Un nou caz grav de infectare cu virusul West Nile. O femeie de 74 de ani, din Bihor, in coma la spit...

Primele informatii legate de cazul de infectare cu West Nile Virus au aparut public sambata, 7 septembrie, intr-o postare pe Facebook a Centrului de transfuzie sanguina Oradea. Inca un barbat a MURIT dupa ce a fost infectat cu virusul West Nile ,,In perioada 9-13 septembrie, nu exista restrictii legate de stocuri, pentru admiterea la donare! Restrictii vor fi in intervalul 5 septembrie- 3 octombrie, numai pentru donatorii cu domiciliu in Suncuius (motiv: caz confirmat de infectie cu West Nile Virus -WNV) pentru respectarea conditiilor epidemiologice si protejarii primitorilor de sange!", au scris reprezentantii institutiei.Ce spun reprezentantii DSP Bihor

,,O persoana de sex feminin in varsta de 74 de ani, pensionara, cu domiciliu in localitatea Suncuius, a fost internata la sfarsitul lunii august 2024 cu simptomatologie specifica de meningoencefalita (febra, cefalee, confuzie, dezorientare) la sectia de neurologie a Spitalului Clinc Judetean de Urgenta Bihor. Pacienta prezenta patologie asociata - boli cronice. A fost confirmata infectia cu virusul West Nile pe baza identificarii anticorpilor specifici (in ser si lichidul cefalorahidian), rezultatul fiind primit la DSP Bihor in data de 5.09.2024. In prezent pacienta se afla internata la sectia ATI a spitalului mentionat, fiind in stare grava", a transmis dr. Dorel Tirt, din cadrul DSP Bihor.

Despre infectia cu virusul West Nile

Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume este transmis prin intepatura de tantar tigru Asiatic si poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile si poate pune viata in pericol. In majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezinta simptome severe, ci doar dureri de cap usoare sau febra.

Un nou caz de infectare cu virusul West Nile in Suceava. O persoana a murit

Cele mai multe dintre infectari au loc in sezonul cald, atunci cand tantarii sunt mai activi. West Nile face parte din familia Flaviviridae si se regaseste atat in zonele cu o clima tropicala cat si in cele temperate. Perioada de incubatie ajunge pana la doua saptamani, dar sunt situatii cand primele semne apar si la 2-6 zile de la infectare. In cazul persoanelor cu un sistem imunitar scazut, simptomatologia poate debuta destul de tarziiu, la 21 de zile.

Foarte important de retinut este ca virusul nu se transmite de la o persoana la alta prin atingere, tuse, stranut sau mangaierea animalelor vii ori manevrarea celor moarte si nici prin consumul de carne infectata, daca sunt respectate instructiunile de preparare.

Comments