Victor Negrescu cere Guvernului o noua strategie Schengen - Sansele unui vot pozitiv pentru Romania...

"Cred ca ne trebuie o schimbare de strategie, in sensul in care trebuie sa fim mai ofensivi in a prezenta argumentele privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Trebuie in acelasi timp sa ne coordonam mai bine cu partea bulgara, sa ne coordonam mai bine cu Executivul european si sa subliniem de ce aceasta decizie trebuie luata anul acesta si nu trebuie sa fie intarziata. In cazul Romaniei, noi trebuie sa convingem Guvernul din Austria. In cateva saptamani se vor termina alegerile locale, care au impedicat practic sprijinul oferit de Guvernul austriac pentru tara noastra", a declarat Victor Negrescu, marti, la RFI Romania.

In acelasi timp, acesta cere o colaborare mai buna intre Guvern si europarlamentari, mai mult profesionalism si a criticat ca Romania a fost luata prin surprindere de pozitia Austriei, la votul din decembrie 2022, potrivit declaratiilor publice din partea Guvernului si chiar si ale presedintelui tarii.

"Trebuie sa existe o mai buna cooperare intre ministerele responsabile, o relatie mai buna cu europarlamentarii, cu parlamentarii, cu mediul de afaceri, adica nu mai merge sa avem o abordare care pe alocuri a fost un pic individualista, asa cum s-a intamplat la finalul anului trecut. Miza este Romania si nu trebuie sa existe o persoana sau cateva persoane care sa-si aroge aceasta intrare in Spatiul Schengen, pentru ca daca vrem sa intram, trebuie sa o facem in echipa. (...) Am ramas surprins cu privire la faptul ca am fost prinsi pe nepregatite de aceasta pozitionare a Austriei. Ar fi trebuit din timp sa stim acest risc reprezentat de Austria si in acelasi timp sa fi existat solutii alternative, construite de Romania, in asa fel incat sa nu ramanem blocati de refuzul Olandei vizavi de Bulgaria. Cred ca abordarea noastra ar trebui sa fie una mult mai tehnica, mult mai profesionista, mult mai coerenta pe aceste subiecte, adica nu merg doar discutiile la nivel inalt, este clar ca trebuie sa mergem pe mai multe paliere institutionale si la nivel tehnic si la nivel politic si la nivel parlamentar, in asa fel incat sa stim foarte clar cum ne pozitionam", a spus Negrescu.

Pregatirea pentru Consiliul informal Justitie si Afaceri Interne din perioada 25-27 ianuarie, in Suedia este foarte importanta, atrage atentia Victor Negrescu. Acesta spune ca este necesara si obtinerea unei date pentru un nou vot pe Schengen.

,,Este o ocazie sa convingem partenerii din Suedia sa ne sprijine in aceasta directie, dar sa construim si un posibil vot pozitiv in timpul presedintiei spaniole. Este extrem de important ca acum sa nu fim in defensiva si tot noi sa tinem acest subiect sus pe agenda europeana.

In consiliile informale se pot discuta foarte multe subiecte. Fiecare stat poate veni cu temele sale, cu subiectele de interes si le poate prezenta, le poate expune partenerilor europeni si in cazul acesta, ministrul de Interne poate participa la aceasta reuniune si prezenta in detaliu consecintele refuzului aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, dar in acelasi timp, sa prezentam date suplimentare, acele date reale cu privire la fluxurile de migranti (...). Noi trebuie sa aratam inca o data argumentele care stau la baza extinderii zonei Schengen cu Romania si de ce nu, sa solicitam cu aceasta ocazie si in discutiile informale ca aceasta tematica sa revina pe agenda Consiliului de Justitie si Afaceri Interne cu o data predictibila, pentru ca in prezent nu stim in ce masura acest subiect va reveni pe agenda liderilor europeni si tine de noi sa fim capabili sa impunem acest lucru, cu o perspectiva clara privind un vot pozitiv", a explicat Negrescu, la RFI Romania.

Negrescu: Dosarul Schengen, pe agenda JAI in a doua parte a anului 2023

Europarlamentarul Victor Negrescu sustine ca sansele sunt mai mari ca dosarul Schengen sa fie pus pe agenda Consiliului JAI in a doua parte a anului 2023, ,,pentru ca presedintia suedeza a venit cu o agenda care nu pune in prim plan extinderea zonei Schengen. Presedintia anterioara a avut pe agenda sa extinderea spatiului de libera circulatie si din start, partenerii nostri din Cehia si-au fixat acea tinta, ca Romania sa fie primita in Spatiul Schengen. In cazul Suediei nu vedem acest lucru. Ei mai degraba se concentreaza pe migratie, ceea ce poate fi favorabil Romaniei, in sensul in care se pot oferi acele solutii cautate de Guvernul din Austria, se va discuta despre o noua agenda europeana in ceea ce inseamna fenomenul migratiei. Asta este bine, ne permite sa avansam, insa nu vad Suedia dornica in a pune acest subiect pe agenda presedintiei lor, asa ca undeva in a doua parte a anului, mai degraba, cu sprijinul partenerilor din Spania, am putea sa facem acest lucru. Dar ce facem acum poate sa constituie premisele pozitive pentru un vot pozitiv in a doua parte a anului si intrarea Romaniei in Spatiul Schengen in cursul acestui an sau la inceputul anului viitor".

Negrescu: Romania trebuie sa colaboreze cu Bulgaria pentru admiterea in Schengen

Europarlamentarul PSD a vorbit despre accentuarea colaborarii cu partea bulgara in procesul de admitere in Schengen.

,,Trebuie sa-i sprijinim pe partenerii bulgari in a convinge Olanda. In sensul acesta, noi trebuie sa venim cu un plan de actiuni, pe care le vom implementa, in asa fel incat sa avem pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Acest lucru se va intampla cel mai probabil undeva in a doua parte a acestui an, insa pentru a construi o posibila decizie favorabila Romaniei, conteaza ca acum sa facem pasii coerenti in aceasta directie si aici ne-ar trebui o dinamica mult mai ampla decat ceea ce se intampla in prezent", a mai spus Negrescu.

Comments