Situatie ingrijoratoare: Ne imbolnavim de cancer mai mult decat bunicii nostri. Ce se va intampla cu...

Cresterea incidentei cancerului la generatiile tinere

Cercetatorii au analizat datele colectate intre 1992 si 2018, concentrandu-se pe cancerele invazive diagnosticate la persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 84 de ani, potrivit Agerpres.

Studiul a folosit baza de date a programului Surveillance, Epidemiology, and End Results, clasificand cancerele in functie de zona afectata, sex si etnie. Rezultatele au aratat ca Generatia X a inregistrat cea mai mare crestere a incidentei cancerului, comparativ cu Baby Boomers (nascuti intre 1946 si 1964).

Diferentele de incidenta intre sexe si tipurile de cancer

Generatia X prezinta o incidenta crescuta a mai multor tipuri de cancer. Femeile din aceasta generatie sunt mai susceptibile la cancer de tiroida, rinichi, rect, uter, colon, pancreas, limfom non-Hodgkin si leucemie. Barbatii, de asemenea, inregistreaza cresteri in cazurile de cancer de tiroida, rinichi, rect, colon, prostata si leucemie. Pe de alta parte, incidenta cancerului pulmonar a scazut la ambele sexe, iar cancerul de col uterin si limfomul non-Hodgkin au inregistrat scaderi la barbati.

Factori de risc si preventie

Stilul de viata joaca un rol crucial in prevenirea cancerului, fiind capabil sa reduca riscul de aparitie a neoplaziilor cu pana la 40%. Factorii de risc includ fumatul, instabilitatea genomica, inflamatia cronica, dezechilibrele imunitare si alterarea microbiotei. Acesti factori contribuie la transformarea celulelor pre-maligne in celule maligne.

La Congresul Mondial de Oncologie din 2024, desfasurat la Chicago, Saverio Cinieri, presedintele Fundatiei Asociatiei Italiene de Oncologie Medicala, a subliniat gravitatea situatiei: ,,Ne confruntam cu o adevarata pandemie de cancer: in fiecare zi, in Italia, 1.000 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala".

Interceptarea si combaterea factorilor de risc

Cinieri a explicat ca procesul de cancerogeneza poate dura ani sau chiar decenii, timp in care persoana poate parea sanatoasa, dar este supusa unor factori care favorizeaza activ dezvoltarea cancerului.

,,Fumatul este un exemplu clasic, fiecare tigara fumata contribuind la carcinogeneza. Instabilitatea genomica, inflamatia cronica, dezechilibrele imunitare si alterarea microbiotei sunt conditii care favorizeaza dezvoltarea cancerului".

Obiectivul principal este identificarea si modificarea acestor ,,factori de cancer" prin preventie activa, care poate include simple teste de sange. Cinieri subliniaza importanta unui stil de viata sanatos combinat cu preventia activa pentru reducerea incidentei cancerului si optimizarea tratamentelor personalizate: ,,Doar in acest fel putem reduce povara bolii si ne putem concentra pe terapii mai eficiente si din ce in ce mai personalizate".

Comments