SUA au oferit Poloniei un imprumut de finantare militara de doua miliarde de dolari. Cum poate primi...


Imprumutul de finantare militara primit de Polonia din partea Statelor Unite va fi folosit pentru cumpararea de echipamente de aparare americane, precum avioane F-35, sisteme Patriot si tancuri de lupta Abrams, relateaza Europa Libera, care noteaza ca si Romania ar putea primi un astfel de imprumut, dar ca tara noastra nu a trimis o scrisoare de intentie in acest sens.


Acordul privind finantarea de doua miliarde de dolari pentru Polonia a fost semnat pe 8 iulie, a precizat Departamentul de Stat al SUA, acesta fiind a doilea primit de Varsovia de la Washington. SUA au mai oferit Poloniei un imprumut de doua miliarde de dolari in 2023.


,,Polonia este un aliat solid al SUA, iar acest acord va consolida si mai mult flancul estic al NATO. (...) Polonia este un lider in NATO, cheltuind in prezent patru procente din PIB pentru aparare, cel mai mare din Alianta. Polonia gazduieste mii de forte americane si aliate, inclusiv cartierul general al Corpului V al SUA (Forward) din Poznan", a transmis Departamentul de Stat al SUA.


Statele Unite ofera si aproximativ 60 de milioane de dolari ca finantare militara externa pentru subventionarea costurilor cu dobanzile rezultate din imprumut.


Polonia are granita comuna cu Ucraina, Belarus, Lituania si exclava rusa Kaliningrad, iar coridorul Suwalki, o fasie de pamant de la granita dintre Polonia si Lituania, intre Belarus si Kaliningrad, este considerata locul de unde ar putea izbucni un conflict militar intre Rusia si NATO.


Cum poate primi si Romania un astfel de imprumut


De imprumuturile directe de finantare militara pot beneficia unii dintre cei mai importanti parteneri ai Statelor Unite.


Si Romania ar putea sa primeasca un astfel de imprumut in valoare de doua miliarde de dolari, in contextul parteneriatului strategic cu SUA, insa autoritatile de la Bucuresti nu au trimis partii americane o scrisoare de intentie in acest sens, scrie Europa Libera.


,,Romania trebuie sa solicite mai intai acest tip de sprijin financiar in scop militar", au declarat surse diplomatice pentru publicatia citata.


Un astfel de imprumut ar aduce si investitii in industria locala de aparare, mai noteaza Europa Libera.


De asemenea, Stirile Pro Tv precizeaza, citand surse politice, ca a avut loc o discutie de principiu intre Romania si SUA, iar o concluzie a fost aceea ca Ministerele Apararii si Finantelor de la Bucuresti trebuie sa pregateasca o scrisoare de intentie catre Congresul SUA pentru un credit, cele doua institutii urmand sa elaboreze si sa trimita scrisoarea oficiala.


Comments