A murit cineva de la post?

A murit cineva de la post?

Cea mai profunda sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului, care arata ca Adevarul nu poate sta decat in Lumina, este asteptata de credinciosi cu bucurie, dar si cu smerenia Saptamanii Patimilor, cand pregatirile pascale se impletesc cu linistea data de rugaciunile manastirilor.

Preotul Florin-Ionut Filip de la biserica Dacia-Cetate din Timisoara ne vorbeste atat despre traditiile de Pasti, cat si despre retete pe care le pregateste in aceasta perioada cu drag. Gurmand din fire, parintele face si shaorma de post, iar obiceiul familiei este ca la fiecare masa cu totii sa se tina de mana, in timp ce rostesc rugaciunea Tatal nostru si se da binecuvantarea.

„Suntem o familie de preoti si mergem pe mancarea traditionala de Pasti: ciorba de miel, drob, oua rosii, miel facut cu ierburi (verdeturi, ceapa verde, usturoi verde), pastram putin si din traditia Vechiului Testament. Nu lipseste branza proaspata cu ceapa verde. In casa noastra, in Joia Mare se pregateste cea mai mare parte din mancarea care cere migala, asa cum este drobul de miel sau vopsitul oualor. Anul acesta, in mod exceptional, vineri vom vopsi ouale. Ciorba si fripturile se fac sambata. Copiii mananca si miel, dar le facem si carne de pasare. Nu lipsesc prajiturile de casa. Joi seara si vinerea sunt deja dedicate mai mult rugaciunii. Vineri e post negru”, declara pentru AGERPRES parintele.

In familia preotului, copiii se impartasesc la liturghia de joi, iar dupa-amiaza este dedicata bucuriei jocului. Bunicii si parintii ascund multe oua de ciocolata in iarba din curte, printre brazi sau prin tufele de flori. Cei mici le cauta si le aduna in cosulete. Cel care reuseste sa gaseasca cele mai multe oua de ciocolata primeste trofeul: un ou si mai mare de ciocolata, cu surprize.

„Joi seara, cu totii mergem la cele 12 Evanghelii, baiatul cel mare, care are opt ani, bate toaca, iar vineri seara, toata casa este la denia Prohodului. Sambata se fac ultimele retusuri, iar seara, la Inviere, baiatul merge cu icoana sau cu clopotelul. De mormintele bunicilor noi nu ne ocupam in Joia Mare, asa cum se obisnuieste, ci in Sambata lui Lazar, inainte de Florii, cand se si face ultima pomenire a mortilor de inainte de Pasti, urmatoarea fiind in Duminica Tomii”, spune parintele Filip.

In Postul Pastilor si mai ales in Saptamana Patimilor, mancarea de baza in casa preotului este cartoful si uleiul de masline, alaturi de legumele deshidratate pe care chiar el le pregateste din vara.

„Baza ramane cartoful, uleiul de masline, cel de dovleac la micul dejun, intr-un bol punem ulei de masline in care inmuiem feliile de paine prajita, apelam la rezervele de zacusca si vinete, ardeiul copt, dovlecel, toate puse de cu vara, iar maslinele sunt pe primul loc. Mie imi plac si rosiile deshidratate cu spaghete. Marele bucatar din mine face si shaorma cu cartofi prajiti, varza proaspata, castraveti murati, fasii de soia facute la tigaie, cu ketchup. Am o reteta de maioneza de post fantastica, luata de la o maica de la biserica de jos de la Frasinei: pufuleti muiati in apa amestecati cu ulei si cu mustar. Problema este ca nu se poate pastra prea mult timp, ci trebuie consumata proaspata. Mancam tocane, humus, linte, fasole, salate, cartofi la cuptor cu ulei de masline, tocana. Eu fac acasa boiaua, dovlecelul romanesc il deshidratez si il las cubulete. Rosiile pe care le folosim in perioada aceasta sunt rosii deshidratate din vara trecuta, pe care le rehidratez si le folosesc la mancare. Ne place ciorba de bulion, supa crema de broccoli. Nu se poate spune ca se moare de foame in post, dar postul inseamna infranare. Nu mai e post daca mananci o oala de fasole pe zi; aceea se numeste dieta, cura de slabire”, este de parere preotul.

In Saptamana Patimilor, toata familia mananca doar o data pe zi, la pranz, adauga el. ”La masa, ne tinem cu totii de mana, in jurul mesei, cand spunem rugaciunea”, marturiseste parintele.

La Manastirea Sag-Timiseni, maicutele au mult de lucru in aceste zile, pentru ca in fiecare Vineri-Mari aici se rosesc 1.000 de oua care le vor fi oferite pelerinilor, dupa slujba Invierii. Stareta manastirii, maica Casiana, spune pentru AGERPRES ca cea mai gustoasa mancare de post de aici este, de departe, fasolea alba matcuita, care este si cea mai satioasa.

„Calim putin ceapa in ulei, mai mult inabusita in aburi, sa nu se prajeasca. Adaugam boia, sare, apoi punem fasolea la fiert. Cand e scazuta, o frecam cu ceapa, usturoi si ulei. Avem in congelator toate legumele pe care le-am pregatit si pentru post si pentru iarna. In Saptamana Patimilor este ca in Saptamana Mare din post, cu ajunare pana la ora 15,00, fara ulei. Atunci nu se pune masa, ci fiecare mananca atunci cand poate. Fiecare maicuta tine postul dupa putere, pentru ca sunt in varsta si bolnave. Nu mai vine tineret la manastire, a scazut vocatia”, afirma maica stareta.

Vopsitul oualor se face doar natural, folosind coji de ceapa rosie pentru culoarea rosie, urzici sau spanac pentru verde, sfecla pentru culoarea albastra si violet, coji de lamaie sau ceapa aurie pentru galben.

„Dupa Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare, vineri vopsim ouale, le asezam in cofraje in forma de cruce, pe iarba din curte, iar preotul le sfinteste. Mai intai verificam ouale sa nu fie ciobite, apoi le asezam in vase mari, la fiert, cu putin otet, sa nu crape. Dupa aceea, le punem in vasele cu vopsea si le lasam la foc mic pana prind culoarea dorita. Facem cate 1.000 de oua”, explica maica stareta Casiana.

Ea spune ca de obicei manastirea primea doi-trei miei din care se pregateau drobul si friptura din ziua de Inviere.

„Daca vom primi miel de Pasti, vom gati drob din maruntaiele spalate si curatate, fierte si tocate, amestecate cu multa verdeata de patrunjel, oua, sare si piper. Totul se inveleste in prapure si se da la cuptor. Restul de carne, pulpe, costite se lasa cateva ore intr-un bait din ulei, sare, piper, cimbru, usturoi, boia, dafin si apoi se baga la cuptor”, arata stareta Manastirii Sag-Timiseni.

In fiecare noapte de Inviere, credinciosii prezenti sa ia Lumina primesc cate un pachetel cu un ou rosu, o felie de cozonac si Pasti (anafora sfintita).

The post A murit cineva de la post? appeared first on Cotidianul RO.

Comments