Vestea la care toti romanii se bucura. Nu si Guvernatorul Isarescu

Vestea la care toti romanii se bucura. Nu si Guvernatorul Isarescu

Vestea la care toti romanii se bucura. Nu si Guvernatorul Isarescu

Dupa 6 luni in care cresterea salariilor incepuse sa piarda din viteza, in aprilie anul acesta ,,inflatia salariala" a repornit cu avant. Fata de aprilie anul trecut, salariul mediu net a urcat in aprilie cu peste 14%, incurcand efortul Bancii Nationale de a calma cresterea preturilor.

Cresterile acestea de salarii sunt o veste excelenta pentru aproape toata lumea. Cu siguranta nu si pentru tabara bancherilor centrali, care tind sa priveasca cu multa rezerva cresterea salariilor. Motivul: banii veniti in plus la salarii se duc de regula in consum, care in Romania e un consum dependent de importuri. De asemenea, cresterile salariale alimenteaza creesterea preturilor, adica exact ceea ce Isarescu incearca sa stopeze.

In& termeni anualizati, cresterea salariilor in octombrie 2023 a fost de 17,06%. Luna urmatoare, ,,inflatia salariala" coborase la 17%, iar in decembrie la 15%. In ianuarie dinamica salariala a fost de 14,2, dupa care in februarie a scazut la 14. In martie inflatia salariilor se aplatizase pana la nivelul de 13,8%, dupa care din aprilie 2024 a urcat la peste 14%

Datele privind cresterea salariilor nete au fost transmise vineri de INS, care remarca faptul ca au existat si cresteri de aproape 40% ale salariilor nete (in industria petrolului), iar in domeniul farma sau petrochimie (fabricarea ingrasamintelor, a cauciucurilor samd) cresterile au fost de asemenea de peste 25-30%.

h2: De de e ingrijorat Isarescu legat de cresterea salariilor

  • Accelerarea ritmului remunerarii pe salariat (18,5 la suta, +0,9 puncte procentuale fata de trimestrul III 2023) a fost insotita de o cvasistagnare a ritmului de crestere a productivitatii muncii (2,7 la suta), persistenta decalajului considerabil dintre cei doi indicatori fiind de natura a exercita in continuare presiuni inflationiste pe partea costurilor cu forta de munca.
  • Este esentiala reechilibrarea cat mai rapida a dinamicii cresterilor salariale, deja extrem de consistente, cu cea a productivitatii muncii, proces care va favoriza nu doar revenirea treptata a ratei inflatiei catre tinta, ci si evitarea unor pierderi de competitivitate externa a economiei romanesti.
  • Majorari salariale suplimentare ar fi de natura sa implice abateri consistente in sus ale inflatiei de la traiectoria proiectata.
  • Incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei inflatiei decurgeau din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, avand ca surse dinamica salariilor din sectorul public si impactul integral al noii legi a pensiilor.
  • Pe masura refacerii si, ulterior, a consolidarii puterii de cumparare a populatiei, consumul privat va redeveni principalul resort al cresterii economice. Decisiva va fi evolutia robusta a venitului disponibil real al gospodariilor, sustinuta de continuarea dezinflatiei si de cresterile salariale, atat cele din sectorul privat (inclusiv ca urmare a unor noi majorari anuntate ale salariului minim), cat si, in special in acest an, de cele din sectorul public. Totodata, se anunta cresteri ample ale transferurilor sociale, atat cele asociate implementarii, incepand din septembrie, a noii legi a pensiilor, cat si, ulterior, ca urmare a aplicarii de la 1 ianuarie 2025 a algoritmului standard de indexare a acestora.
  • Activitatea industriala autohtona continua sa se confrunte cu dificultati multiple, pe fondul cererii externe modeste, in timp ce dinamica salariala ramane consistenta.


(sursa: cel mai recent Raport asupra Inflatiei- mai 2024)
&
Cele mai mari salarii nete s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (11971 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2787 lei).

h2: Aprilie 2024 comparativ cu Martie 2024

Cele mai semnificative cresteri ale salariilor s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 35,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 27,4% in extractia carbunelui
  • intre 10,0% si 16,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
  • intre 4,0% si 8,5% in alte activitati extractive, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de servicii anexe extractiei, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2024 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 34,6% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 9,5% si 15,0% in fabricarea bauturilor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de editare, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe);
  • intre 3,0% si 6,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., activitati profesionale, stiintifice si tehnice, tranzactii imobiliare, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

In sectorul bugetar , in luna aprilie 2024, castigul salarial mediu net a scazut usor fata de luna precedenta in invatamant (-1,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,1%). Castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+1,4%).

Comments