TRIBUL IZOLAT din Amazon de care nimeni nu vrea sa se apropie. E PERICOL DE MOARTE

TRIBUL IZOLAT din Amazon de care nimeni nu vrea sa se apropie. E PERICOL DE MOARTE

Tribul izolat
Tribul izolat

Un trib indigen, constituit din aproximativ 200 de persoane, care nu au avut niciodată contact cu lumea exterioară, a fost descoperit în pădurea amazoniană în Brazilia, aproape de graniţa cu Peru.

Autorităţile din Brazilia au confirmat existenţa unui trib izolat în jungla Amazonului, după ce acesta a fost observat în imaginile realizate de un satelit.

Existenţa tribului, compus din 200 de oameni, a fost verificată după ce expediţiile din avion, din luna aprilie, au strâns mai multe informaţii. Agenţia guvernamentală locală, National Indian Foundation (Funai), foloseşte avioanele pentru a nu deranja grupurile izolate.

Imaginile surprinse din aer înfăţişază mai multe aşezări umane şi zone agricole adiacente acestora. Judecând după colibe şi starea plantaţiilor de porumb, banane şi alune, comunitatea ocupă zona respectivă de mai puţin de un an, sunt de părere specialiştii de la Funai, fundaţie care se ocupă de studierea şi protejarea triburilor indigene.

Conform Funai, tribul aparţine comunităţii Pano lingvistice, despre care se ştie că trăieşte în regiunea Javari din pădurea Amazonului. Specialiştii sunt de părere că în regiune există aproximativ 2.000 de persoane care fac parte din 14 triburi indigene izolate.

Autorităţile braziliene interzic contactul populaţiei generale cu triburile indigene, care nu au avut contact cu lumea exterioară, temându-se că acestea s-ar putea îmbolnăvi de o boală pentru care nu au dezvoltat imunitate.

Decenii de-a randul, guvernele din tarile Amazonului au aratat putin interes fata de protejarea acestor grupuri, pe care le-au vazut deseori ca piedici in calea dezvoltarii si ultimele vestigii ale inapoierii.

In anii '60 so '70, Brazilia a incercat, fara succes, sa faca pace cu indienii, sa-i integreze in societate si sa-i convinga sa renunte la teritorii - indienii stateau in cale exploatarii comerciale. In cele din urma, in 1987, guvernul a infiintat Departamentul Indienilor Izolati, in interiorul FUNAI - Fundatia Nationala a Indienilor. Vizionarul director al departamentului, Sydney Possuelo, a creat Zona Indigenilor Javari Valley, unde strainii au acces interzis.

Alte natiuni ale Amazonului, au luat, se asemenea, masuri de protejare a indigenilor. Parcul National Peru Manu contine unul dintre cele mai diverse si bogate ecostisteme din lume, iar resedinta permanenta este interzisa in zona mai multor triburi.

Columbia a transformat 82 de milioane de acri de jungla amazoniana in parcuri nationale unde orice fel de exploatare este interzisa. In 2011, presedintele columbian Juan Manuel Santos, a semnat o lege care garanteaza "drepturile oamenilor indigeni izolati de a ramane in aceasta conditie si de a trai liberi, potrivit culturii si pamantului ancestral".

Realitatea insa este departe de legile semnate pe hartie. Presiunie facute de companiile de turism, producatorii de cherestea, traficantii de droguri sau insurgentii marxist-leninisti sunt o amenintare continua. Mai multe grupuri de indieni au fost asimilate fortat si au disparut, in ultimii ani.

In decembrie 2012, guvernul columbian a anuntat un plan ambitios de a dubla suprafata Parcului Natural Chiribiquete, din sudul Columbiei, casa a doua triburi izolate.

Articole recomandate

Comments