tarile care ofera cea mai mare recompensa pentru un aur olimpic: 1 milion de dolari pentru singura c...

Astfel, halterofila taiwaneză Hsu Shu-ching, care a câştigat titlul olimpic la categoria de 53 de kg, va pleca cu cel mai mare premiu dintre toţi sportivii care au concurat la Rio. Comitetul olimpic şi Ministerul Educaţiei din Taiwan au pus la bătaie nu mai puţin de 952.000 de dolari pentru un aur olimpic, fără a lua în considerare taxele aferente.

Asta deoarece insula revendicată de China nu are o tradiţie sportivă vastă, câştigând în total 23 de medalii la toate ediţiile Jocurilor Olimpice la care a participat. Dintre acestea, singurele două de aur până la Rio au fost obţinute în competiţia de taekwondo din cadrul ediţiei Atena 2004. 

Înotătorul de 17 ani Joseph Schooling - care a făcut istorie după ce l-a învins pe cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, Michael Phelps, în proba de 100 de metri de fluture – va primi o bursă de 746.000 de dolari pentru că a reuşit să câştige primul aur olimpic din istoria statului asiatic. Chiar şi după ce 20% din premiu va fi redirecţionată către federaţia naţională, conform reglementărilor singaporeze, adolescentul tot va rămâne cu o sumă impresionantă în conturi. 


Topul statelor care oferă premii băneşti pentru o medalie de aur. Sursă: CNN

Printre statele care oferă premii de peste 200.000 de dolari pentru un aur olimpic mai regăsim Indonezia, Thailanda, Malaezia, Kazahstan, Azerbaidjan, Filipine şi Kîrgîzstan, dar şi ţara gazdă Brazilia, care va trebui să plătească cel puţin 1.250.000 de dolari pentru cele cinci titluri olimpice obţinute, până acum, de sportivii săi.

Statele din topul clasamentelor pe medalii oferă premii modice

În schimb, ţările cu tradiţie sportivă şi care intră de obicei în topul 10 al clasamentelor pe medalii oferă compensaţii mult mai mici pentru campionii lor olimpici. China, de exemplu, oferă 36.000 de dolari pentru medaliaţii de aur, în timp ce campionii olimpici americani trebuie să se mulţumească cu „doar” 25.000 de dolari pe titlu. La capătul de jos, Marea Britanie – care se luptă pentru locul al doilea în clasamentul pe medalii – nu oferă nicio recompensă în bani medaliaţilor olimpici, menţinând principiul că sportivii ar trebui să fie ambiţionaţi de faptul că îşi reprezintă ţara.

În cazul României, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a anunţat că va premia o medalie de aur cu 35.000 de euro, în timp ce Renault va oferi o maşină Renault Khadjar în calitate de sponsor.

Unele ţări oferă premii şi pentru antrenorii campionilor olimpici, precum Coreea de Sud, India sau Azerbaidjan, cu sume cuprinse între 7.000 şi 123.000 de dolari. 

În funcţie de stat, premiile nu se limitează doar la o bursă bănească. La ediţia din 2012, Keshorn Walcott a devenit al doilea campion olimpic din istoria statului Trinidad Tobago, câştigând cu record naţional proba de aruncarea suliţei. În afara premiului în bani, statul caraibian i-a oferit lui Walcott un apartament de lux şi 6.000 de metri pătraţi de teren. Printre premiile mai amuzante se numără promisiunea unei fabrici bieloruse de mezeluri, care le-a oferit medaliaţilor ţării la JO din 2008 cârnaţi gratuiţi pentru tot restul vieţii. 

Comments