UPDATE | Senatorii juristi au inceput dezbaterile pe legea carantinei. Raed Arafat a venit la sedinta

UPDATE | Senatorii juristi au inceput dezbaterile pe legea carantinei. Raed Arafat a venit la sedinta

UPDATE | Senatorii juristi au inceput dezbaterile pe legea carantinei. Raed Arafat a venit la sedint...


Votul decizional pe proiectul de lege care reglementeaza carantinarea persoanelor, izolarea si internarea lor, in cazul unor situatii epidemiologice se lasa asteptat, in Parlament. Senatul vrea sa modifice din nou proiectul, iar votul se va da in acest weekend.


UPDATE ora 16.00 Comisia juridica din Senat a inceput dezbaterea pe noile amendamente la proiectul de lege privind carantina si izolarea.



https://youtu.be/8Q3o004nwiQ

La sedinta participa si secretarul de stat Raed Arafat.



UPDATE ora 12.30 Presedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anuntat, vineri, la Senat, ca proiectul privind carantina si izolarea va intra, la ora 14.00, in dezbaterea comisiei juridice, pentru raport, iar discutiile vor dura "cat este nevoie".


Votul pe proiect, in plen, nu va mai avea loc vineri, ci in weekend. In acest sens, a fost convocat plenul, in fiecare zi, pana in data de 15 iulie.


Presedintele Senatului a spus ca este nevoie de mai multe reglementari, astfel ca au fost invitati la discutii atat reprezentantii CSM, cat si cei ai ONG-urilor care lupta pentru drepturile pacientilor.


Cazanciuc a criticat Guvernul pentru ca a scris o lege "pe genunchi", "slaba", si a trimis-o in Parlament pe ultima suta de metri.


"E nevoie de mai multe modificari", a mai spus Cazanciuc, precizand ca domeniul de reglementare este foarte delicat, iar deputatii neavand timp pentru a analiza proiectul in ansamblu.


Proiectul, adoptat de Guvernul Orban luni a fost modificat in Camera Deputatilor, joi, dupa o discutie a secretarului de stat Raed Arafat cu Marcel Ciolacu.


In urma consensului dintre partide, Camera Deputatilor a adoptat proiectul joi seara, cu 266 de voturi pentru, 11 contra si 8 abtineri. Pro Romania a fost singurul partid care a votat impotriva.


Principalele modificari aduse carantinei si izolarii

Parlamentarii au pastrat posibilitatea instituirii carantinei asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent patogen in spatii special desemnate de autoritati, la domiciliu sau in locatia declarata de persoana carantinata, stabilita prin decizie motivata a Directiei de Sanatate Publica pentru fiecare persoana identificata.


Decizia va contine mentiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata masurii si calea de atac prevazuta de lege.


In Parlament, s-a introdus posibilitatea atacarii in instanta a acestor decizii, de catre persoanele afectate.


Izolarea prevede separarea fizica a persoanelor afectate de o boala infecto-contagioasa sau a persoanelor purtatoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau intr-o unitate sanitara, in vederea monitorizarii starii de sanatate si aplicarii unui tratament pe baza consimtamantului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, in scopul vindecarii si reducerii gradului de contagiozitate.


Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locatia declarata, cu exceptia situatiilor in care, pe baza datelor stiintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere si rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane in unitatile sanitare, prevazute prin hotarare a Guvernului.


In situatia in care, intr-un caz individual, un medic constata riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitara, acesta poate decide carantinarea persoanei in unitatea sanitara si informeaza directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, pentru maximum 24 de ore.


Persoanele care nu au respectat masura de carantina la domiciliu sau in locatia declarata au obligatia de a suporta cheltuielile carantinarii in spatiile special desemnate.


Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suporta de Ministerul Sanatatii, din bugetul aprobat cu aceasta destinatie si se recupereaza de la persoanele obligate a le suporta.


Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.


Proiectul reglementeaza si problema detasarilor din spitale, ceruta de Raed Arafat, care le-a spus parlamentarilor ca sunt probleme cu transferarea unor medici in spitale unde nu exista cadre medicale.


Astfel, potrivit amendamentului, pe durata instituirii masurilor in domeniul sanatatii publice, in situatii de risc epidemiologic si biologic, conducatorii institutiilor implicate pot dispune detasari pe durata limitata, de maximum 30 de zile, a personalului medical, paramedical si auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sanatatii, al Comandantului actiunii sau, dupa caz, al conducatorului institutiei.&



Comments