Uleiul vegetal, un pericol pentru sanatate? Nutritionistii explica

Uleiul vegetal, un pericol pentru sanatate? Nutritionistii explica

Uleiul vegetal, un pericol pentru sanatate? Nutritionistii explica

Untura sau uleiul vegetal? Care varianta este mai sanatoasa

In urma cu cativa ani, oamenii de la sate foloseau untura de porc la prajit sau la prepararea anumitor mancaruri sau chiar prajituri. Ulterior, au aparut uleiul de canola si cel de floarea-soarelui, iar acestea au lasat untura oarecum in urma si cu reputatia de a fi nesanatoasa.

In zilele noastre, majoritatea oamenilor cred cu tarie ca uleiul vegetal este mai sanatos decat untura. Se pare ca logica dicteaza ca ceva care provine dintr-o samanta ar trebui sa fie mai bun decat ceva care provine de la un animal. Dar care este, de fapt, adevarul?

Nutritionistul Mihaela Bilic a spus clar

Ei bine, medicul nutritionist Mihaela Bilic si-a spus parerea, iar raspunsul este contrar credintei populare: untura este mai sanatoasa decat uleiul vegetal. Iata si explicatia specialistului!

"Calorii multe obtinem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prajire, multe grasimi trans care, atentie, cresc imediat colesterolul rau in sange.

Daca prajim in untura, nu apar grasimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mancare. Facem comparatia. Visam la o portie de cartofi prajiti. Daca ii pregatim acasa, cel mai bine ar fi sa folosim untura", a precizat nutritionistul Mihaela Bilic.

Uleiul vegetal, un pericol pentru sanatate?

Potrivit expertilor, untura este mai sanatoasa decat uleiul vegetal, deoarece are grasimi mononesaturate, ceea ce o face mai stabila atunci cand este supusa la caldura si mai greu de oxidat.

Pe de alta parte, uleiul este polinesaturat, ceea ce face ca acesta sa se oxideze usor atunci cand este incalzit si sa contina substante inflamatorii si toxice. Aceste substante chimice pot provoca boli de inima si cancer.

Aceasta problema nu apare in cazul unturii de porc sau al uleiurilor nerafinate, cum ar fi uleiul de cocos, untul si uleiul de masline.

SURSA

Comments