Pariurile Israelului in razboiul cu Hezbollah, un inamic furios si bine inarmat | Analiza BBC

Pariurile Israelului in razboiul cu Hezbollah, un inamic furios si bine inarmat | Analiza BBC

Pariurile Israelului in razboiul cu Hezbollah, un inamic furios si bine inarmat | Analiza BBC


Liderii israelieni se felicita pentru progresul ofensivei impotriva miscarii siite libaneze Hezbollah, care a inceput cu detonarile de pagere si dispozitive walkie-talkie si a continuat cu atacuri aeriene intense si sangeroase, comenteaza BBC.


Ministrul apararii Yoav Gallant nu s-a ferit de laude dupa atacurile aeriene de luni. ,,O capodopera. A fost cea mai proasta saptamana pe care a avut-o Hezbollah de la infiintarea sa, iar rezultatele vorbesc de la sine", a declarat el.


Potrivit lui Gallant, atacurile aeriene de luni s-au soldat cu distrugerea a mii de rachete care ar fi putut ucide cetateni israelieni. De cealalta parte, Ministerul Sanatatii de la Beirut sustine ca Israelul a ucis peste 550 de cetateni libanezi, printre care 50 de copii. Este aproape cat jumatate din numarul mortilor inregistrati in Liban intr-o luna de razboi intre Israel si Hezbollah in 2006, noteaza BBC.


Convingerile factorilor de decizie israelieni


Factorii de decizie israelieni cred ca o ofensiva feroce va provoca atat de multa durere incat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah si aliatii sai, in principal Iranul, isi vor da seama ca pretul rezistentei este prea costisitor.


Politicienii si generalii israelieni au nevoie de o victorie. Dupa aproape un an de razboi in Fasia Gaza, enclava palestiniana condusa de miscarea islamista Hamas s-a transformat intr-o mlastina. Luptatorii Hamas inca ies din tuneluri si ruine pentru a ucide si rani soldati israelieni si inca tin ostatici cetateni israelieni.


Hamas a surprins neplacut Israelul pe 7 octombrie anul trecut, cand a lansat un atac fara precedent soldat cu 1.180 de morti si 251 de rapiti. Israelienii nu au vazut in Hamas o amenintare semnificativa, cu consecinte devastatoare. Libanul este diferit fata de Gaza. Fortele de Aparare ale Israelului (IDF) si agentia de spionaj Mossad au planificat urmatorul razboi impotriva Hezbollah inca de cand precedentul, din 2006, s-a incheiat cu un impas.


Liderul Israelului, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, considera ca ofensiva actuala face progrese mari in directia obiectivului sau declarat de a inclina balanta puterii de la Hezbollah.


Netanyahu, ministrul apararii Gallant si generalii israelieni spun ca isi doresc sa opreasca atacurile cu rachete lansate de Hezbollah peste granita. In acelasi timp, armata israeliana mai spune ca vrea sa forteze Hezbollah sa se indeparteze de granita si sa nu mai puna in pericol instalatiile sale.


O noua Gaza?


Saptamana scursa recent readuce in Liban ecouri ale ultimului an de razboi in Gaza. Israelul a emis avertismente civililor, asa cum a procedat si in Gaza, sa plece din zonele vizate de atacuri. La fel ca in cazul Hamas, Israelul da vina pe Hezbollah ca foloseste civilii ca scuturi umane.


Criticii si inamicii Israelului sustin insa ca avertismentele sunt prea vagi si nu ofera suficient timp pentru evacuare. Legile razboiului cer sa fie protejati civilii de operatiunile militare si interzic folosirea nediscriminatorie si disproportionata a fortei.


Unele dintre atacurile Hezbollah asupra Israelului au lovit zone rezidentiale, incalcand legile menite sa protejeze civilii. Au vizat totodata armata israeliana. Israelul si aliatii sai cheie occidentali, mai ales SUA si Marea Britanie, clasifica Hezbollah drept organizatie terorista.


Israelul insista ca are o armata morala, care respecta regulile. Dar o mare parte a lumii i-a condamnat comportamentul din Gaza.


