STATISTICA – Cata ciocolata consuma un roman lunar?

STATISTICA – Cata ciocolata consuma un roman lunar?

O persoană a consumat lunar, în medie, 157 de grame de ciocolată, bomboane, rahat și alte produse zaharoase, pe care a cheltuit 3,17 lei, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS). Cel mai mare consum a fost realizat de salariați, respectiv 175 de grame lunar, iar cel mai mic la șomeri — 106 grame. În ceea ce privește consumul de dulceață, gem, compot, jeleuri, datele INS arată că o persoană a consumat, în medie, 20 de grame lunar.

Potrivit Institutului, 61 de grame de înghețată a consumat în medie lunar un român, anul trecut. Datele Ministerului Economiei arată că, anul trecut, România a exportat 9.847 de tone de ciocolată și alte preparate alimentare care conțin cacao, valoarea totală depășind 55,3 milioane de euro, în creștere cu 21,3% comparativ cu 2014. De asemenea, s-au importat 55.005 tone, în valoare de peste 196,2 milioane euro, rezultând un deficit comercial de circa 141 milioane de euro.

Un alt studiu, realizat de New England Journal of Medicine și relatat de Associated Press, sugerează că există o legătură între cantitatea de ciocolată consumată într-o ţară şi numărul de câştigători ai Premiului Nobel în acel stat.

Autorul, Dr. Franz Messerli de la Universitatea Columbia din New York, scrie că există dovezi care arată că flavonolii – substanţe care se găsesc în ceaiul verde, vinul roşu şi în ciocolată – ajută la „încetinirea şi chiar inversarea” procesului de declin mental ce apare odată cu înaintarea în vârstă.

Messerli a dorit să afle dacă există vreo legătură între consumul de ciocolată pe cap de locuitor şi numărul de Premii Nobel obţinute de cetăţenii dintr-o ţară, acest lucru fiind un indiciu referitor la „funcţia cognitivă” a respectivei naţiuni. Folosind date referitoare la vânzările de ciocolată în 23 de ţări, obţinute de la cei mai mari producători, cercetătorul a descoperit „o corelaţie surprinzător de puternică”.

Elveţia conduce atât în clasamentul consumului de ciocolată, cât şi în cel al premiilor Nobel, atunci când acestea sunt raportate la populaţia totală. SUA, Olanda, Irlanda, Franţa, Belgia şi Germania se află la jumătatea clasamentului, iar la final se găsesc China, Japonia şi Brazilia. Studiul include toate premiile Nobel acordate până anul trecut.

Messerli a calculat şi „doza” de ciocolată necesară pentru ca o ţară să obţină un nou câştigător de Premiu Nobel – 400 de grame de persoană anual. Cercetătorul a anunţat că el îşi face „datoria”, consumând ciocolată neagră.

Sursă foto.

Comments