Studiu: De ce vaccinarea anti-COVID a populatiei active ar fi o solutie mai eficienta de protejare a...


Compasiunea impinge autoritatile sa se gandeasca in primul rand la varstnici si bolnavi cand vine vorba de imunizare la COVID, insa trebuie retinut ca oamenii care interactioneaza foarte mult sunt mai predispusi la a se infecta si la a da virusul mai departe - inclusiv celor vulnerabili -, atrage atentia RAND Corporation, un grup de analiza si cercetare american, intr-un studiu publicat recent.


COVID-19 nu este o boala in fata careia toti oamenii sunt la fel de vulnerabili. Daca toti ar fi la fel de expusi la virus, dar numai unii ar fi mai afectati de el, atunci ar fi logic sa fie vaccinati intai cei vulnerabili, arata RAND. Dar COVID-19 nu este asa, oamenii sunt in egala masura victime si surse de infectare, mai spun cercetatorii.


Pandemia de COVID-19 ar trebui privita ca un fenomen dinamic, petrecut intr-o retea in care virusul se transmite de la persoana la persoana. Oamenii care au mai multe contacte sunt mai predispusi la a se infecta si, totodata, de a da virusul mai departe. Rolul unui individ in transmiterea virusului depinde de numarul de persoane cu care intra in contact.

Studiu RAND Corporation:

Cineva care interactioneaza mult are sanse mai mari sa (se) infecteze


De exemplu, daca o persoana intra in contact cu o singura alta persoana in fiecare zi, are in fiecare zi o singura sansa sa ia virusul. Un individ care intra in contact cu doua persoane zilnic, are, deci, de doua ori sansa sa se infecteze si tot de doua ori sa transmita boala.


Cineva cu 200 de contacte zilnic, cum ar fi un barman sau o asistenta medicala, prezinta de 200 de ori riscul sa se imbolnaveasca de COVID-19 si tot de 200 de ori riscul sa infecteze pe altcineva.


Acesti oameni care interactioneaza mult sunt un factor foarte important in raspandirea virusului si ar trebui vaccinati primii, pentru a limita circulatia infectiei.

Studiu RAND Corporation:

Au testat cinci strategii de vaccinare


Pornind de la aceasta logica, cercetatorii au creat o retea virtuala de interactiuni, in care au folosit informatii colectate de la aproximativ 150.000 de telefoane mobile. Au testat, apoi, cinci strategii de vaccinare:


fara vaccinarea populatiei - virusul este lasat sa circule fara interventie; contact minim - vaccinarea a 15% din populatie, cea cu interactiune limitata, care corespunde vaccinarii persoanelor cu risc; uniform - vaccinarea a 15% din populatie, aleatoriu; interactiune ridicata imperfecta - vaccinarea a 15% din populatia cu cele mai multe contacte; interactiune ridicata - vaccinarea a 15% din populatia cu cele mai multe contacte.

Experimentul facut de RAND Corporation arata ca al doilea model, in care sunt vaccinate persoanele vulnerabile, reduce numarul de infectari cu doar 1%. Aceasta strategie nu are aproape deloc impact in limitarea raspandirii virusului, pentru ca vulnerabilii si-au limitat oricum interactiunea cu alte persoane.


Modelul uniform (cel de-al treilea) aduce imbunatatiri semnificative, pentru ca reduce numarul total al infectarilor cu o treime.


Ultimele doua strategii sunt insa cele mai eficiente. Modelul vaccinarii a 15% din populatia cu cele mai multe contacte plafoneaza aproape imediat curba infectarilor, face imposibila transmiterea virusului si reduce cazurile de COVID-19 cu 96%.


Graficul care arata ca vaccinarea populatiei active (linia gri si cea galbena) este cea mai eficienta (si cu cel mai rapid efect) in reducerea transmiterii virusului

Intr-adevar, e greu de atins o asemenea cifra in practica, atrag atentia specialistii de la RAND, pentru ca e dificil de identificat toate persoanele cu foarte multe contacte zilnice si pentru ca nu toate acestea sunt de acord sa fie vaccinate.


Dar chiar si modelul imperfect are rezultate foarte bune, reducand numarul infectarilor cu 82%.


Ar trebui prioritizati cei ,,periculosi": vanzatori, soferi de taxi, studenti


Persoanele vulnerabile - varstnicii si bolnavii cronic - aflate la risc ridicat de infectare intra in contact cu mai putine persoane decat tinerii, care prezinta un risc mai scazut.


Strategia de vaccinare a persoanelor care socializeaza mult, modelul ,,imperfect", reduce numarul de cazuri chiar si in randul persoanelor vulnerabile, arata RAND, ceea ce se poate traduce prin reducerea numarului de decese din cauza COVID in randul acestora.


Acest model de vaccinare este probabil mai eficient in protejarea celor vulnerabili decat vaccinarea lor directa.

Studiu RAND Corporation:

Rezultate semnificative sunt observate si in cazul populatiei active. Chiar daca sunt mai putin afectati de boala daca sunt infectati, reducerea numarului de cazuri in randul tinerilor inseamna si un numar mai mic de decese.


Numarul de cazuri noi zilnice este mult mai scazut in cazul strategiilor de vaccinare care vizeaza populatia activa (cu gri si galben)

Cercetatorii atrag atentia ca vaccinarea persoanelor vulnerabile le ofera acestora o protectie de 90%, dar le lasa, in acelasi timp, ,,in mijlocul pandemiei dezlantuite", in acelasi risc de infectare.


Autoritatile ar trebui sa ia in calcul nu prioritizarea categoriei vulnerabile, ci prioritizarea celor mai ,,periculoase" persoane, adica a celor care au cele mai mari sanse sa ia virusul si sa-l transmita mai departe.

Studiu RAND Corporation:

Aici intra muncitorii esentiali care interactioneaza cu foarte multe persoane, precum personalul medical, vanzatorii de la magazin, soferii de taxi, asistentii sociali, angajatii din inchisori, dar si studentii si tinerii adulti, se arata in raport.


,,Chiar daca o parte dintre ei, cum sunt studentii sau soferii, nu sunt in categoria de risc, pot ei insisi fi un factor de risc pentru cei din jurul lor daca nu este respectata distantarea sociala", argumenteaza think-tank-ul american.


Cele mai multe state europene au prioritizat medicii si categoriile vulnerabile


Modelul propus de RAND Corporation contrazice strategiile de vaccinare implementate de majoritatea statelor europene, care au prioritizat medicii si categoriile vulnerabile pentru imunizarea impotriva coronavirusului.


In Romania, campania de vaccinare a inceput anul trecut, in decembrie, si a fost impartita in trei etape: prima etapa a inclus cadrele medicale, a doua, desfasurata acum, persoanele vulnerabile si muncitorii esentiali, iar in a treia etapa, care ar putea debuta in aprilie, va fi imunizata populatia generala. Lista de asteptare pentru aceasta ultima etapa se va deschide din 15 martie.


Cine este RAND Corporation


RAND Corporation este un think-tank american de politici globale, creat in 1948 de producatorul de avioane Douglas pentru a realiza cercetari si analize pentru Armata americana. Corporatia e finantata de guvernul american si de companii private, universitati si persoane private. Compania asigura asistenta si pentru alte guverne decat cel american, pentru organizatii internationale, companii private si fundatii.


Comments