In ceea ce priveste detonarile de pagere si dispozitive walkie-talkie, israelienii sugereaza ca tintele au fost luptatorii Hezbollah. Totusi, Israelul nu putea sti unde se vor afla acesti luptatori in momentul declansarii exploziilor, motiv pentru care au fost raniti si ucisi civili si copii in case, magazine si in diverse locuri publice. Acest lucru, spun unii experti, arata ca Israelul recurge la forta letala fara a face distinctia intre combatanti si civili; o incalcare a legilor razboiului.


Luptele dintre Israel si Hezbollah au inceput in prima parte a deceniului 1980-1990. Dar conflictul in curs, limitat deocamdata la zona de granita, a inceput a doua zi dupa atacul fara precedent al Hamas asupra teritoriului israelian, cand Hassan Nasrallah le-a ordonat oamenilor sai sa efectueze atacuri cu rachete limitate, dar aproape zilnice, peste granita in sprijinul Hamas. Aceste atacuri au tinut ocupate unele trupe israeliene si au fortat aproximativ 60.000 de oameni sa-si paraseasca casele din zona de granita cu Liban.


Umbrele invaziilor din trecut


Cateva voci din mass-media israeliana au comparat impactul atacurilor aeriene asupra capacitatilor militare ale Hezbollah cu Operatiunea Focus, dusa impotriva Egiptului in iunie 1967. A fost un raid faimos, soldat cu distrugerea aeronavelor fortelor aeriene egiptene in timp ce se aflau la sol. In urmatoarele sase zile, Israelul a invins Egiptul, Siria si Iordania. Victoria de atunci a conturat forma conflictului actual, pe masura ce Israelul s-a extins in Cisiordania, inclusiv in Ierusalimul de Est, Fasia Gaza si Podisul Golan.


Nu este o comparatie buna. Libanul si razboiul cu Hezbollah sunt chestiuni diferite. Israelul a aplicat lovituri grele. Cu toate acestea, nu a reusit pana acum sa puna capat capacitatii sau vointei Hezbollah de a lansa atacuri aeriene asupra Israelului.


Razboaiele purtate anterior intre Israel si Hezbollah au uzat cele doua parti si nu s-au incheiat cu o victorie decisiva pentru vreuna dintre ele. Razboiul in curs ar putea avea o traiectorie similara, oricat de satisfacatoare a fost ultima saptamana de actiune ofensiva pentru Israel, serviciile sale de informatii si armata sa.


Ofensiva Israelului se bazeaza pe presupunerea - un pariu - ca va veni un moment in care Hezbollah se va faramita, se va retrage de la granita si va inceta sa mai traga asupra Israelului. Majoritatea observatorilor Hezbollah cred ca aceasta miscare siita sponsorizata de Iran nu se va opri din actiunile sale impotriva Israelului. De altfel, lupta impotriva Israelului este principalul motiv al existentei Hezbollah.


Asta inseamna ca Israelul, la fel de reticent in a admite infrangerea, va fi nevoit sa escaladeze si mai mult razboiul. Daca Hezbollah va continua sa faca nordul Israelului prea periculos pentru intoarcerea civililor acasa, autoritatile israeliene ar putea lua in calcul lansarea unei ofensive terestre in Liban, in scopul crearii unei zone tampon.


Israelul a mai invadat Libanul. In 1982, fortele sale au ajuns pana la Beirut in tentativa de a opri raidurile palestiniene in teritoriul israelian. In cele din urma, au fost nevoite sa se retraga in fata furiei din tara si din strainatate.


Pana in anii '90, Israelul inca ocupa o banda larga de pamant libanez de-a lungul granitei. Generalii israelieni de astazi erau pe atunci tineri ofiteri care au luptat impotriva Hezbollah. Totusi, miscarea nu a fost distrusa, ci a devenit si mai puternica pe fondul prelungirii luptei sale pentru alungarea Israelului. Prim-ministrul Ehud Barak, fost sef de Stat Major al IDF, a decis in 2000 retragerea din asa-numita zona de securitate din Liban. In opinia sa, ,,zona de securitate" nu a adus siguranta Israelului, dar a costat, in schimb, vietile a prea multi soldati.


In iulie 2006, un raid transfrontalier necalculat al Hezbollah s-a soldat cu uciderea a opt soldati israelieni. Israelul a raspuns cu o ofensiva terestra si bombardamente asupra punctelor vitale, prabusind economia libaneza. Bilantul victimelor: 1.200 de morti, 4.000 de raniti si aproape un milion de refugiati in 33 de zile de razboi. Dupa incheierea razboiului, Hassan Nasrallah a spus ca nu ar fi permis raidul, daca si-ar fi dat seama de reactia Israelului.


