Supa de sfecla, deliciul la indemana, ieftin si sanatos. 3 retete de care nu te vei mai putea desparti

Supa de sfecla, deliciul la indemana, ieftin si sanatos. 3 retete de care nu te vei mai putea desparti

Supa de sfecla, deliciul la indemana, ieftin si sanatos. 3 retete de care nu te vei mai putea despar...

Sfecla rosie este o sursa importanta de nutrienti necesari functionarii optime a organismului. Aceasta leguma viu colorata este bogata in vitamina C, fibre, potasiu si mangan. Contine, de asemenea, vitamina B folat, care ajuta la reducerea riscului de malformatii congenitale, si betalaina, un fitonutrient care confera nuanta superba de rosu-violet. In plus, are un continut redus de calorii, asadar este ideala si pentru persoanele care sunt la dieta.

Principalele beneficii ale supei de sfecla rosie includ:

1. Proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Compusii betalaina, responsabili de culoarea rosie a radacinii, au puternice proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Acest lucru inseamna ca ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor si pot fi de ajutor in lupta impotriva afectiunilor legate de varsta, cum ar fi bolile de inima. De asemenea, betalaina are proprietati anticancerigene.

Schema prin care romanii obtin locuri de parcare pentru persoane cu handicap. Ce a descoperit Primaria Arad

2. Scaderea tensiunii arteriale datorita concentratiei mari de nitrati. Sfecla rosie este bogata in compusi numiti nitrati, care ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin prin relaxarea vaselor de sange. Rigiditatea arteriala este redusa, iar dilatarea vaselor este stimulata, acest lucru avand ca rezultat scaderea tensiunii arteriale. O scadere a tensiunii arteriale este benefica pentru evitarea bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.

3. Imbunatatirea sanatatii digestive datorita continutului ridicat de fibre si prezentei glutaminei. Sfecla rosie este una dintre cele mai bogate surse de glutamina, un aminoacid esential pentru sanatatea si intretinerea intestinului. De asemenea, este bogata in fibre, care, pe langa sprijinirea functiei intestinale, ajuta la sustinerea mediului intestinal si a bacteriilor benefice care se afla acolo.

4. Cresterea performantei sportive si sustinerea nivelului de energie. Studiile au aratat ca sfecla rosie poate sustine rezistenta la efort si poate imbunatati performanta sportiva. De asemenea, ajuta la recuperarea fizica dupa efort sustinut, scrie DivaHair. Acest lucru se datoreaza nitratilor din sfecla rosie, care aduc mai mult oxigen in celulele musculare, ajutand muschii sa se recupereze mai eficient.

Supa de sfecla rosie este un preparat destul de popular in multe tari din Europa Centrala si de Est, insa ingredientele sale variaza in functie de regiune:

Supa ucraineana include cartofi, ciuperci, varza, rosii si fasoleSupa ruseasca include de obicei varza si cartofi, precum si carneSupa poloneza include ceapa, usturoi, morcovi si telina

Catinca Roman a dat cartile pe fata despre relatia cu Petre Roman: ,,Se punea pe egal cu noi, copiii, de concurenta in atentia mamei"

Supa de sfecla rosie poloneza

Aceasta reteta de supa de sfecla rosie poloneza este plina de legume, are o aroma deosebita si se face rapid, in maxim 30 de minute.

Ingrediente:

1 lingura de unt sarat1 ceapa, taiata cubulete4 catei de usturoi, tocati4 sfecle medii, decojite si taiate in bucati de 2 cm2 morcovi, taiati rondele1 tulpina de telina, taiata cubulete2 boabe intregi de ienibahar1 frunza de dafin4 cani de supa de vita2 linguri otet de mere1 lingurita zahar1/4 lingurita piper negru macinatUn varf de sareSmantana si marar (pentru servire)

Mod de preparare:

Topeste untul intr-o oala mare de supa. Adauga apoi ceapa si usturoiul si caleste la foc mediu mare, pana cand ceapa este moale (aproximativ 5 minute).Adauga sfecla, morcovii, telina, ienibaharul si frunza de dafin si amesteca bine.Adauga supa de vita si lasa sa fiarba pana cand legumele sunt fragede (aproximativ 10 minute).Scoate oala de pe foc si daca vrei, strecoara legumele.Adauga otetul, zaharul, sarea si piperul in supa si amesteca bine.Serveste cu smantana si marar pentru un plus de savoare.

