Misterul plajei stancoase pe care continua sa apara ramasite umane. Ce spun expertii

Misterul plajei stancoase pe care continua sa apara ramasite umane. Ce spun expertii

Misterul plajei stancoase pe care continua sa apara ramasite umane. Ce spun expertii


O plimbare relaxanta de-a lungul plajei este un lucru care pe multi dintre noi ne bucura. Dar ce se intampla daca dai peste ramasite umane antice? BBC scrie despre misterul din Golful Dunraven Bay, Bridgend, sudul coastelor Tarii Galilor, pe ale carui plaje au fost descoperite ramasite umane.


Christopher Rees, din Bridgend, in timp ce isi plimba cainele la Dunraven Bay, in Vale of Glamorgan, in octombrie anul trecut. Barbatul de 39 de ani se afla cu fiul sau de sapte ani, Dylan, cand a vazut o parte dintr-un os iesind din nisip.


,,A crezut ca sunt oase de dinozaur"


,,Lui Dylan ii place istoria si sa mearga la muzee, asa ca a fost incantat", a spus parintele. Initial, cel mic a crezut ca oasele sunt ,,ale unui dinozaur". Au dus o parte din ceea ce au gasit in masina pentru a le duce acasa.


Dylan a ajuns acasa si i-a aratat mamei ,,descoperirile". Sophie Rees a fost prima care a sesizat ca ,,arata ca oasele umane".


,,Sora mea are cativa prieteni medici si veterinari. Ei au insistat ca ar putea fi oase umane. Asa ca am sunat la politie si le-am explicat totul. M-am panicat. M-am gandit: in ce m-am bagat?


Christopher Rees:

Politia galeaza a izolat zona pentru cateva zile, in timp ce cerceta descoperirea. Cateva saptamani mai tarziu, ofiterii au confirmat ca ceea ce au descoperit Christopher si Dylan sunt ,,ramasite antice".


Nu este prima data cand ramasitele antice au fost gasite de-a lungul acestei portiuni de coasta.


La inceputul acestei luni,& ramasite umane vechi de secole au fost gasite pe aceeasi plaja, dupa ce un zid antic s-a prabusit.Golful Dunraven. Foto Profimedia

Golful Dunraven. Foto Profimedia

Golful Dunraven. Foto Profimedia

Golful Dunraven. Foto Profimedia

Golful Dunraven. Foto Profimedia


De la victimele naufragiilor la perioada preistorica


Oasele au fost trimise pentru analiza, iar expertii au sugerat ca ar putea fi de la victimele naufragiilor din secolele XVI-XVIII.


Istoricul Graham Loveluck-Edwards a spus ca exista alte doua posibilitati: ,,Stim ca in perioada preistorica, oamenii din zona isi ingropau deseori mortii in pesteri. Avem un exemplu in acest sens, in Paviland".


Avem, de asemenea, dovezi arheologice ale unei batalii care a avut loc aici, in secolul I.


Graham Loveluck-Edwards:

Totusi, expertul a spus ca teoria naufragiului este cea mai probabila explicatie. Iar Claudine Gerrard, de la Heneb, The Trust for Welsh Archaeology, a fost de acord.


,,Ramasitele umane au fost adesea aduse la tarm", a spus ea,.


De-a lungul coastei Vale of Glamorgan au fost facute numeroase descoperiri arheologice, inclusiv structuri preistorice si din epoca fierului, precum si ramasite de epave.


In 2019, ramasitele a cel putin 6 persoane, despre care se crede ca ar fi fost victime ale naufragiilor, au fost gasite pe plaja Cwm Nash, care se afla la doar cativa kilometri de Golful Dunraven.


In 2014, arheologii au descoperit oase de membre inferioare umane, pe o stanca, la Cwm Nash.


Foto: Profimedia


Comments