Topul celor mai influenti politicieni din Europa. Unde se afla oamenii de stat din Romania

Topul celor mai influenti politicieni din Europa. Unde se afla oamenii de stat din Romania

Topul celor mai influenti politicieni din Europa. Unde se afla oamenii de stat din Romania

Topul Politico al celor mai influenti 28 de lideri din Europa este impartit in trei categorii, si anume oamenii de actiune, visatorii si perturbatorii.

Timp de doua decenii, doi barbati au luptat intre ei pentru sufletul Poloniei, scrie Politico. De o parte a fost Donald Tusk, fostul prim-ministru si presedinte al Consiliului European si actualul lider al opozitiei centriste; iar de cealalta parte, Jaroslaw Kaczynski, reprezentatul traditionalistilor, conservatorilor catolici si nationalistilor si liderul Partidului Lege si Justitie (PiS). ,,Acum, dupa opt ani in care Kaczynski a fost la putere tara se afla in pragul unei noi ere a lui Tusk, iar vantul schimbarii bate din nou", noteaza Politico.

,,Reverberatiile revenirii lui Tusk vor fi resimtite in intreaga Europa. Relatiile polono-germane s-au prabusit in timpul anilor in care PiS a fost la putere, pe fondul cererilor persistente ale Varsoviei ca Berlinul sa plateasca peste 1 000 de miliarde de euro reparatii de razboi, invocate de fiecare data cand partidul de guvernamant avea nevoie de un impuls in sondaje. Relatiile Poloniei cu Franta au fost, de asemenea, tensionate, guvernul PiS reprosandu-i presedintelui Emmanuel Macron eforturile sale de apropiere de Kremlin [...] Cu Tusk din nou la carma Poloniei si facand gesturi conciliante, aceste tensiuni s-ar atenua probabil, iar troica de securitate Polonia-Franta-Germania s-ar putea intoarce la treaba", a scris Politico.

Cel mai influent visator

In capul listei visatorilor din topul Politico se afla presedintele ucrainean Volodimir Zelenski descris drept ,,alergatorul la maraton".

,,Winston Churchill. Martin Luther King Jr. Nelson Mandela. Din cand in cand, apare cate un lider care schimba cursul istoriei, nu prin forta armatei sau prin puterea economiei, ci prin puterea cuvintelor sale. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski este un astfel de lider", scrie Politico.

,,2024 va fi un an plin de provocari [...] Lumea este distrasa de o noua aprindere a vechiului razboi din Orientul Mijlociu; ucrainenii sunt epuizati de doi ani de batalii si se zbat sa recupereze teritoriile in fata tocatorului de carne brutal a Rusiei; europenii de rand resimt o criza a costului vietii care ameninta sa le franeze generozitatea fata de ucrainenii care isi dau viata pentru a tine la distanta fortele presedintelui Vladimir Putin", noteaza Politico.

Intre timp, Zelenski se confrunta cu perspectiva unor alegeri in toiul razboiului.

,,Pentru a organiza un scrutin in timp de razboi, Zelenski - cu acordul parlamentului - ar trebui sa modifice Constitutia tarii. Or, aceasta perspectiva ridica intrebari majore cu privire la legitimitatea democratica: Majoritatea canalelor de televiziune din tara sunt puternic controlate de guvern, cenzura este foarte raspandita, milioane de ucraineni care au fugit din cauza razboiului raman in strainatate, iar zeci de mii de soldati ar vota in zonele de lupta. Si asta fara a se lua in considerare costul organizarii si asigurarii sigurantei unui vot pe timp de razboi. Acestea sunt probleme uriase, daca nu imposibil de rezolvat - intrebarea este daca Zelenski o poate scoate la capat si cu ce costuri", concluzioneaza Politico.

Top 3 al liderilor care prefera sa actioneze

Clasamentul oamenilor de actiune este deschis de premierul italian Giorgia Meloni descrisa drept ,,cameleonul" dupa ce si-a flexibilizat atitudinea fata de UE, urmata de presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen si presedintele francez Emmanuel Macron.

Perturbatorii

La categoria perturbatorilor, primul loc este ocupat de Elvira Nabiullina, guvernatorul Bancii Centrale din Rusia, numita de Politico ,,banchera lui Putin".

,,Elvira Nabiullina este tehnocratul de top care mentine in functiune masina de razboi a presedintelui rus Vladimir Putin. In deceniul in care s-a aflat la carma bancii centrale a Rusiei, politicile monetare extremiste ale Nabiullinei au salvat in mod repetat rubla si au mentinut economia tarii pe linia de plutire. Pe parcurs, banchera lui Putin, considerata candva o influenta moderatoare, iar acum facilitatorul sau tacut, a reusit sa evite efectele unor sanctiuni occidentale fara precedent menite sa secatuiasca visteria Kremlinului, prelungind razboiul din Ucraina", scrie Politico.

In aceasta categorie, premierul maghiar Viktor Orban este pe locul al treilea pentru rolul sau de cel care strica lucrurile pentru Bruxelles. In acest sens, are sansa de a intra in acest rol la modul intensiv in a doua jumatate a lui 2024 cand Ungaria preia presedintia rotativa a Consiliului European.

,,Orban ar face un joc periculos: Dupa cate se pare, si-a pierdut partenerii de rele de la Varsovia, unde guvernul nationalist Lege si Justitie pare sa fie pe punctul de a pierde puterea. Avand in vedere ca Polonia va fi probabil condusa in curand de fostul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care s-a angajat sa repare relatia Varsoviei cu Bruxelles-ul, Orban ar putea avea parte de o perioada dificila.

[...]Orban va trebui sa caute o alta alianta. Daca va forma una cu slovacul Robert Fico sau daca Geert Wilders va reusi sa formeze o coalitie de guvernare in Olanda, Orban ar putea inca ruina placerea pentru UE", conchide Politico.

Comments