Turcia, in alerta din cauza incendiilor. Vacanta incheiata pentru mii de turisti

Turcia, in alerta din cauza

Turcia, in alerta din cauza incendiilor. Vacanta incheiata pentru mii de turisti


Unele din cele mai populare statiuni turistice ale Turciei, la mare cautare si in randul romanilor, au fost nevoite sa isi evacueze turistii, din cauza zecilor de incendii care au cuprins tara, relateaza The Guardian.


Mass-media locala a publicat fotografii cu statiunile populare de la Marea Egee, inconjurate de dealuri in flacari si paduri si terenuri agricole reduse la cenusa.


La Bodrum, in provincia Mugla, 80 de hectare au ars, in ciuda eforturilor de stingere a incendiilor de la sol si aerian. Flacarile au atins doua hoteluri, fortand evacuarea a peste 4.000 de turisti si personal de catre garda de coasta si nave de pescuit.


Doi turisti, intr-o statiune din apropiere de statiunea Marmaris | Foto: Profimedia

Incendiile de vegetatie sunt frecvente in Turcia in timpul verii, dar flacarile din ultimele doua zile au atins un nivel exceptional. Datele adunate prin satelit de Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus din UE arata ca intensitatea caldurii incendiilor din tara a ajuns joi la aproximativ 20 de gigawati, de patru ori mai mare decat maximumul zilnic anterior.


,,Aceste cifre sunt foarte mari comparativ cu ultimii 19 ani", a declarat Mark Parrington, cercetator in cadrul Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus din UE.


El a precizat ca fumul generat de incendiile de langa Antalya si Mersin se indreapta acum spre Cipru.


Imagine surprinsa cu o drona arata amploarea dezastrului din Manavgat, aflat in apropiere de Antalya | Foto: Hepta

Locuitorii oraselor afectate le-au declarat reporterilor ca nu au vazut niciodata asa ceva. Ibrahim Aydin, un fermier, a spus ca si-a pierdut toate animalele si ca aproape a fost ucis in timp ce lupta impotriva flacarilor.


,,Tot ce aveam a fost ars la pamant. Am pierdut miei si alte animale", a spus el pentru Daily Sabah. ,,Nu este normal. A fost un iad".


Pompierii duc o lupta dificila cu flacarile care se extind rapid din cauza rafalelor de vant | Foto: Hepta

In toata tara, pompierii s-au luptat cu peste 50 de incendii. Pe masura ce s-au raspandit stirile, #PrayForTurkey a fost in tendinte pe Twitter, cu imagini ale dezastru si harti care arata locatiile care se afla sub flacari.


Cel putin patru persoane au decedat si alte cateva zeci au fost spitalizare.


Oficiali guvernamentali au speculat ca incendiile ar putea fi generate de atacuri incendiare ale miscarii separatiste kurde PKK, dar nu au furnizat dovezi. Putine rapoarte interne au mentionat schimbari climatice care sporesc pericolele de incendiu din Turcia si din alte parti.


ANTALYA, TURKEY - JULY 29: Flames at a damaged hous after a fire broke out in a forest in Manavgat district and reached in Karaoz neighbourhood in Antalya, Turkey on July 29, 2021. Firefighter teams continue to extinguish the fire. Orhan Cicek / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
ANTALYA, TURKEY - JULY 29: Burned chairs are seen after a fire broke out in a forest in Manavgat district and reached Dolmazlar neighbourhood in Antalya, Turkey on July 29, 2021. Firefighter teams continue to extinguish the fire. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
Incendiile de vegetatie ameninta orasul turc Manavgat, una dintre destinatiile turistice | Foto: Profimedia
Dark smoke drifts over a hotel complex during a massive forest fire which engulfed a Mediterranean resort region on Turkey's southern coast near the town of Manavgat, on July 29, 2021. At least three people were reported dead on July 29, 2021 and more than 100 injured as firefighters battled blazes engulfing a Mediterranean resort region on Turkey's southern coast. Officials also launched an investigation into suspicions that the fires that broke out Wednesday in four locations to the east of the tourist hotspot Antalya were the result of arson.,Image: 624110172, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
epaselect epa09379600 Smoke rises from a forest fire in Mugla's Marmaris district in Turkey, 29 July 2021 (issued 30 July 2021). The Turkish government's Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) said that at least 112 people were affected by the fires, including 58 who were hospitalised, mostly for smoke inhalation and burns.
TURKEY OUT, USA OUT, UK OUT, CANADA OUT, FRANCE OUT, SWEDEN OUT, IRAQ OUT, JORDAN OUT, KUWAIT OUT, LEBANON OUT, OMAN OUT, QATAR OUT, SAUDI ARABIA OUT, SYRIA OUT, UAE OUT, YEMEN OUT, BAHRAIN OUT, EGYPT OUT, LIBYA OUT, ALGERIA OUT, MOROCCO OUT, TUNISIA OUT, AZERBAIJAN OUT, ALBANIA OUT, BOSNIA HERZEGOVINA OUT, BULGARIA OUT, KOSOVO OUT, CROATIA OUT, MACEDONIA OUT, MONTENEGRO OUT, SERBIA OUT EPA-EFE/MAHMUT SERDAR ALAKUS

Climatologii au prezis ca Marea Mediterana va fi afectata puternic de cresterea temperaturilor si de schimbarile de precipitatii, determinate de emisiile umane. Potrivit ultimului raport al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbarile climatice, se preconizeaza ca riscul de incendii ar creste in sudul Europei.


Organizatia Meteorologica Mondiala a postat pe Twitter ca temperaturile extreme lovesc regiunea mediteraneana, cu prognoze care vor creste cu mult peste 40? Celsius in zonele interioare din Italia, Grecia, Tunisia si Turcia.


Incendii de vegetatie au lovit deja sudul Greciei, fortand evacuarea satelor de langa portul Patras. Incendii sunt raportate si in Bulgaria, si in Albania. De asemenea, au fost emise avertismente de temperatura ridicata in Macedonia de Nord, Albania, Bulgaria si parti din Romania si Serbia.


Comments