VESTE BUNA PENTRU FEMEI - Vezi ce investigatii vor fi decontate de la 1 Iulie

VESTE BUNA PENTRU FEMEI - Vezi ce investigatii vor fi decontate de la 1 Iulie

VESTE BUNĂ PENTRU MĂMICI  Dela 1 iulie, investigaţiile de tip RMN la sân pot fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de la 1 iulie, anunţă Augustin Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

VESTE BUNĂ PENTRU MĂMICI  Efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast se introduce printre serviciile decontate pentru asistenţa medicală ambulatorie paraclinică, renunţându-se însă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului, se precizează într-un comunicat al CNAS.

Purtătorul de cuvânt al CNAS subliniază că pentru investigaţia RMN la sân este necesară o trimitere de la medicul specialist (oncolog, ginecolog etc.) şi se efectuează numai după ce au fost epuizate celelalte tipuri de investigaţii pentru depistarea unor posibile tumori (ecografie, mamografie). Această conduită este motivată, pe de o parte, de toxicitatea acestei investigaţii, iar, pe de altă parte, de preţul acesteia. CNAS va deconta 450 de lei pentru RMN fără substanţă de contrast şi 700 de lei pentru RMN cu substanţă de contrast.

Augustin Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS, precizează că, în ţară, sunt 95 de laboratoare furnizoare de servicii paraclinice, în contract cu CNAS, unde se pot efectua investigaţii tip RMN.

În fiecare an, în România o treime dintre cele 9.000 de femei diagnosticate cu cancer mamar pierd lupta cu boala. Sunt statistici sumbre, iar diagnosticarea sau confirmarea afecţiunii presupune de multe ori investigaţii suplimentare, pe lângă ecografii şi mamografii.

Sursă info.

Sursă foto.

Comments