Ursula von der Leyen, de la regina la imparateasa

Ursula von der Leyen, de la regina la imparateasa

Atunci cand Ursula von der Leyen si-a dezvaluit echipa pentru urmatoarea Comisie Europeana, ea a redus la tacere, in acelasi timp, scepticii cu privire la cine era cu adevarat la conducere la Bruxelles, scrie Politico.

Cand a dezvaluit publicului cei 26 de comisari si rolurile lor, un lucru a fost imediat clar: ea va avea un control neingradit asupra politicii Uniunii Europene. In cateva minute, ea a introdus un titlu important cu putine responsabilitati pentru una dintre cele mai puternice tari din Uniunea Europeana, si-a sustinut prietenii si a diluat portofolii puternice prin impartirea lor intre mai multe persoane.

Acapararea puterii a fost completa.

,,Ea va controla si mai mult totul", a declarat un oficial UE care, la fel ca altii citati in acest articol, a primit anonimatul pentru a vorbi liber. ,,Cine a crezut ca acest lucru este posibil?"

A fost punctul culminant al lunilor de strategie publica si privata pentru a elimina vocile discordante din primul ei mandat de presedinte al Comisiei Europene. Din prima echipa nu a mai ramas niciunul dintre contestatari. Mari personalitati precum francezul Thierry Breton si olandezul Frans Timmermans au disparut acum.

In timpul primului sau mandat – in care s-a confruntat cu o pandemie globala si cu un razboi la portile UE – si-a creat reputatia de a lua decizii unilaterale, de a-si depasi atributiile, de a-i exclude pe ceilalti lideri UE din procesul decizional si de a vorbi doar cu o mana de consilieri. Ca urmare, la Bruxelles a primit porecla de regina Ursula.

In dimineata in care von der Leyen si-a anuntat cea de-a doua echipa de top, aceasta a refuzat sa spuna Parlamentului European, partenerii sai in procesul de aprobare a comisarilor, pe cine a desemnat pentru fiecare post. In schimb, ea a parasit o intalnire cu liderii de varf ai Parlamentului si a mers direct la o conferinta de presa in care a dezvaluit toate detaliile. Ulterior, ea a fost acuzata de ,,dispret" fata de Parlament.

Cu cateva ore inainte, ea i-a convins pe francezi ca ii va oferi comisarului lor nominalizat o functie extrem de importanta daca il inlocuiesc pe Breton. Marti, cand ea a dezvaluit descrierile posturilor, acestia si-au dat seama ca au fost pacaliti sa obtina un post diluat.

,,Oricine a crezut ca ea si-ar fi putut schimba stilul, dorinta de a mentine un control strict, a fost cel putin naiv", a declarat un diplomat UE.

O Comisie a egalilor?

Limbajul public din jurul celor 26 de comisari, cate unul din fiecare tara membra a UE (in afara de Germania, deoarece von der Leyen este comisarul acesteia), a fost diplomatic, daca nu chiar linistitor.

Ea le-a spus ca sunt un grup de ,,egali".

Rupand vechea organigrama, von der Leyen a declarat ca a eliminat din Comisie ,,fostele structuri relativ rigide", facand institutia mai putin ierarhica.

Aceasta a sustinut ca va permite o mai buna cooperare intre comisari si functionarii publici ai acestora si le va oferi o ,,responsabilitate egala" pentru a-si indeplini prioritatile. Dar diplomatii si functionarii UE, inclusiv unii dintre angajatii sai din Comisie, spun ca noua sa structura ii va permite lui von der Leyen sa dezbine si sa cucereasca.,,Nu cred ca este un bug, ci o caracteristica a sistemului noului colegiu", a declarat Rene Repasi, care conduce socialistii germani din Parlamentul European, despre strategia lui von der Leyen.

In timp ce socialistii, a doua cea mai mare forta politica din Parlamentul European, au asigurat un mega portofoliu pentru spaniola Teresa Ribera, inclusiv puternica functie de concurenta, in alte parti au ramas cu portofolii mai putin importante si titluri de functii umflate. Von der Leyen a anuntat ca Roxana Minzatu, o romanca socialista putin cunoscuta, va fi vicepresedinte executiv pentru oameni, competente si pregatire.

Un al doilea diplomat al UE a declarat ca, pentru a mentine sub control noii lor colegi, ea a pus loialisti de incredere precum slovacul Maros Sefcovic, letonul Valdis Dombrovskis si olandezul Wopke Hoekstra sa fie ,,cainii de paza".

Ea a fost nemiloasa chiar si cu aliatul sau Emmanuel Macron, care, impreuna cu cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, a facut presiuni pentru ca ea sa obtina din nou postul de comisar in 2019.

Cu o zi inainte de anuntul sau, Franta a schimbat-o pe Breton cu Stephane Sejourne, mai putin experimentat, caruia von der Leyen i-a garantat un rol mai puternic in cazul in care cel mai mare critic intern al sau era eliminat.

Dar oficialii francezi considera ca von der Leyen l-a jucat pe Macron, dandu-i protejatului sau Sejourne un post mai slab decat cel pe care il avea Breton.

Macron ,,a schimbat pe cineva care a indraznit sa se ridice impotriva lui von der Leyen cu cineva cu o personalitate mult mai slaba", a declarat un al treilea diplomat UE. Diplomatul a adaugat ca marea temere a Parisului inaintea alegerilor europene din iunie anul trecut a fost o von der Leyen incurajata.

Un inalt functionar al Comisiei a respins caracterizarea noii Comisii, subliniind ca actuala structura permite o abordare mai ,,holistica".

,,Logica este incercarea de a imbunatati structura si capacitatea de coordonare, aceasta este logica din spatele acesteia", a declarat oficialul. ,,Dar … la sfarsitul zilei, colegiul este cel care decide chestiunile politice pe care le avem in fata noastra."

Actul II

Potrivit Politico, puterea acumulata de Von der Leyen nu ar trebui sa fie o surpriza.

Liderii candva puternici care au condus UE sunt slabiti, lasand un gol pe care von der Leyen trebuie sa il umple. Macron din Franta a suferit o pierdere majora in alegerile europene din iunie in fata extremei drepte si apoi a trecut printr-un vot national dureros. Cancelarul german Olaf Scholz este ingrijorat de viitorul sau, iar prim-ministrul polonez Donald Tusk este preocupat de politica interna.

,,Nu trebuie sa o inveti pe von der Leyen cum sa joace jocul puterii", a declarat cel de-al treilea diplomat UE. ,,Ea a vazut vidul lasat de capitalele europene si a sarit in el".

De asemenea, este norocoasa ca fostul prim-ministru portughez Antonio Costa a fost ales de liderii UE drept omologul sau la Consiliul European. El poate fi foarte respectat, dar nu se asteapta sa se opuna lui von der Leyen (si cu siguranta este putin probabil sa se ia la harta cu aceasta, asa cum a facut seful Consiliului demisionar, Charles Michel).

Cu toate acestea, von der Leyen nu va fi capabila sa conduca singura Europa in urmatorii cinci ani.

Ea are nevoie ca Parlamentul European sa dea unda verde echipei sale, astfel incat aceasta sa poata incepe sa lucreze – in mod ideal, cat mai curand posibil. De asemenea, von der Leyen trebuie sa tina liderii europeni si ambasadorii lor la Bruxelles suficient de aproape pentru a se asigura ca vor fi de acord cu planurile sale pentru viitorul Europei si ca isi vor deschide portofelele pentru a plati pentru toate acestea, scrie Politico.

The post Ursula von der Leyen, de la regina la imparateasa appeared first on Cotidianul RO.

Comments