Sondaj INSCOP: Peste 60% dintre romani, de acord cu votul obligatoriu. Pozitia ,,surprinzatoare" a t...


Peste 60% dintre romani sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentand ca o prezenta mai mare la urne poate schimba lucrurile in bine. Cei care se opun votului obligatoriu sunt de parere ca actuala clasa politica& nu va schimba lucrurile in bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.


Potrivit sondajului, procentul celor care sunt de acord in 2024 cu votul obligatoriu a crescut cu aproape 20% fata de 2014.


Astfel, 62.2% dintre romani sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece, daca vin mai multi oameni la vot, se pot schimba lucrurile in bine.


La polul opus, 35,6% sunt impotriva votului obligatoriu deoarece actuala clasa politica nu poate schimba lucrurile in bine (fata de 41,7% in 2014).Cine e de acord cu votul obligatoriu


Sustinatori ,,mai entuziasti ai votului obligatoriu"& sunt votantii PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educatie primara sau medie, cei inactivi potential activi, locuitorii din rural si cei cu un venit mai redus, potrivit datelor sondajului.


Votantii ADU (Alianta Dreapta Unita) persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare si angajatii la stat sunt impotriva votului obligatoriu intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii de populatie.,,Daca in urma cu 10 ani, mai putin de jumatate dintre romani (45%) erau de acord cu votul obligatoriu, astazi aproape doua treimi din populatie (62%) sustin introducerea votului obligatoriu, in ideea ca daca vin mai multi oameni la vot se pot schimba lucrurile in bine. Este o crestere semnificativa care reflecta un interes mai ridicat fata de procesele democratice, precum si o intelegere a faptului ca fara o prezenta ridicata la vot, legitimitatea conducatorilor si progresul in societate sunt imposibile", a remarcat Remus Stefureac, director INSCOP Research.


Oarecum surprinzator si disonant comparativ cu ratele de prezenta la vot mai scazute, tinerii cu varsta de 18-29 de ani sustin in proportii mai mari votul obligatoriu (68%), comparativ cu celelate categorii de varsta.


& Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Datele pentru realizarea sondajului au fost culese in perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.


Comments