Tensiuni in Kosovo dupa ce politia a inchis noua oficii postale sarbesti / UE si Belgradul critica m...

Guvernul kosovar a inchis luni noua oficii postale sarbe din nordul Kosovo, sustinand ca acestea functionau fara autorizatie, declansand imediat furia Belgradului, potrivit AFP.

Operatiunea a fost efectuata ,,pe baza suspiciunilor de functionare ilegala a unor oficii postale neinregistrate si fara autorizatie", a declarat politia intr-o declaratie.

,,Au fost identificate noua locatii", in orasele predominant sarbesti Leposavic, Mitrovica-Nord, Zvecan si Zubin Potok – toate acestea fiind locuite preponderent de comunitatea sarba din Kosovo, se arata in declaratie.

Operatiunea a provocat o reactie imediata din partea Belgradului, care a considerat-o drept o noua ,,demonstratie de forta" din partea Pristinei.

Pentru Uniunea Europeana, a fost o ,,masura unilaterala si necoordonata".

,,Facem apel la guvernul kosovar sa isi reconsidere decizia si sa gaseasca o solutie negociata la aceasta problema in cadrul dialogului facilitat de UE", a declarat luni seara purtatorul de cuvant al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

Tensiunile dintre Serbia si Kosovo au crescut de cand banca centrala din Kosovo, care utilizeaza euro ca moneda nationala, a interzis toate schimburile in dinari sarbi in aceasta iarna.

Tolerat anterior, dinarul permitea Serbiei sa finanteze un sistem de institutii paralele in Kosovo – scoli, spitale etc. Mult timp, Belgradul a folosit oficiile postale pentru a-si plati angajatii.
Din februarie, nu s-a ajuns la niciun acord care sa permita Serbiei sa continue plata salariilor, pensiilor si burselor catre angajatii sau fostii angajati ai structurilor finantate de Belgrad prin intermediul institutiilor bancare din Kosovo.

Politia a inchis deja ultimele sase sucursale ale bancii postale sarbe in luna mai.

Tensiunile dintre Kosovo si Serbia nu au incetat niciodata de la razboiul dintre fortele sarbe si insurgentii albanezi de la sfarsitul anilor 1990, care s-a soldat cu mii de morti si a condus la interventia NATO impotriva Belgradului.

Kosovo si-a declarat ulterior independenta in 2008, o decizie pe care Serbia a refuzat intotdeauna sa o recunoasca, iar aproximativ 100 000 de sarbi traiesc inca in Kosovo.

Comments