127 de milioane de oameni, in pericol: Inundatii masive sunt asteptate in provincia Guangdong din Ch...


Raurile, caile navigabile si rezervoarele majore din provincia chineza Guangdong risca sa declanseze inundatii periculoase, ceea ce a fortat duminica, 21 aprilie, guvernul central de la Beijing sa adopte planuri de raspuns de urgenta pentru a-i proteja pe cei peste 127 de milioane de oameni din regiune, informeaza News.ro, citand Reuters.


Descriind situatia ca ,,sumbra", oficialii meteorologi locali au spus ca segmentele raurilor si afluentilor din bazinele raurilor Xijiang si Beijiang ating maxime rare ale nivelului apei, care au o probabilitate de doar una din 50 sa se intample intr-un anumit an, conform postului de televiziune CCTV.


The Beijiang River Basin in Guangdong suffered the fourth largest flood in history and the largest flood in April. Many towns along the coast were flooded. pic.twitter.com/jZS6zTgrU2

— Jim yang (@yangyubin1998) April 21, 2024

Ministerul chinez al resurselor de apa a emis un avertisment de urgenta.


Oficialii din Guangdong au indemnat departamentele din toate localitatile si municipalitatile sa inceapa planificarea de urgenta pentru a preveni dezastrele naturale si pentru a dispersa cu promptitudine fondurile si materialele de ajutor pentru dezastre. Astfel incat sa se asigure ca persoanele afectate au hrana, imbracaminte, apa si un loc in care sa se poata refugia.


In provincie au avut loc ploi torentiale de cateva zile si vanturi puternice din cauza vremii severe, care a afectat mai multe parti ale Chinei in ultimele cateva saptamani.


O ploaie puternica, care a cazut in ultimele 12 ore, incepand de la ora locala 20:00, sambata, a lovit partile centrale si de nord ale provinciei, in orasele Zhaoqing, Shaoguan, Qingyuan si Jiangmen.


Aproape 20.000 de oameni din Qingyuan au fost evacuati, potrivit presei de stat, iar unele instalatii electrice din Zhaoqing au fost avariate, intrerupand curentul in unele locuri.


?Heavy rain alerts have been issued in many parts of Guangdong, with 32 hydrological stations here exceeding the warning water level as of 2pm on Saturday. The mainstream of the Lianjiang River may experience its worst flood in more than 50 years. #China #flooding #heavyrain... pic.twitter.com/xyqwqQtXd1

— Shanghai Daily (@shanghaidaily) April 20, 2024

Oficialii din Qingyuan au suspendat, de asemenea, cursurile in gradinite, scoli primare si gimnaziale.


,,Va rugam sa va uitati la comitatul Huaiji din Zhaoqing, care a devenit un oras de apa. Batranii si copiii din mediul rural nu stiu ce sa faca, fara curent si fara semnal", a scris un utilizator pe popularul site de socializare Weibo.


Ape noroioase de la inundatii au maturat un vehicul pe o strada ingusta din Zhaoqing, a aratat un videoclip publicat de Hongxing News.


On April 19th, in Zhaoping, Guangdong, heavy rainstorms struck, causing large amounts of muddy water to flood the streets, resulting in vehicles being swept away. pic.twitter.com/uABECYfNMU

— chen Z (@cz8921469_z) April 21, 2024

,,A plouat ca o cascada timp de o ora si jumatate pe autostrada, aseara, cand conduceam spre casa. Nu vedeam deloc drumul", a afirmat un alt utilizator al platformei Weibo.


Guangdong province in China faces severe flood threats due to dangerously high water levels in major rivers and reservoirs, endangering over 127 million people. The Xijiang and Beijiang river basins, along with tributaries, are particularly at risk, with water levels reaching... pic.twitter.com/s13Xq58aka

— Volcaholic ? (@volcaholic1) April 21, 2024

Autoritatile din Qingyuan si Shaoguan din Guangdong au suspendat, de asemenea, traversarea raurilor de catre nave, departamentele maritime trimitand forte care sa fie de serviciu si sa coordoneze remorcherele si navele de salvare de urgenta.


La multe statii hidrologice din provincie, apele depasesc nivelul maxim, au avertizat oficialii meteo, iar in capitala provinciei Guangzhou, un oras cu 18 milioane de locuitori, rezervoarele au atins limitele de inundatii, au anuntat duminica oficialii orasului.


Datele indica 2.609 de statii hidrologice cu precipitatii zilnice mai mari de 50 de milimetri, adica aproximativ 59% din toate statiile de observatie. Duminica, la ora 8 dimineata, 27 de statii hidrologice din Guangdong erau in alerta.


In vecinatatea Guangxi, la vest de Guangdong, vanturi violente asemanatoare unui uragan au biciuit regiunea, distrugand cladirile prezentate de inregistrarile video din presa de stat. Unele locuri au suferit, de asemenea, grindina si inundatii majore, a mai relatat CCTV.


Intr-un alt videoclip, salvatorii au putut fi vazuti incercand sa salveze o persoana in varsta agatata de un copac pe jumatate scufundata in apele inundatiilor.


Incepand cu ora locala 10:00, au fost inregistrate 65 de alunecari de teren in orasul Hezhou, situat in Guangxi, a mai transmis presa de stat.


Foto: Profimedia Images


Comments