mute moastele in tara Romanesca, cu intentia de a le duce in Rusia. Ele au ramas, pana la urma, in Bucuresti, fiind duse in catedrala mitropolitana - patriarhala, azi - din Bucuresti, unde sunt pastrate intr- o racla de argint. Sfantul a fost declarat ocrotitor al Capitalei, iar harul sau s-a facut simtit prin numeroasele minuni si vindecari petrecute de atunci incoace.

Parintele Iustin Bulimar, slujitor la Catedrala patriarhala din anul 1989, spune, potrivit crestinortodox.ro, ca: ,,In 1989, in urma slujbei Sfantului Maslu, un credincios pe care eu l-am vazut de mai multe ori participand la aceasta Sfanta Taina si la celelalte slujbe ale Bisericii ramanea intotdeauna ultimul de se inchina. Si, intr-una din zile, la fel procedand, a urcat la racla sfintelor moaste (dar de ce ramanea ultimul sa se inchine? - pentru ca umbla cu carje), si-a asezat carjele, ca de obicei, ca sa si le poata lua dupa rugaciune, dupa ingenuncherea pe care o putea face el acolo in felul lui, si minunea s-a intamplat: s-a ridicat, s-a inchinat, a coborat treptele, n-a realizat pe moment ca el de fapt isi uitase carjele si de-abia dupa ce a coborat Dealul Patriarhiei si-a dat seama de miracolul, de minunea intamplata. S-a intors inapoi plangand si multumind cu lacrimi in ochi, lui Dumnezeu si Sfantului Dimitrie, povestindu-i preotului de pe vremea aceea - era un arhimandrit deosebit, un preot evlavios, iubit de credinciosi, parintele Grichentie, care s-a retras dupa Revolutie, la pensie, la Manastirea Secu - si dansul a ramas foarte impresionat, desi mai vazuse si alte minuni petrecute la racla Cuviosului Dimitrie cel Nou".

Parintele Dimitrie Irimia povesteste: ,,Un caz care m-a impresionat a fost acela al unei doamne ce avea in jur de 40 de ani care, efectiv, a fost revoltata asupra celor din familia ei pentru ca veneau si stateau la Sfantul Dimitrie foarte multe ore in sir, in ploaie, in frig. De aceea, a venit cu gand vrajmas la racla Cuviosului Dimitrie. Ea nu concepea, nu putea intelege, si a venit cu acest gand de razbunare impotriva Sfantului si cu o mana a zgariat cu unghiile moastele Sfantului Dimitrie in locul unde ele sunt descoperite spre a fi sarutate de credinciosi. Cand a venit la mine, mi-a spus, ascunzand fapta sa: ,,Parinte, am fost la toti doctorii; am o boala foarte rara - imi curge sange din buricele degetelor". I-am facut dezlegari, apoi s-a mai linistit; era foarte agitata. I-am explicat ca trebuie sa se spovedeasca, sa tina post, si atunci mi-a spus: ,,Eu numai cu o mana am zgariat acolo, dar imi curge sange din amandoua mainile. Apoi, a venit cineva din familie si mi-a spus ca s-a vindecat. De atunci nu am mai vazut-o, dar acest caz a fost unul deosebit din cate am vazut si auzit."

Post-ul Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Traditii si superstitii apare prima data in Libertatea.ro.

Comments