Traian Basescu: ,,Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei". Ce spune...


Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat, duminica, la Digi 24, ca presedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis omologului sau roman, Klaus Iohannis, ca nu poate sa il faca secretar general NATO. Fostul presedinte a declarat ca ar fi o greseala ca Romania sa nu livreze un sistem Patriot Ucrainei, deoarece optiunea este intre a participa la efortul de a-i opri pe rusi sau a nu participa, informeaza News.ro.


,,Iohannis a tinut neaparat sa faca o vizita in Statele Unite dupa ce a fost Ciolacu si nu l-a primit nimeni pe acolo, nici presedintele, nici vicepresedintele. Pana la urma diplomatia romaneasca a reusit sa aranjeze aceasta vizita nedorita de americani, dar pana la urma datorita insistentelor acceptata, ocazie cu care Iohannis si-a spus ce ar fi sa intreb eu de functia de secretar general NATO si nu a primit niciun raspuns la intrebare.& A ridicat problema in discutia cu Biden si Biden a tacut", a spus Traian Basescu.


,,Pe urma au venit discutiile despre flancul estic si atunci Biden i-a spus, ok, nu pot sa te fac secretar general NATO,& mai Iohannis, da, ia da tu un sistem Patriot la ucraineniDeci nu-i vorba de niciun schimb secretar general NATO si sistem Patriot la schimb. Pur si simplu exista o nevoie si daca Iohannis tot s-a dus neintrebat drept in gura lupului, lupul i-a spus ia scoate tu un sistem Patriot si trimite-l in Ucraina", a continuat Traian Basescu.&


Fostul presedinte a precizat ca tara noastra comite o eroare daca nu doneaza un sistem Patriot catre Ucraina, in conditiile in care livrarea nu va fi gratuita, iar Romania sta cu el ,,neutilizat".


,,Ar fi o greseala sa nu dea curs acestei solicitari, pentru ca in Ucraina mor oameni, mor copii, mor batrani. Iar Romania sa stea cu ele neutilizate, ar fi o eroare, dupa parerea mea, si politica, si militara. Pentru ca nu spune nimeni ca dam gratuit acest sistem Patriot. Il dam pe bani, adica din ajutorul, din suma cu care Statele Unite ajuta Ucraina, din acea suma se vor extrage banii pentru o noua comanda pentru Romania, pentru un sistem Patriot", a declarat Traian Basescu.


,,Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei. Ce e aia, ce sa discuti public sa vedem ce o sa primim in schimb? E o prostie fara margini. Ia decizia daca trimiti acest sistem Patriot in Ucraina sau nu si in rest negociaza tacut, fara sa te dai in stamba sa vad ce primesc, sa vad ce... Pai in Ucraina mor oameni. Vrea sa vada ce primeste? S-a dus sa primeasca NATO si a primit Patriot pentru Ucraina", a conchis Traian Basescu.


FOTO: Hepta


Comments