Simbolul care arata soferilor ca un medicament poate da rezultate fals pozitive la DrugTest

Simbolul care arata soferilor ca un medicament poate da rezultate fals pozitive la DrugTest


Un triunghi rosu in care este desenat semnul exclamarii este semnul care apare pe cateva cutii de medicamente si el semnalizeaza soferilor faptul ca acele pastile pot da rezultate fals pozitive la DrugTest, potrivit Antena 3.


In prezent, se gasesc in farmacii unele medicamente care au inscriptionat acest semn pe cutie, iar Ministerul Sanatatii a actualizat lista, care va fi publicata in aceasta saptamana.


Practic, din aceasta toamna, soferii vor sti ce medicamente pot influenta capacitatea de a conduce si pot da un rezultat pozitiv la DrugTest, astfel ca ei sa le poata evita atunci cand se urca la volan.


Fiecare produs medicamentos va fi inscriptionat cu un avertisment, dar si un semn distinctiv pentru ca soferii sa stie clar de care sa se fereasca, pentru a-si pastra permisul.


Asadar, cutiile care au inscriptionat un triunghi rosu sunt medicamente ce contin substante care pot afecta in mod negativ capacitatea de a conduce.


Pastilele pentru raceala pot da rezultate fals pozitive la DrugTest


De asemenea, specialistii avertizeaza ca si medicamentele pentru raceala care contin codeina si pseudoefedrina pot, de asemenea, influenta capacitatea de a conduce si pot crea probleme la controalele in trafic.


In acest context, IML avertizeaza soferii ca testele sunt foarte sensibile si pot detecta substantele vizate pana la 48 de ore dupa consumul unei singure pastile.


Aproape jumatate din rezultatele DrugTest s-au dovedit a fi fals pozitive, mai ales dupa ce soferii au luat tratamente despre care nu stiau ca pot influenta rezultatele.


Sunt insa si medicamente administrate tot pentru raceala si gripa, care nu au inscriptionat acest semn pe cutie.


,,Trebuie sa stim ca aceasta pseudoefedrina poate da pe un test, un DrugTest fie de urina, fie de saliva, fie de sange, varianta calitativa ca este din acea clasa, deci apare pozitiv", spune Beatrice Speteanu, farmacist.


Medic IML: Rezultatele DrugTest pot iesi fals pozitive si la 48 de ore dupa administrarea unei singure pastile


Astfel de situatii apar pentru ca legislatia este neclara, spun specialistii de la INML. In prezent, legislatia prevede ca este interzis consumul de droguri si substante psihoactive la volan, insa si acele substante cu efecte similare.


,,Aparatele sunt foarte sensibile si ele pun in evidenta si cantitatile foarte mici. Medicamentele antiraceala uzuale contin, de exemplu, 15 mg de codeina. Este o cantitate infinitezimala pentru a putea genera vreun efect psihoactiv. Numai ca aparatele noastre si ale Politiei sunt atat de sensibile, incat vor pune in evidenta aceasta substanta pana la 48 de ore dupa consumul unei singure pastile", a spus Gabriel Gorun, medic IML.


Nu doar tratamentele pentru viroze pot crea probleme in trafic, atrag atentia medicii.


,,Foarte multe reactii incrucisate fals pozitive dau si antibioticele. Exista antialergice, antihistaminice care pot pozitiva aceste teste si de asemenea toti pacientii care urmeaza tratamente, de exemplu cei care au afectiune de tip ADHD", a mai spus Gabriel Gorun, medic IML.


In prezent nu exista niciun document oficial din partea Agentiei Nationale sau Europene a Medicamentului care sa spuna negru pe alb ca anumite tratamente pot da rezultate pozitive la DrugTest.


Ministerul Sanatatii, sfat pentru soferii care iau pastile


Ministerul Sanatatii recomanda soferilor sa citeasca cu mare atentie prospectul tuturor medicamentelor pe care le iau.


,,Va informam ca in ambalajul tuturor medicamentelor se afla un prospect, document care cuprinde informatii pentru pacienti cu privire la posibilele efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ministerul Sanatatii va recomanda ca inainte de administrarea unui medicament sa va informati citind prospectul acestuia, iar in cazul in care aveti nelamuriri sa luati legatura cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastra", se arata pe site-ul Ministerului Sanatatii.


Comments