TRAGEDIE – A sfarsit inecat dar isi dorea doar relaxare

TRAGEDIE – A sfarsit inecat dar isi dorea doar relaxare

TRAGEDIE. Sfârșit tragic pentru un bărbat în vârstă de 76 de ani. Acesta a murit înecat, în timp ce se afla la Popasul Sincai, Eforie Nord. Medicii au ajuns imediat la fața locului, însă bărbatul nu a mai avut nicio șansă.

Bărbatul care a intrat sâmbătă dimineaţă în mare nu s-a mai putut întoarce la mal, iar salvamarii l-au scos din apă pe braţe. Deși bărbatul a fost scos la mal, iar cadrele medicale sosite la fața locului l-au resuscitat câteva minute, acesta nu a mai putut fi salvat,.

Medicii trag un semnal de alarmă, în special pentru persoanele în vârstă sau cele care au probleme de sănătate, pentru că diferenţa între apa mării şi cea a aerului este foarte mare şi poate provoca şocuri termice. De asmenea, din cauza vântului valurile sunt mari, iar turiştii nu ar trebui să se aventureze prea mult în larg.

Ce să faci în caz de şoc termic

După ce stai un timp îndelungat la plajă şi te încingi, evident, doreşti să te răcoreşti. Adesea, diferenţa de temperatură este foarte mare şi poate duce la şoc termic sau la hidrocuţie. Dr. Laurenţiu Luca, specialistul nostru, îţi spune ce ai de făcut în astfel de situaţii.

Copilul sau partenerul tău a intrat brusc în apa rece a mării sau a piscinei, după ce a stat ore întregi la plajă? Uneori, această răcire bruscă poate duce la pierderea cunoştinţei şi chiar la înec. Iniţial, pot să nu apară simptome. Hidrocuţia mai este denumită şi înecul uscat şi poate fi precedată de frisoane, tremur al întregului corp, crampe musculare, cefalee, senzaţie bruscă de oboseală extremă sau anxietate, prurit, urticarie, tulburări de vedere sau de auz.
Ce faci în caz de şoc termic

Persoana în cauză trebuie scoasă din apă şi întinsă pe o suprafaţă plană.
Trebuie chemate persoane specializate care oferă ajutor pe plajă sau dat telefon la 112.
Verifică apoi dacă victima mai respiră. Dă-i încet capul pe spate şi aşaz-o în poziţia laterală de siguranţă, pentru a uşura eliminarea apei şi aplică-i manevre de prim ajutor (respiraţie gură la gură sau masaj cardiac).
Combate hipotermia (scăderea temperaturii corpului sub 36 de grade), acoperind- o cu o pătură.
Nu pleca de lângă cel suferind până la venirea echipajului medical.

Prevenire

Dacă persoana acuză dureri de cap, crampe, stare de iritaţie în timp ce se află în apă, este bine să fie sfătuită să iasă cât mai repede la mal.
Nu intra în apă singur(ă) şi în zone nesupravegheate.
Intrarea în apă se face cu prudenţă, progresiv, mai ales dacă apa e rece şi soarele puternic. Evitarea săriturilor sau a scufundărilor (apa mai adâncă e mult mai rece).
Evitarea expunerii prelungite la soare.
Evitarea consumului de băuturi alcoolice sau a hranei în exces pe plajă.
E bine să se umezească cu apă zonele cu densitate mare de receptori termici înainte de a intra în apă: gât, ceafă, piept, spate, faţă (pentru a permite mecanismelor termoreglatoare să intre în acţiune).

Sursa info

Comments