Suma uriasa pe care o femeie din Iasi a primit-o ca despagubiri dupa ce a fost implicata intr-un acc...

In fata instantei, ea si-a argumentat cererea folosindu-se de un ordin de ministru care stabileste punctaje pentru leziunile cauzate in accidente, punctaje ce sunt ulterior convertite in sume de bani. Cu toate acestea, firma de asigurari a interpretat acelasi ordin diferit, ajungand la un punctaj considerabil mai mic. Judecatorii au hotarat insa ca ordinul nu este aplicabil in acest caz si au realizat propria evaluare.

In ce conditii a avut loc accidentul

In iulie 2021, Carmen P. era pasagera in autoturismul condus de sotul sau. Pe DN 24, in Satu Nou. In timp ce se indreptau dinspre Vaslui spre Iasi, soferul a adormit la volan, iar masina a iesit de pe carosabil si a lovit un cap de pod. In urma impactului, femeia a suferit multiple fracturi si fisuri ale vertebrelor.

Desi a avut nevoie de peste o luna de ingrijiri medicale, acestea nu au reusit sa-i redea complet sanatatea. Ea poarta inca un corset cu tija metalica pentru sustinerea coloanei vertebrale, avand cinci vertebre prinse in suruburi, scrie ziaruldeiasi. Durerile de coloana au devenit cronice, iar amortelile zilnice la picioare ii afecteaza calitatea vietii. In plus, sistemul de prindere al corsetului i-a provocat o afectiune dermatologica, iar depresia se manifesta in continuare.

Procesul si cererea de despagubire

In septembrie anul trecut, la doi ani de la accident, femeia a dat in judecata firma de asigurari a sotului sau, solicitand daune morale in valoare de 414.000 lei.

Suma a fost calculata conform Ordinului comun nr. 1/2293/2022 al Autoritatii de Supraveghere Financiara si al Ministerului Sanatatii, care prevede stabilirea despagubirilor pentru victimele accidentelor rutiere pe baza unui punctaj stabilit de Institutul de Medicina Legala.

Raportul de evaluare traumatologica al femeii a indicat 75 de puncte pentru vatamarile fizice si 15 puncte pentru cele psihice, fiecare punct valorand dublul salariului minim brut pe tara de la data accidentului, adica 2.300 lei.

Decizia instantei

Reprezentantii companiei de asigurari au contestat punctajul prezentat de Carmen P., trimitand documentatia unui medic specialist care a stabilit un total de doar 20,5 puncte de trauma. Asiguratorul a sustinut ca pretentiile femeii erau exagerate si depaseau notiunea legala de "satisfactie echitabila", atingand zona "imbogatirii fara justa cauza". Cei 414.000 lei solicitati echivalau cu 180 de salarii minime de la data accidentului, adica 15 ani de munca.

Tribunalul a respins calculul ambelor parti, argumentand ca ordinul invocat nu are caracter obligatoriu pentru instanta, deoarece nu era in vigoare la data accidentului si nici la data incheierii politei de asigurare. Judecatorii au precizat ca evaluarea daunelor morale nu este supusa unor criterii legale prestabilite, despagubirile fiind la latitudinea lor, in limitele impuse de contractul RCA, care prevede o limita de 5 milioane euro pentru vatamari corporale si de un milion de euro pentru pagube materiale.

Judecatorii au considerat ca suma de 100.000 lei reprezinta o despagubire echitabila pentru Carmen P., putin mai mare decat cea propusa de firma de asigurare. Nemultumita de decizie, Carmen P. a contestat-o, iar cazul a intrat marti pe rolul Curtii de Apel, care va stabili primul termen de judecata.

Comments