Tara europeana unde este sarbatorita Ziua Nationala a Sarmalelor. Preparatul, servit intr-un mod ine...

Pe data de 30 noiembrie, o tara anume din Europa a decis sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Sarmalelor! Este vorba despre Suedia, iar aceast zi a fost aleasa deoarece este data la care regele Charles al XII-lea a fost ucis, in timpul unei campanii militare in Norvegia. De mai bine de un deceniu, din anul 2013, Ziua Nationala a Sarmalelor este sarbatorita la Muzeul National de Istorie a Suediei, din Stockholm, capitala acestei tari nordice.

Ce mananca la micul dejun locuitorii celor mai sanatoase tari ale lumii

Insa sarmalele de aici sunt destul de diferite de cele pe care le intalnim in tara noastra, cat si in aceasta zona a Europei, in general. In ziua de astazi, exista multe variante de sarmale in Suedia, iar aceasta mancare poate fi servita chiar si cu cartofi fierti, piure, dulceata de fructe de padure, iar in Finlanda chiar se foloseste si sirop de artar, potrivit adevarul.ro.

Ziua Nationala a Sarmalelor este pe 30 noiembrie

Daca ne intrebam cum a ajuns aceasta reteta balcanica tocmai in Suedia, trebuie sa stim ca totul a inceput in 1709, cand regele suedez Charles al XII-lea a fot infrant de rusi la Poltava, asa ca a cerut azil Imperiului Otoman. El a petrecut cinci ani in Bender (Tighina), care astazi se afla pe teritoriul Republicii Moldova. Regele a intrat in contact in acei ani cu faimoasele sarmale turcesti.

Ciorba de fasole cu afumatura. Ingredientul care ii da, de fapt, adevarata savoare: vei obtine un gust bogat si intens

Cea mai veche reteta de sarmale consemnata in scris in Suedia dateaza din 1756, fiind mult mai asemanatoare cu varianta ei orientala. Invelita in frunza de vita (care nici nu creste in nord), ea continea orez, carne de miel, cat si suc de lamaie. Iar cei care nu isi permiteau frunza de vita o inlocuiau cu varza.

Sursa text &foto: Click.ro

Comments