Ce se intampla cu romanii care vand electricitate in reteaua nationala de la panouri fotovoltaice? A...

Sunt aproape 100.000 de romani care isi produc energie cu ajutorul soarelui, numai ca reteaua de electricitate nationala, veche de 60 de ani, nu-i poate sustine. Pentru a gestiona situatia, autoritatile vor sa-i sanctioneze pe romanii care isi instaleaza panouri fotovoltaice pentru profit, si nu pentru consumul propriu. Adica vand surplusul de energie in retea, lucru pe care legea de altfel nu-l interzice.

,,Acest comportament incorect ar trebui sanctionat intr-un fel. Nu poti avea o capacitate de zece ori, de douazeci de ori, de treizeci de ori mai mare decat cea necesara pentru autoconsum, pentru ca inseamna ca beneficiezi de anumite facilitati pe care nu ar trebui sa le ai", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la un post TV.

Si stocarea energiei ar fi o solutie pentru ca sistemul national sa nu aiba probleme din cauza inflatiei de prosumatori. Insa bateriile de stocare costa aproape jumatate din investitia din fotovoltaice. Din acest motiv, autoritatile vor ca de la anul sa ofere bani romanilor si pentru baterii, prin programul Casa Verde.

Comments