Cum arata casa lui Florin Piersic din Cluj, acolo unde marele actor s-a retras la batranete

Supa de sfecla rosie cu cartofi

Daca preferi o supa crema de sfecla rosie, iti recomandam aceasta reteta cu cartofi.

Ingrediente:

2-3 cartofi taiati cubulete2-3 cani de sfecla decojita, taiata cubuleteUlei de masline1 tulpina de telina, taiata cubulete1 ceapa, taiata cubulete1 catel de usturoi, tocat4 cani supa de pui 1/2 lingurita de cimbru uscat1 frunza de dafin1 1/2 cana de lapte1 lingura suc de lamaieSare si piper negru macinat dupa gust

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.Pune cartofii si sfecla intr-o tava de copt si stropeste cu 1 lingura ulei de masline. Asezoneaza cu sare si piper negru macinat.Introdu legumele in cuptor si lasa-le la copt pana se inmoaie, aproximativ 1 ora. Lasa-le apoi sa se raceasca.Pune 2 linguri de ulei de masline intr-o oala mare de supa la foc mediu si adauga telina, ceapa si usturoiul. Caleste pana ce ceapa devine translucida, aproximativ 5 minute.Adauga legumele fierte, supa de pui, cimbru si frunza de dafin si adu la fierbere. Cand a ajuns in punctul de fierbere, redu caldura si continua sa fierbi supa pana cand telina este foarte frageda, aproximativ 45 de minute.Ia de pe foc si adauga frunza de dafin.Fa piure in oala cu un blender pana se omogenizeaza foarte bine. Adauga apoi laptele si sucul de lamaie pentru a servi.

Suma halucinanta pe care Gigi Becali a donat-o manastirilor de la Muntele Athos de-a lungul anilor. Doar domnitorii romani au donat mai mult

Supa de sfecla rosie cu usturoi

Supa de sfecla rosie din aceasta reteta are o consistenta neteda si se poate servi fierbinte sau rece, cu ridichi crude si crutoane.

Ingrediente:

2 linguri ulei de masline1 ceapa mare, tocata marunt2 catei de usturoi, macinati1 kg de sfecla rosie proaspata, curatata si taiata cubulete1.5 l supa de legume

Ingrediente pentru crutoane:

1/2 paine, taiata cubulete mici100 g ridichi, feliate fin100 g feta, maruntita

Mod de preparare:

Caleste ceapa tocata intr-o cratita mare incinsa cu 1 lingura de ulei (prajeste timp de 5 minute pana cand ceapa se inmoaie usor).Adauga usturoiul, amestecand pentru a se combina timp de 1 minut, apoi adauga sfecla rosie si gateste timp de 15 minute.Toarna supa de legume si adu totul la fierbere. Dupa ce a dat in clocot, redu focul si fierbe neacoperit timp de 30 de minute sau pana cand sfecla rosie este frageda.Condimenteaza bine, lasa sa se raceasca putin, iar apoi adauga in blender si amesteca pana la omogenizare.Intre timp, pentru a face crutoanele, incalzeste cuptorul la 250 grade Celsius si pune painea taiata bucati pe o tava de copt stropita cu 1 lingura de ulei si putina sare. Prajeste pana devin aurii.Serveste supa in boluri, adaugand deasupra crutoanele, ridichile si feta maruntita.

Asadar, supa de sfecla rosie este o modalitate excelenta de a introduce in dieta ta aceasta leguma deosebit de sanatoasa. Incearca aceste 3 retete delicioase si bucura-te de beneficiile sfeclei, dar si de gustul dulce-acrisor al preparatelor culinare.

Cat de conservatoare este Andreea Esca, de fapt, cand vine vorba de educatia copiilor sai? ,,A da militaria jos din pod functioneaza in continuare"

Comments