Demascat ca si colaborator al Securitatii, procurorul Iulian Preda a fost suspendat din functie de CSM

Demascat ca si colaborator al Securitatii, procurorul Iulian Preda a fost suspendat din functie de CSM

Demascat ca si colaborator al Securitatii, procurorul Iulian Preda a fost suspendat din functie de C...

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie, începând cu această dată, a domnului Preda Iulian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni", se arată într-un comunicat al CSM transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, hotărârea secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/2004 privind CSM, conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea 303/2004 potrivit cărora procurorul este suspendat din funcţie când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni. 

În 12 august, procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe procurorul Iulian Preda pentru două infracţiuni de fals în declaraţii, după ce a depus acte la un concurs al CSM din care reieşea că nu a colaborat cu Securitatea.

"În calitate de procuror, Iulian Preda a participat la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 16 aprilie - 6 iulie 2010, fiind admis pentru funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte, precum şi la concursul organizat în perioada 22 martie - 19 iunie 2013, în urma căruia a fost admis pentru funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa", susţin anchetatorii. 

Cu ocazia înscrierii la ambele concursuri, Iulian Preda a depus declaraţii întocmite pe propria răspundere din care rezulta că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990, declaraţiile fiind date în vederea producerii unor consecinţe juridice pentru sine, respectiv ocuparea unor funcţii de conducere pentru care legea instituie incompatibilitatea cu calitatea de agent sau colaborator al fostei Securităţi.

"Prin sentinţa civilă pronunţată în anul 2013 de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, irevocabilă prin decizia pronunţată de ÎCCJ - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal în 2015, s-a constatat însă că inculpatul Preda Iulian a avut calitatea de colaborator al Securităţii, în accepţiunea prevăzută de art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii", a constatat PÎCCJ. 

Avea numele consipirativ de "Marius"

Potrivit probatoriului, în anul 1986, Iulian Preda era electrician la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte şi a semnat un angajament de colaborare cu organele de securitate, prin care urma să furnizeze acestui serviciu secret, sub numele conspirativ "Marius", informaţii referitoare la "mediul tinerilor fără ocupaţie, care frecventează baruri, ceainării, videoteci şi se pot angrena în activităţi necorespunzătoare ce pot aduce atingere într-un mod sau altul securităţii statului". 

În dosarul de reţea din arhiva fostei Securităţi avându-l ca titular pe Preda Iulian au fost identificate şase note informative olografe scrise şi semnate de inculpat sub pseudonim (în perioada 1986 - 1987) şi care, potrivit notei de constatare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, se circumscriu celor două cerinţe legale pentru a putea fi reţinută calitatea de colaborator al fostei Securităţi: denunţarea unor atitudini potrivnice regimului comunist şi încălcarea unor drepturi fundamentale. 

Pe baza notei de constatare, în anul 2012 a fost sesizată, potrivit legii, Curtea de Apel Bucureşti, sentinţa pronunţată stabilind calitatea de colaborator, confirmată ulterior şi de instanţa de recurs. 

Procurorii au solicitat CSM suspendarea din funcţia de procuror a inculpatului Iulian Preda, care activa începând cu data de 1 iunie 2016 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele. 

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Preda a negat cu vehemenţă că ar fi colaborat cu Securitatea

La 11 martie 2014, procurorul Iulian Preda declara pentru "Adevărul" că că notele informative pe care CNSAS se bazează, ar fi fost scrise şi semnate de altcineva. În apărarea sa vine cu o expertiză grafoscopicăîntocmită de expert criminalist Nicola Gheorghe.
Nu sunt îndeplinite cele două condiţii prevăzute de art. 2 lit. b din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 293/2008, necesare pentru constatarea calităţii de colaborator al Securităţii şi anume informaţiile furnizate Securităţii să se refere la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist şi informaţiile să vizeze îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În legătură cu prima condiţie, nu s-a făcut dovada că notele informative aflate la filele 2-7 în mapa anexă R 214708, vol. 2  şi angajamentul aflat la fila 2 în dosarul personal R 214708, vol. 1 ar fi fost scrise şi semnate literal de către subsemnatul. Astfel, printr-o expertiză grafoscopică întocmită de expert criminalist Nicola Gheorghe, autorizat în expertiza grafică şi tehnică a documentelor, s-a  făcut dovada că angajamentul şi notele nu au fost scrise şi semnate literal de subsemnatul. Prin această expertiză se concluzionează cu certitudine că notele informativeaflate la filele 2-7 în mapa anexă R 214708, vol.2 şi angajamentul aflat la fila 2 în dosarul personal R 214708, vol. 1 „nu au fost scrise şi semnate literal de Preda Iulian. Se argumentează că examenul comparativ al trăsăturilor morfologice ale scrisului în litigiu şi ale celui de comparaţie evidenţiază divergenţe mari care, coroborate cu diferenţele de ordin general pe care le-a prezentat, plasează cele două grupuri grafice în tablouri cu autori scripturali diferiţi”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.

De asemenea, Preda mai spun că în documentele prezentate de CNSAS nu se referă la poliţia politică

În angajamentul nedatat şi nesemnat indescifrabil (pentru a fi comparat cu specimen de semnătură), se menţionează la alineatul 2 că <În activitatea de colaborare voi informa despre activitatea ostilă a unor elemente care intenţionează să aducă  în orice mod atingerea securităţii statului sau să creeze pagube importante economiei naţionale>, nefiind vorba de poliţie politică, fiind exclusă îndeplinirea condiţiei ca informaţiile furnizate securităţii să se refere la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist – art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008, aprobată cu modificări prin legea nr. 293/2008. În legătură cu cea de-a doua condiţie, din conţinutul informaţiilor rezultă că acestea nu au vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată (prevăzut de art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice), libertatea de exprimare şi libertatea opiniilor sau alte drepturi, persoanele despre care se face vorbire în aceste informaţii putând să-şi exprime în continuare opiniile. Aceste informaţii au fost prea generale astfel încât să vizeze îngrădirea unor drepturi”, arată procurorul.
 


 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a premiat pe procurorul Iulian Preda, în 2010, pentru merite deosebite în activitatea profesională, rezultate din instrumentarea unui număr mare de cauze, un număr ridicat de rechizitorii, cauze complexe sau cu impact în comunitate. Alături de Preda, la vremea respectivă, au mai fost premiaţi procurorii Radu Cosmin, Mihai Tudose Stănescu Dorel, Drăgan Mioara Raluca şi Mihai Cătălina Maria.
 

Trimis în judecată pentru că şi-a ascuns trecutul de colaborator al Securităţii ca să obţină funcţii în Parchet

Procurorul Iulian Preda a fost trimis în judecată de procurorii Parchetulu General care îl acuză de două infracţiuni de fals în declaraţii după ce a depus acte la un concurs al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din care reieşea că nu a colaborat cu Securitatea.

„Cu ocazia înscrierii la ambele concursuri, inculpatul Preda Iulian  a depus, în conformitate cu disp. art. 49 alin. 11 rap. la art. 48 alin. 10 – 11 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, declaraţii întocmite pe propria răspundere din care  rezulta că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990, declaraţiile fiind date în vederea producerii unor consecinţe juridice pentru sine, respectiv ocuparea unor funcţii de conducere pentru care legea instituie incompatibilitatea cu calitatea de agent sau colaborator al fostei Securităţi”, se arată în documentele anchetatorilor.

Ulterior, printr-o decizie definitivă a Curţii Supreme din 2015 s-a constatat însă că Preda a fost colaborator al Securităţii. 

Comments