Variola ar putea reveni, la aproape patru decenii dupa eradicarea bolii

Variola ar putea reveni, la aproape patru decenii dupa eradicarea bolii

Variola ar putea reveni, la aproape patru decenii dupa eradicarea bolii

Cercetătorii au descoperit că antraxul s-a răspândit într-un mod similar, după ce topirea stratului de gheaţă permanentă din peninsula Yamal a dus la răspândirea în sol şi apă a sporilor bacteriei, prezervaţi până atunci în cadavre de om sau animale.

Acum, savanţii se tem că virusul variolei s-ar putea răspândi într-un mod similar şi ar putea contribui la revenirea bolii, al cărei ultim caz a fost înregistrat în 1977.

„În deceniul începând cu 1890, a avut loc o epidemie masivă de variolă în zonă. Până la 40% din locuitorii unei localităţi adiacente au murit. Firesc, cadavrele au fost îngropate în partea superioară a solului îngheţat, pe malul râului Kolima. Acum, 100 de ani mai târziu, debitul Kolimei a început să erodeze malurile” a declarat Boris Kershengolts, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

Stratul de sol îngheţat permanent din Yamal se micşorează în mod normal cu între 30 şi 60 de cm/an, însă în acest an s-a micşorat deja cu peste un metru. 

Variola a fost una dintre cele mai răspândite boli grave din istorie, omorând doar în secolul al XX-lea între 300 şi 500 de milioane de persoane. În urma unor programe de combatere a bolii derulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anii '60 şi '70, ultimul caz de variolă a fost înregistat în Somalia, în 1977.

Comments