Stupoare la Berna, dupa ce s-a aflat ca presedinta Confederatiei Elvetiene i-a trimis o scrisoare lu...


Corespondenta ,,delicata" intre Viola Amherd, presedinta Confederatiei Elvetiene de la 1 ianuarie, si Kremlin, relateaza ziarul Blick.


Elvetia este o ,,tara ostila in mod deschis", a spus Serghei Lavrov intr-un interviu recent. Ministrul de externe este suparat pentru ca Elvetia a organizat o conferinta de pace pentru Ucraina in iunie si nici macar nu a invitat reprezentanti ai Rusiei.


In timp ce Lavrov critica Confederatia Elvetiana, liderul de la Kremlin primea o scrisoare de la Berna, cu ocazia realegerii sale in functia de presedinte.


Vladimir Putin a obtinut o <a href="https://www.libertatea.ro/stiri/vladimir-putin-revendica-o-victorie-zdrobitoare-in-alegerile-prezidentiale-si-sustine-ca-democratia-rusa-este-mai-transparenta-decat-multe-altele-din-occident-analiza-bbc-4831601" target="_blank" rel="noreferrer noopener">victorie categorica,</a> in scrutinul criticat de Occident, organizat luna trecuta in Rusia.


La cererea Blick, Departamentul Apararii (DDS) a confirmat scrisoarea catre Putin, precizand ca este un text ,,care acopera mai multe subiecte in vederea noului mandat al presedintelui rus".


Condoleante pentru victimele atacului terorist de la Moscova


Purtatorul de cuvant Lorenz Frischknecht a precizat: ,,Scrisoarea contine condoleante pentru victimele din atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, si pentru cei afectati de recentele inundatii care au lovit mai multe regiuni ale Rusiei".


In acelasi timp, scrisoarea este un ,,apel la dialog in vremuri dificile". In acesta, presedintele federal explica pozitia Elvetiei, conform careia respectarea dreptului international si a drepturilor omului, precum si principiile universale consacrate in Carta Natiunilor Unite ,,trebuie sa formeze busola pentru urmarirea pacii si prosperitatii".


Presedintia helveta insista ca nu doreste ca scrisoarea sa fie inteleasa ca o ,,telegrama de felicitare pentru victoria electorala".


Pe scena internationala, face parte din obiceiul diplomatic ca sefii de stat sa se felicite reciproc pentru o realegere.


Zilele trecute, cand scrisoarea de la Berna a ajuns la Moscova, Rusia a atacat din nou Ucraina cu zeci de rachete.


In prezent, in Elvetia se desfasoara pregatirile pentru conferinta de pace pentru Ucraina. Reuniunea se va desfasura pe 15 si 16 iunie la hotelul de lux Buergenstock, ce ofera o panorama idilica pe coasta unui deal, la mai mult de 450 de metri deasupra Lacului celor Patru Cantoane, in apropierea orasului Lucerna.


Lista invitatilor nu a fost inca finalizata. Potrivit Departamentului de Afaceri Externe (EDA), invitatiile vor fi trimise in aproximativ 120 de tari in saptamanile urmatoare.


Biden, Zelenski, diplomati din India, Arabia Saudita si China, la conferinta de pace pentru Ucraina


Presedintele american Joe Biden este asteptat sa soseasca, alaturi de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a mai fost in Elvetia, la Forumul Economic, la inceputul acestui an.


Zelenski a fost in Elvetia in ianuarie, la World Economic Forum.

Consiliul Federal spera si la vizitatori de rang inalt din tari precum India, Arabia Saudita sau China.


In urma cu o saptamana, Vladimir Putin a criticat faptul ca Rusia nu a fost invitata la Buergenstock, dar a subliniat ca nimic nu s-ar putea decide fara Moscova.


Foto. Hepta


Comments