Un peste apreciat de romani. De ce i s-a dedicat "o zi mondiala"

Un peste apreciat de romani. De ce i s-a dedicat "o zi mondiala"

Ziua mondiala a tonului este marcata anual la data de 2 mai si a fost stabilita de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, prin Rezolutia 71/124 din 7 decembrie 2016.

Tonul este o specie de peste foarte importanta din punct de vedere economic, atat pentru tarile dezvoltate, cat si pentru tarile in curs de dezvoltare, si constituie o semnificativa sursa de hrana. Carnea acestui peste este bogata in Omega-3 si, de asemenea, contine si minerale, proteine si vitamina B12. Ca rezultat al calitatilor uimitoare ale tonului, acesti pesti sunt amenintati de cererea coplesitoare. Conform ultimelor date, printre cele sapte specii principale de ton, 33,3 la suta din stocuri sunt estimate a fi pescuite la niveluri nesustenabile din punct de vedere biologic, potrivit site-ului www.un.org.

Proiectul „Common Oceans Tuna” al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) urmareste sa asigure ca pentru toate stocurile importante de ton sa fie practicat pescuitul la niveluri durabile pana in 2027. Acest obiectiv ambitios face parte din eforturile sale pentru un pescuit sustenabil al tonului si conservarea biodiversitatii. Intre 2014-2019, proiectul „Common Oceans Tuna” a contribuit la reducerea de la 13 la 5 a numarului de stocuri de ton care se confrunta cu pescuitul excesiv.

Rezolutia 71/124 din 7 decembrie 2016 invita toate statele membre ONU, organizatiile internationale si regionale, dar si societatea civila sa actioneze pentru cresterea gradului de constientizare a valorii tonului si a amenintarilor cu care se confrunta aceasta specie. De asemenea, subliniaza importanta stocurilor de ton gestionate in mod durabil in realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila.

In prezent, mai mult de 96 de tari sunt implicate in conservarea si gestionarea tonului, specie care are o valoare anuala de aproape 10 miliarde dolari, la debarcare, iar unele programe relevante ale FAO au inceput sa dea rezultate pozitive in reducerea pescuitului excesiv, se mentioneaza pe site-ul www.un.org.

Multe tari depind in mare masura de resursele de ton pentru securitatea alimentara si nutritie, dezvoltarea economica, ocuparea fortei de munca, venituri, mijloace de trai etc. Prin urmare, Obiectivul de Dezvoltare Durabila 14 – Conservarea si utilizarea durabila a oceanelor, marilor si a resurselor marine – se aplica pe piata mondiala a tonului, noteaza www.un.org.

Aproximativ 7 milioane de tone de ton si specii asemanatoare tonului sunt debarcate anual. Cum speciile de ton migrator reprezinta 20% din valoarea intregii capturi de peste din pescuitul marin, marcarea de catre ONU a Zilei mondiale a tonului reprezinta un pas important in recunoasterea rolului esential al acestuia la dezvoltarea durabila, siguranta alimentara, oportunitate economica si mijloacele de trai ale oamenilor din intreaga lume.

In raportul sau din 2016, intitulat ”Situatia pescuitului si a acvaculturii in lume”, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a luat act de necesitatea unei gestionari eficiente in vederea restabilirii stocurilor exploatate excesiv, aici fiind inclus si tonul. De asemenea, in raportul din 2018, intitulat ”Situatia pescuitului si a acvaculturii in lume: Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila”, FAO accentueaza rolul acestui sector in realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila si a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, precum si rolul in masurarea progreselor catre aceste obiective, fiind mentionate contributiile speciale ale pescuitului in apele interioare si ale pescuitului la scara mica.

Tonul si tipurile de peste asemanatoare acestuia insumeaza aproximativ 40 de specii care se gasesc in Oceanul Atlantic, Oceanul Indian si Oceanul Pacific, precum si in Marea Mediterana. Productia mondiala de ton a fost in continua crestere, de la mai putin de 0,6 milioane de tone, spre exemplu, in 1950, ajungand la aproape 6,6 milioane de tone in 2010, asa cum arata www.undocs.org.

The post Un peste apreciat de romani. De ce i s-a dedicat "o zi mondiala" appeared first on Cotidianul RO.

Comments