Vocale si consoane in limba romana. Cum le retii rapid

Vocale si consoane in limba romana. Cum le retii rapid

Vocale si consoane in limba romana. Cum le retii rapid


Fonologia limbii romane stabileste inventarul de unitati segmentale prin vocale si consoane si unitati suprasegmentale prin accent si intonatie. Vezi lista cu vocale si consoane in limba romane, dar si cum le poti retine mai usor.


Limba romana standard foloseste urmatoarele unitati: sapte vocale, patru semivocale, o vocala asilabica si devocalizata care uneori este echivalata cu vocala i si douazeci de consoane.


Vocale si consoane in limba romana


Vocale in limba romana

Vocala este un sunet elementar din limbile vorbite ce este caracterizat printr-o configuratie deschisa a caii vocale ce nu impiedica in mod semnificativ iesirea aerului.


A - vocala deschisa centrala nerotunjita;
E - vocala mijlocie anterioara nerotunjita;
I - vocala inchisa anterioara nerotunjita;
O - vocala mijlocie posterioara rotunjita;
U - vocala inchisa posterioara rotunjita;
A - vocala mijlocie centrala nerotunjita;
I - vocala inchisa centrala nerotunjita.

In afara de aceste sapte vocale, in limba romana mai pot aparea si alte vocale din cuvinte imprumutate precum:


[o] ca in bleu, loess - vocala mijlocie anterioara rotunjita[y] ca in yala, yo-yo, spray - vocala inchisa anterioara rotunjita
Vocalele limbii romane sunt impartite in functie de locul de articulare astfel:
Vocale anterioare: e, i, a, i;Vocale posterioare: a, a, o, u.
Semivocale in limba romana
E;I;O;U.

Semivocalele E si O pot aparea inainte de o vocala, iar semivocalele I si U pot aparea atat inainte, cat si dupa o vocala.


Vocale si consoane in limba romana

O consoana este un sunet elementar in limbile vorbite printr-o blocare ori o restrangere semnificativa a caii vocale. Sunetul vorbirii produs la trecerea curentului de aer prin canalul fonator in momentul in care intampina obstacole.


Consoane in limba romana
B; C; D; F; H; J; K; L; M; N; P; Q; R; S; S; T; T; V; W; X; Z; Y.
Consoanele se clasifica dupa mai multe criterii
Mod de articulare
Ocluzive - p,b,t,d,k, g. Fricative - f, v, s, z, s,h. Nazale - m, n.
Punctul de articulare
Labiale - p, b; Dentale - alveolare - t, d;Palatale - j.
Corzilor vocale
Surde - p, t, k, f, s, s. Sonore - b, d, g, v, z, m, n.
Grupuri de consoane
Ce, ci; Ge, gi; Che, Chi; Ghe, ghi.
Curiozitati despre vocale
Cuvinte care contin numai vocale: oaie, oua, ie.
Limba romana este singura limba europeana in care se poate face o propozitie completa ce este formata din cinci cuvinte si toate vocale: "Oaia aia e a ei".
Cel mai lung cuvant care contine toate cele cinci vocale principale (a, e, i, o, u) este: bildungromanesc - se refera la bildungsroman, roman care prezinta procesul de formare a unui caracter.
Un cuvant in limba romana care contine toate cele opt vocale din limba romana (a, a, a, e, i, i, o, u) este autoinsamantarile.
Curiozitati despre consoane
Cele mai lungi cuvinte care contin aceeasi consoana sunt: loialului, lalaielile, lilialului, ciocoaicei.Consoana cea mai folosita in cuvintele limbii romane este R, urmata de T.Cel mai lung cuvant care incepe si se termina cu o vocala, dar in interior contine numai consoane este: inspre.Cea mai rara consoana folosita in cuvintele limbii romane este X, urmata de J.
Alte curiozitati despre limba romana
Cel mai lung cuvant din limba romana are 44 de litere si denumeste o boala pentru care nu s-a gasit niciun leac. Cuvantul este: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA.In limba romana, cele mai multe cuvinte incep cu litera C.Cele mai putine cuvinte din limba romana incep cu Y.Cea mai lunga denumire de localitate din Romania poate fi: Statiunea Climaterica Sambata, 27 de litere. Sat din judetul Brasov.Cea mai lunga denumire de localitate din Romania formata dintr-un singur cuvant este Constantinesti, 14 litere.Printre cele mai lungi cuvinte formate dintr-o singura silaba se numara: promti, strambi, streang, trunchi, stramti, strangi, stricti, schiopi, schimbi, chiompi, sfincsi, sconcsi.

Sursa foto: Shutterstock.com


Comments