Razboiul in curs si cele viitoare


Comandantii israelieni stiu ca intrarea in Liban sub foc ar fi o provocare militara mai mare decat ofensiva terestra dusa impotriva Hamas in Gaza. Or, Hezbollah s-a pregatit inca de la sfarsitul razboiului din 2006 si va lupta cu siguranta pe teren propriu, mai ales in sudul Libanului, unde terenul accidentat este potrivit pentru tacticile de gherila.


Israelul nu a reusit sa distruga toate tunelurile sapate de Hamas in nisipul din Gaza. In ceea ce priveste Hezbollah, forta paramilitara a miscarii si-a petrecut ultimii 18 ani sapand tuneluri si consolidand pozitii in sudul Libanului. In plus, dispune de un arsenal formidabil pentru o forta militara nonstatala, furnizat in principal de Iran. Spre deosebire de Hamas, Hezbollah poate fi reaprovizionata pe uscat prin Siria.


Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, un think tank cu sediul in Washington DC, estimeaza ca Hezbollah are aproximativ 30.000 de luptatori in serviciu si pana la 20.000 in rezerva, in mare parte antrenati ca mici unitati mobile de infanterie usoara. Multi dintre acesti luptatori au experienta in razboiul din Siria, unde l-au sprijinit pe liderul regimului de la Damasc, Bashar al-Assad.


Cele mai multe estimari converg ca Hezbollah are intre 120.000 si 200.000 de rachete, inclusiv cu raza lunga de actiune.


Israelul ar putea miza pe faptul ca Hezbollah nu le va folosi pe toate, de teama ca fortele aeriene ale IDF vor transforma Libanul in Gaza, cu mii de civili ucisi si localitati in ruine. S-ar putea ca regimul de la Teheran sa nu permita Hezbollahului sa-si foloseasca toate armele din arsenal, ci sa le pastreze in cazul unui atac israelian asupra instalatiilor nucleare din Iran. Acesta este un alt pariu.


In contextul continuarii razboiului in Gaza si intensificarii violentelor in Cisiordania ocupata, Israelul ar trebui, de asemenea, sa ia in considerare deschiderea unui al treilea front, daca ar invada Libanul. Soldatii sai sunt motivati, bine antrenati si echipati, dar unitatile de rezerva care asigura o mare parte din puterea de lupta simt deja tensiunea dupa un an de razboi, subliniaza BBC.


Diplomatia, intr-o fundatura


Aliatii Israelului, condusi de SUA, nu si-au dorit escaladarea razboiului cu Hezbollah si cauta sa evite o invazie in Liban. Ei insista ca doar diplomatia poate face granita suficient de sigura pentru intoarcerea civililor acasa. Un trimis american a elaborat un acord, bazat partial pe Rezolutia 1701/2006 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capat razboiului din 2006.


Dar diplomatii au mainile legate fara incetarea focului in Gaza. Hassan Nasrallah a spus raspicat ca Hezbollah isi va inceta atacurile impotriva Israelului doar odata cu oprirea razboiului din Gaza. In acest moment, nici Hamas si nici israelienii nu sunt pregatiti sa faca concesiile necesare care ar duce la un acord de incetare a focului in Gaza si la un schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni.


In timp ce raidurile aeriene israeliene continua in Liban, civilii, care luptau din greu deja ca sa-si intretina familiile intr-o economie distrusa, se confrunta cu dureri si incertitudini greu de imaginat. Frica depaseste primele linii. Israelienii stiu, la randul lor, ca Hezbollah le-ar putea provoca daune mult mai grave decat cele facute in ultimul an.


Israelul crede ca a venit momentul sa fie agresiv si indraznet, sa alunge Hezbollah de la granita sa de nord. Totusi, se confrunta cu un inamic indaratnic, bine inarmat si furios. Aceasta este cea mai periculoasa criza a razboiului declansat odata cu atacul Hamas din 7 octombrie si in acest moment nimic nu o impiedica sa se indrepte spre ceva mult mai rau, conchide BBC.


Comments