Un tablou neterminat considerat pierdut al lui Gustav Klimt a fost vandut cu 30 de milioane de euro...


Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, considerat pierdut in ultimii 100 de ani, s-a vandut, miercuri, la o licitatie la Viena, Austria, contra sumei de 30 de milioane de euro, relateaza BBC.


Lucrarea neterminata ,,Portretul Domnisoarei Lieser" a fost comandata de o familie de industriasi evrei in 1917, cu un an inainte de moartea pictorului.


In prezent, exista multe intrebari fara raspuns despre pictura si dezbateri aprinse despre cine este femeia din portret, precum si despre ce s-a intamplat cu pictura in perioada nazista.


Se crede ca pictura o infatiseaza pe una dintre fiicele lui Adolf sau Justus Lieser, frati care proveneau dintr-o familie bogata de industriasi evrei.


Istoricii de arta Thomas Natter si Alfred Weidinger spun ca pictura o reprezinta pe Margarethe Constance Lieser, fiica lui Adolf Lieser.


Dar casa de licitatii Kinsky din Viena, care a scos la licitatie opera de arta, sugereaza ca pictura ar putea-o reprezenta pe una dintre cele doua fiice ale lui Justus Lieser si ale sotiei sale Henriette.


Pictura a avut o soarta ,,neclara" dupa 1925


Henriette, care era cunoscuta sub numele de Lilly, a fost o mecena a artei moderne. A fost deportata de nazisti si a murit in lagarul de concentrare de la Auschwitz in timpul Holocaustului. Fiicele ei, Helene si Annie, au supravietuit celui de-Al Doilea Razboi Mondial.


Casa de licitatii a precizat intr-un comunicat ca soarta exacta a picturii dupa anul 1925 este ,,neclara".


,,Ceea ce se stie este ca a fost dobandita de un predecesor legal al expeditorului in anii '60 si a trecut la actualul proprietar prin trei mosteniri succesive", se arata in comunicat casei de licitatii, care nu a facut publica identitatea actualilor proprietari austrieci.


Pictura a fost vanduta in numele acestor proprietari si al succesorilor legali ai lui Adolf si Henriette Lieser, pe baza Principiilor de la Washington - un& acord international& de returnare a artei furate de nazisti descendentilor oamenilor de la care au fost luate cu forta operele.


Ernst Ploil de la im Kinsky a declarat pentru BBC ca exista ,,un acord, conform principiilor de la Washington, cu intreaga familie", in timp ce in catalogul im Kinsky a fost descris acest acord drept ,,o solutie corecta si justa".


Cu toate acestea, Erika Jakubovits, directorul executiv al Presedintiei Comunitatii Evreiesti din Austria, a spus ca exista inca ,,multe intrebari fara raspuns" si a cerut ca acest caz sa fie cercetat de ,,o parte independenta".


,,Restituirea artei este o problema foarte sensibila, toate cercetarile trebuie efectuate cu acuratete si in detaliu, iar rezultatul trebuie sa fie inteligibil si transparent. Trebuie sa se asigure ca exista si o procedura de ultima generatie pentru viitoarele retrocedari private", a spus Erika Jakubovits.


Operele artistului austriac Gustav Klimt s-au vandut pe sume uriase la licitatii in trecut. Piesa ,,Lady with a Fan" s-a vandut pentru 85,3 milioane de lire sterline la Sotheby's in iunie 2023, facand-o& cea mai valoroasa opera de arta vanduta vreodata la o licitatie in Europa.


FOTO: Profimedia


Comments