Stimulent legislativ, pentru vanzarea caselor si a terenurilor. Impozit zero, pentru tranzactiile im...

Ana Iacob, din Iasi, Andreescu Maria, din Timisoara, dar si alti cititori, ne intreaba daca este adevarat ca s-a schimbat legea, in sensul ca, pentru tranzactiile imobiliare (case si terenuri) nu se mai percepe impozit. Prezentam ultimele modificari ale legislatiei in domeniu.

Intr-adevar, incepand de la 1 februarie 2017, vanzarile de case si terenuri sub un anumit plafon sunt scutite de impozit. Pana la acea data, modalitatea de calcul a impozitului pe aceste tranzactii era complet diferita, principala deosebire fiind aceea ca nu exista niciun plafon de scutire.

Cum se impozitau in trecut tranzactiile imobiliare

Pana anul trecut, pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la trei ani, impozitul datorat era de 3%, pana la valoarea de 200.000 de lei. Daca valoarea imobilului depasea 200.000 lei, impozitul era de 6.000 lei + 2%, calculat la valoarea ce depasea 200.000 de lei. Pentru imobilele dobandite la o data mai mare de trei ani, impozitul era: de 2%, pana la valoarea imobilului de 200.000 de lei, iar daca valoarea depasea 200.000 de lei, impozitul era de 4.000 de lei + 1%, calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei.

Cum se impoziteaza in prezent

Incepand cu data de 1 februarie 2017, a intrat in vigoare OUG nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Actul normativ stabileste ca tranzactiile de acest gen vor fi scutite de impozit, daca se incadreaza in plafonul de 450.000 de lei, iar peste aceasta suma se va aplica o cota. Mai exact, la vanzarea constructiilor si a terenurilor aferente acestora si la vanzarea terenurilor fara constructii, contribuabilii vor datora un impozit unic de 3% din venitul impozabil. Dar, la stabilirea venitului impozabil se va deduce din valoarea tranzactiei suma neimpozabila, de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, daca o tranzactie nu va depasi 450.000 de lei, aceasta va fi scutita complet de impozitul datorat statului.

Impozitul se achita la notar

Impozitul pe tranzactiile imobiliare trebuie calculat si incasat de catre notarii publici. Acest lucru se face inainte de autentificarea actului, iar apoi impozitul este platit autoritatilor, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost incasat. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, schimbarea modului de impozitare a fost facuta de Executiv pentru a incuraja vanzarea caselor si terenurilor, astfel incat sa fie stimulata industria de constructii, in special in cazul construirii de locuinte. De retinut ca, in cazul mostenirilor, contribuabilii sunt scutiti de impozit, daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Daca se depaseste termenul de doi ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1%, calculat la valoarea masei succesorale. OUG in cauza stabileste si alte facilitati. De exemplu, scutirea de impozit pe profit, in primii 10 ani de activitate, a contribuabililor care desfasoara, exclusiv, activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definita potrivit Ordonantei Guvernului nr. 57/2002, privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si activitati conexe acesteia. Aceasta facilitate fiscala va fi pusa in aplicare, cu respectarea reglementarilor in domeniul ajutorului de stat.

Citeste si: Samsarii imobiliari care au construit cartiere intregi "pe persoana fizica" scapa de plata taxelor. Cum a fost posibil asa ceva si ce spune Ministerul Finantelor

&

&

Post-ul Stimulent legislativ, pentru vanzarea caselor si a terenurilor. Impozit zero, pentru tranzactiile imobiliare sub 450.000 de lei apare prima data in Libertatea.ro.

Comments