Teodor Melescanu, cercetat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, dupa ce Libertat...


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) s-a sesizat dupa articolele publicate de Libertatea si il cerceteaza pe Teodor Melescanu pentru felul in care a aparat regimul Ceausescu, negand represiunea de la Timisoara in fata diplomatilor straini, la doua reuniuni internationale din decembrie 1989.


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) citeaza telegramele diplomatice publicate de Libertatea, observand ca Teodor Melescanu "ar fi participat, in calitate oficiala, la dezinformarea si diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea in eroare a reprezentantilor diplomatici prezenti la eveniment cu privire la crimele si abuzurile savarsite la Timisoara, plasand infractiunile comise de reprezentantii comunisti in categoria ,,zvonurilor colportate in scopuri dusmanoase" si a ,,stirilor de presa neconfirmate"".


"Analizand faptele cu posibile consecinte penale savarsite de domnul Melescanu Teodor Viorel, IICCMER a declansat procedura de investigatie specifica", spune Institutul.


Melescanu ar putea ajunge pe mana Parchetului

"In cauza au fost dispuse cercetari ale documentelor de arhiva si identificare de martori, urmand a fi administrate probe si derulate alte activitati specifice activitatii de investigatii a IICCMER.


In cazul in care vor fi identificate indicii concrete privind savarsirea unor fapte de natura penala, IICCMER poate notifica organele competente, urmand sa transmita Ministerului Public toate datele si probele rezultate in urma cercetarilor", spune comunicatul Institutului.


Potrivit Hotararii de Guvern care a infiintat IICCMER in 2009, "Institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor in drept in acele cazuri in care sunt depistate situatii de incalcare a legii".


Melescanu neaga relatarile a trei ambasadori

Libertatea a publicat in decembrie 2019 si ianuarie 2020 mai multe articole in care a aratat ca Teodor Melescanu a aparat regimul Ceausescu in timpul unor reuniuni diplomatice din decembrie 1989 de la Viena, catalogand crimele de la Timisoara drept ,,zvonuri colportate in scopuri dusmanoase" si ,,stiri de presa neconfirmate".


Faptul a fost relatat initial de ambasadorii canadian si american la Viena, care l-au si nominalizat pe Teodor Melescanu, detaliind interventiile sale in cadrul reuniunilor internationale.


Ulterior, Libertatea a publicat si telegramele ambasadorului roman la Viena, care au confirmat versiunea celorlalti ambasadorilor straini, dar si circulara prin care MAE le spunea angajatilor cu exactitate cum trebuie sa minta in fata celorlalti diplomati.


Teodor Melescanu a respins in mod repetat ca ar fi negat represiunea de la Timisoara si a catalogat telegramele diplomatice trimise de cei trei ambasadori drept "interpretari personale".


"Nu am avut niciun fel de informatie oficiala din tara privind evenimentele de la Timisoara. Din presa straina am aflat ca au avut loc la Timisoara ciocniri intre manifestanti si armata, soldate cu morti si raniti. Am incheiat spunind ca, daca se confirma cele relatate, de o gravitate fara precedent, persoanele responsabile trebuie sa isi asume raspunderea", a spus Melescanu, pentru Libertatea.


In decembrie 1989, Melescanu era secretar I la Departamentul Securitate Internationala si Dezarmare din MAE, dupa ce, mai multi ani, fusese detasat ca secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite si alte organizatii internationale de la Geneva.


Comments