Toaleta din fundul curtii devine incet istorie. Aproape 85% dintre gospodarii au grup sanitar in int...

Ponderea gospodariilor dotate cu baie/dus a fost, anul trecut, de 84,6%, iar a celor dotate cu grup sanitar de 83,3%, conform unei analize privind conditiile de viata ale populatiei din Romania, in 2023, realizate de Institutul National de Statistica, transmite Agerpres.

,,Pe medii de rezidenta, diferentierile sunt foarte pronuntate la ambele tipuri de utilitati, in principal din cauza slabei dezvoltari a sistemului public de alimentare cu apa si a sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate in localitatile rurale, fata de cele urbane. Numai 69,7% dintre gospodariile rurale beneficiaza de avantajele oferite de existenta unei bai sau a unui dus in interiorul locuintei, proportia pastrandu-se si in cazul dotarii locuintelor rurale cu un grup sanitar in interiorul locuintei (67,3%)", se mentioneaza in ancheta INS.

Gospodariile din mediul rural, al caror cap de gospodarie este o persoana salariata si care au dispus de resurse financiare mai mari, si-au putut asigura cele doua tipuri de utilitati intr-o proportie mult superioara (86,2% dintre gospodariile cu cap de gospodarie persoana salariata dispun in locuinta de baie sau dus si 84,1% dispun de grup sanitar). Ponderea gospodariilor din mediul urban care au locuintele dotate cu baie sau dus a fost superioara cu 12,7 puncte procentuale fata de mediul rural, iar cea a locuintelor dotate cu grup sanitar al caror cap de gospodarie este o persoana salariata cu peste 14,6 puncte procentuale fata de ponderile corespunzatoare din rural.

Romania, o tara de proprietari

Conform sursei citate, in 2023, 94,9% dintre gospodarii ocupau locuintele in calitate de proprietari, cu o pondere de 96,5% in mediul rural, mai mare cu 3 puncte procentuale decat cea inregistrata in mediul urban. Ponderea gospodariilor care stau cu chirie sau cu titlu gratuit era de 5,1%, cu o pondere de 6,5% in mediul urban, dubla fata de cea inregistrata in mediul rural.

Mai mult de jumatate dintre gospodarii (58,4%) traiau in locuinte individuale separate, ponderea fiind puternic influentata de mediul rural, restul gospodariilor regasindu-se in imobile cu mai multe locuinte. Locuintele erau aproape in totalitate de tipul casa individuala separata in mediul rural (97,1%) si preponderent apartamente in imobile (72,8%) in mediul urban.

Din distributia gospodariilor dupa numarul de camere ale locuintei principale, se constata ca mai mult de jumatate dintre gospodarii traiau in locuinte cu 3-5 camere (56,9%). O pondere semnificativa o detineau si gospodariile care resedinta obisnuita in locuinte cu 1-2 camere (41,2%). Daca in mediul urban ceva mai mult de jumatate dintre gospodarii (54,6%) ocupau locuinte mici, de 1-2 camere, in mediul rural 72,1% dintre gospodarii ocupau locuinte formate din 3-5 camere.

Datele statistice au fost obtinute prin „Ancheta asupra calitatii vietii”, desfasurata in luna mai 2023, precizeaza INS.

Progresele inregistrate de Romania in ce priveste ponderea locuintelor fara grup sanitar sau baie in interiorul locuintei sunt evidente prin comparatie cu statisticile anterioare. Tot datele INS indicau ca, in 2021, 23% din gospodarii se aflau in aceasta situatie, iar in 2010 procentajul era de 40,9%.

Comments