Un nedeclarat doliu national

Un nedeclarat doliu national

Lentoarea cu care actioneaza institutiile in cazul rezolvarii monstruoaselor crime de la Caracal arata o grava disolutie a statului roman. Cum ne aflam in fata unor alegeri importante, a sefului acestui stat incompetent, este de asteptat ca unii dintre candidati sa fie aspru sanctionati.

&

Fiind la guvernare, primul care va plati electoral este PSD. Fiind seful statului este normal ca si candidatul Klaus Iohannis sa fie facut responsabil pentru modul cum nu functioneaza institutiile statului.

Neimplicarea lui Klaus Iohannis in probleme ce tin de viata de zi cu zi este un fapt de netagaduit. Nu s-a facut simtita puterea lui institutionala nici cu ocazia crimelor de la Caracal. Fostul presedintele Traian Basescu i-a atras atentia sa se implice, dar iata ca presedintele nu l-a ascultat. Mai mult, in aceste zile s-a fotografiat zambind cu gura pana la urechi alaturi de o fetita care l-a vizitat la Cotroceni. Tatal fetei a pus fotografiile pe facebook, dar le-a sters cand lumea s-a scandalizat.

Crimele in serie dintr-un orasel pare sa fi blocat intrega Romanie. In realitate cazul de la Caracal trezeste lumea la realitate. S-a vazut foarte clar nefunctionalitatea institiilor responsabile de siguranta cetateanului. S-au vehiculat cifre ametitoare privind disparitia unor persoane. De ani de zile sunt date disparute si nimeni nu a facut nimic. Nu se stie nici macar numarul lor exact. Identitatea celor disparuti sunt tinute la secret.

Lucrurile acestea se vor schimba dupa tristul episod de la Caracal? Din punctul de vedere al presei nu se va face lucru dupa ce va trece furtuna. Sistemul in totalitatea lui trebuie schimbat. Cine sa-l schimbe?

PSD, prin premierul Dancila, a dat afara cateva persoane, ministrul de Interne, prefectul din judetul Dolj, seful Politiei& Romane, sefii politiei judetene si municipale, dar si pe ministrul Ecaterina Andronescu, pentru ca s-a exprimat nefericit in legatura cu victimele.

Ce a facut opozitia? Nu s-a aventurat in declaratii dure ca de obicei. PNL a facut un gest simbolic punand 400 de perechi de pantofi in piata, echivalentul copiilor disparuti. De unde stie PNL ca au disparut 400 si nu 450 sau doar 350? Gestul in sine este plin de semnificatii, dar in acelasi timp este si ipocrit. PNL a fost ani buni la guvernare, asadar poarta o parte din vina pentru modul jalnic in care functioneaza institutiile statului.

O parte din vina o poarta procurorul care a interzis politiei sa patrunda in casa criminalului pana la ora sase dimineata. Procurorul respectiv a fost suspendat, dar sa nu uitam ca in urma cu luni de zile opozitia, presedintele Iohannis protestau in diverse forme clamand independenta procurorilor.

Cum reactioneaza opinia publica? Ca intotdeauna crede in schimbare. Cum sa se schimbe un sistem bine consolidat, impietrit in fata suferintei, avand la indemana toate instrumentele pentru a se mentine in functiune, pentru a se proteja de orice interventie dinafara?

Tot mai multe voci spun ca trebuie sa vina dinafara cineva dinafara lumii politice, un tip hotarat ca Alexandru Cumpanasu, cel care a scos la lumina toata tarasenia, toata mizeria sistemului.

Constatam ca tristul eveniment a produs deja efecte. PSD si-a amanat congresul. USR-PLUS si-a amanat data strangerii de semnaturi pentru candidatul prezidential. PNL anuntase ca se va lansa candidatura lui Iohannis pentru un nou mandat in data de 10 august, data simbolica marcand protestele de anul trecut. Ce efect va avea lansarea in conjuctura actuala, a acestui holocaust in miniatura de la Caracal?& Greu de spus, dar in niciun caz nu este momentul lansarii de baloane colorate, a zambetelor electorale largi, cu gura pana la urechi.

Intrega populatie a Romaniei simte ca se afla intr-un nedeclarat doliu national in memoria acelor victime nevinovate care au meritul de a ne trezi la realitate.

Comments