Aur de 3,8 milioane de euro, pazit cu pistoale-mitraliera Kalasnikov. Am intrat in Palatul Vechi al...


Printre stradutele din Centrul Vechi pline cu puburi, terase si restaurante, Palatul Vechi al Bancii Nationale, considerat de arhitectul Ion Mincu ,,cea mai frumoasa cladire din Bucuresti", si-a deschis din nou portile, zilele trecute, pentru publicul larg, fara niciun fel de programare.


O adevarata lectie de istorie, fara niciun fel de programate, totul in tururi ghidate, pline de informatii pretioase despre Palatul Vechi al Bancii Nationale. Pentru a marca 144 de ani de la infiintarea institutiei.&


Principala atractie e, fara indoiala, sala Consiliului de Administratie si vechiul cabinet al Guvernatorului. Asta pe langa cele mai importante obiecte expuse in cadrul muzeului, colectia numismatica, dar si alte exponate din holul central al palatului de pe Lipscani.


,,O banca nationala se inalta acolo unde se intalnesc economicul, politicul si socialul, cultura si mentalitatea colectiva, interesul general si cel particular, demnitatea nationala si deschiderea internationala" este mesajul cu care sunt primiti vizitatorii.


Palatul Vechi al Bancii Nationale

Povestea a inceput in 1880 cu ,,functionari putini si lipsiti de experienta"


Iar din 2024 ne mutam rapid in trecut, chiar in 1880, atunci cand au inceput operatiunile propriu-zise ale Bancii Nationale.&


Conform amintirilor vechi de sute de ani, functionarii bancii, care erau putini la numar si lipsiti de experienta, s-au aflat in fata unei mari provocari si au organizat banca in sapte servicii speciale destinate publicului.


Palatul Vechi al Bancii Nationale este opera arhitectilor francezi Casien Bernard si Albert Galleron. Constructia a durat sase ani, iar edificiul a fost cladit pe grinzi de otel moale, solutie de avangarda in epoca si specifica primelor linii ale metroului parizian, ceea ce ii confera o rezistenta seismica remarcabila.


Intram in sala Consiliului de Administratie


Prima incapere plina de istorie pe care o vizitam este sala Consiliului de Administratie.&


O adevarata bijuterie cu tablouri de colectie, ce poarta semnatura lui Nicolae Grigorescu. De exemplu, ,,Rodica-la secerat" este realizat in 1894. O alta pictura ce ,,fura" privirea este compozitia ,,Marina", realizata de Eugeniu Voinescu.&


Tablou de colectie semnat Nicolae Grigorescu

Tot aici, pe peretii laterali ai salii sunt amplasate doua panouri decorative semnate de G.D. Mirea. Compuse pe suporturi de forma ovala, operele infatiseaza scene mitologice reprezentandu-i pe zeii Mercur si Prometeu.& &


Ghidul transmite ca mobilierul salii a fost comandat la Paris, fiind realizat in stilul Ludovic al XVI-lea.


Sala Consiliului de Administratie

Vuietul din fosta sala a ghiseelor, spatiul cel mai generos din cladire


Si ajungem in Sala de Marmura. Sau fosta sala a ghiseelor. Spatiul cu cele mai mari dimensiuni ale cladirii.&


,,Ecoul creat in sala facilita discretia discutiilor functionarilor bancari cu clientii lor la ghisee", transmit gazdele turului.&


Inclusiv site-ul oficial al BNR ofera o istorie detaliata a acestei sali: ,,Parterul prezinta o succesiune de pilastri masivi de zidarie, intre care erau amenajate odinioara ghiseele pentru lucrul cu publicul".


Iar ,,etajul intai prezinta coloane duble, unite prin mici logii de comunicare cu galeria etajului, de unde puteau fi observate direct si discret activitatile comerciale cotidiene din sala si de la ghisee".


Sala de Marmura sau fosta sala a ghiseelor

O alta bijuterie: vechiul birou al Guvernatorului Carada


Vizita continua si ajungem in vechiul cabinet al Guvernatorului. Iar infiintarea Bancii Nationale este strans legata de numele lui Eugeniu Carada, personalitate remarcabila a vietii romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.


Acesta a fost biroul in care guvernatorii bancii lucrau, dar acum este doar un spatiu de muzeu, nefiind ocupat de nimeni. Carada este cel care a refuzat functia de guvernator, ocupand postul de director al BNR (1883-1910). In birou, exista un tablou cu chipul acestuia.


Mai mult, pentru a le cinsti memoria, pe laturile care inconjoara golul Salii de Marmura de la parter, este amenajata ,,Galeria Guvernatorilor", in care sunt expuse portretele celor 25 de guvernatori care au condus banca pana in 1990.


Vechiul cabinet al Guvernatorului

Tezaurul din Banca Nationala este pazit de personal inarmat!


Se ajunge in zona de tezaur, o expozitie permanenta a BNR, pazita de personal inarmat din cadrul Jandarmeriei, cu pistoale-mitraliera Kalasnikov. Plus securizat cu o usa de metal.


Aurul turnat este depozitat aici sub forma de lingouri. ,,O comoara adapostita in tezaurele bancilor centrale si rareori expusa publicului", dupa cum se transmite de catre ghid.&


Valoarea aurului din acest seif de mari dimensiuni securizat extrem de bine este de aproape 4 milioane de euro!


Zona de tezaur

Din turul ghidat nu lipsesc ,,Istoria Circulatiei Monetare in Romania", ,,Istoria leului", dar si o expozitie dedicata lui Avram Iancu.&


Aproape o jumatate de ora de povesti, de incaperi pline de istorie si o cladire-monument ce trebuie vizitata.


Expozitia dedicata lui Avram Iancu

Ce descoperiti daca vizitati Palatul Vechi al Bancii Nationale


una dintre cele mai valoroase colectii numismatice din Romania acoperind o perioada de peste doua milenii si jumatate
cea mai veche moneda batuta pe teritoriul Romaniei de astazi
cei mai mici bani din hartie tipariti in Romania
cea mai numeroasa expunere de monede si medalii din aur
toate etapele parcurse de moneda nationala de la inceputurile sale pana in zilele noastre
povesti interesante despre doua edificii remarcabile ale patrimoniului national
fapte mai putin cunoscute despre oamenii care au condus Banca Nationala
momente insemnate care au legat activitatile Bancii Nationale de istoria Romaniei
informatii inedite despre caracteristicile si utilizarile aurului






















Comments