Sute de copii din Romania, terorizati la scoala de colegi: ,,Imi doresc sa mor, nu mai suport" | FOT...

Unu din cinci copii este umilit la scoala de catre colegi, iar unu din sase elevi este batut tot de colegi, in mod repetat, in vreme ce trei din zece copii sunt amenintati cu bataia. Violenta in scoli, fizica sau verbala, capata amploare in Romania. Un studiu national arata ca judetele Brasov si Timis sunt fruntase intr-un top al violentelor in scoli, pe primul loc fiind Capitala.

Un alt studiu, facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata ca Romania ocupa locul al treilea intr-un clasament european in ceea ce priveste fenomenul violentei in scoli.

,,Opriti bullyingul sau desfiintati recreatiile" este mesajul campaniei initiate de organizatia Salvati Copiii.

Bullyingul se manifesta atunci cand copiii sunt umiliti sau agresati fizic ori verbal de catre colegii lor, lucruri care se intampla in special in pauzele dintre ore.

Violenta in scolile din Romania capata amploare de la semestru la semestru. Copiii agresati sufera adevarate traume, iar multi dintre ei au nevoie de vizite la psiholog sau psihiatru. Sunt situatii, cel putin in Timis, cand elevii refuza sa mai mearga la scoala de teama colegilor care isi bat joc de ei, ii ameninta, le fura ochelarii, banii de buzunar sau mancarea. Unii dintre ei ajung sa spuna ca isi doresc sa moara... Sunt copii de 10-11 ani care abia incep viata sociala.

,,Saptamanal, la cabinet, vad unul sau doi copii care sunt victime ale acestui fenomen in scoala. Vin cu simptome de anxietate sau depresie, iar cauzele acestor simptome sunt situatiile de hartuire sau situatiile dificile prin care ei trec in mediul scolar. Cel mai des intalnesc aceste situatii la copiii de gimnaziu. La 10-12 ani sunt copii care ajung sa spuna <>. Se ajunge la abandon scolar, in cel mai fericit caz, dar se poate ajunge si la tulburari psihiatrice destul de serioase si chiar ideatie suicidara. Chiar ieri am avut un baietel care trece printr-o situatie grea la nivelul scolii si se gandeste de multe ori ca poate ar fi mai bine sa moara decat sa suporte asa ceva. Resursele in scoala sunt destul de putine, ar fi nevoie ca aceste situatii sa se rezolve la scoala. De cele mai multe ori, copiii nu au probleme acasa, nu provin din familii dezorganizate", a explicat medicul psihiatru Anda Jurma.

In Timis, doar in primul semestru al anului scolar 2016-2017 au fost inregistrate 596 de cazuri de bullying in scoli, conform unor date culese de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati de la inspectoratele scolare judetene.

Pentru a combate acest fenomen, organizatia „Salvati Copiii” a inceput o campanie la nivel national, care urmareste sa constientizeze, sa genereze o schimbare de atitudine si sa previna comportamentele de bullying intre copii.

Parintii si copiii pot accesa site-ul de informare cu privire la fenomenul de bullying: desfiintatirecreatiile.ro.

Presedintele Salvati Copiii Romania, Mihai Gafencu, sustine ca este nevoie de un semnal de alarma, pentru ca au iesit la iveala tot mai multe cazuri cu elevi chinuiti in scoli.

Bullyingul este caracterizat ca un comportament agresiv, intentionat, care provoaca suferinta si implica un dezechilibru de putere si tarie intre agresor si victima.

Citeste si: REPORTAJ/ A fascinat o lume intreaga cu ochii lui albastri. Mario Busuioc, cel mai frumos baietel al planetei, se viseaza chirurg, inginer sau navigator. FOTO

Post-ul Sute de copii din Romania, terorizati la scoala de colegi: ,,Imi doresc sa mor, nu mai suport" | FOTO&VIDEO apare prima data in Libertatea.ro.

Comments