VIDEO: Imagini cat un dosar penal. Chereches se da abuziv cu girofarul, prin oras

VIDEO: Imagini cat un dosar penal. Chereches se da abuziv cu girofarul, prin oras

VIDEO: Imagini cat un dosar penal. Chereches se da abuziv cu girofarul, prin oras

Catalin Chereches e deasupra legii. Pluteste peste ea ca amfetamina albastra din filmul Breaking Bad. De fiecare data cand vine vorba de propria sa persoana, regulile se aplica altfel decat muritorilor de rand. La fel ca mentorii sai, pe care acum ii detesta, Catalin Chereches nu poate fara girofar. Sfatuit prost de juristii de casa, care ii spun ca legea e pentru prosti, Chereches are propria viziune asupra respectarii acesteia. Recent, primarul baimarean a fost filmat de un cititor ZiarMM alaturi de una din masinile din dotarea Primariei, care folosea girofar.

Pentru a impresiona din nou cateva personaje neatente cu buletinul expirat in ’54 si a atrage privirile a trei extaziati de scrisorile trimise de edil din inchisoarea de la Gherla, Chereches a gasit de cuviinta sa faca un tur de forta prin oras, la bordul bolidului cumparat de Cristian Anghel cu peste 60 mii euro, poposind in zona Hortensiei, din Baia Mare. Subiectul discutiei in care Chereches apare gesticuland agresiv, dar neconvingator, este mai putin relevant, ceea ce ne intereseaza este faptul ca masina cu care a ajuns acolo, marca Audi (inmatriculata cu numarul MM 10 MBM), avea montat un girofar. Ceea ce este contrar normelor in vigoare.

Codul Rutier prevede expres cazurile in care este acceptata folosirea girofarului in trafic. Sunt autorizate sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina rosie - autovehiculele apartinand politiei si pompierilor;
b) pentru lumina albastra - autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii Nationale care insotesc coloane militare, unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Protectie si Paza,
Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, precum si autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.

In completarea acestor prevederi, normele metodologice de autorizare si utilizare a dispozitivelor luminoase intregesc lista cu institutiile care pot solicita autorizarea folosirii girofarului: prefecturile, Comisia de Control a Activitatii Nucleare, Autoritatea Aeronautica Civila si Petrom SA.

De retinut ca nicaieri nu gasim institutia Primarului.

Totusi, primariile pot avea masini purtatoare de lumini avertizoare albastre, insa nu in mod direct. Conform legii 155/2010, politia locala poate detine, administra si/sau folosi, dupa caz, in conditiile legii, imobile, mijloace de transport personalizate si dotate cu dispozitive de avertizare sonore si luminoase de culoare albastra… Iar personalizarea echipamentelor, a mijloacelor, a uniformelor si a insemnelor distinctive ale politiei locale cuprinde obligatoriu denumirea unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza careia se organizeaza si functioneaza.

Din textele legale amintite mai sus, reiese faptul ca primariile in sine nu pot detine masini purtatoare de lumini avertizoare. Doar politiile locale care functioneaza in cadrul primariilor pot avea astfel de lumini. Iar masinile politiei locale sunt PERSONALIZATE. Adica au aplicate anumite insemne distictive.

Masina cu care Catalin Chereches s-a deplasat nu are niciun drept sa foloseasca girofar sau alte lumini avertizoare, pentru ca nu se incadreaza in niciuna din categoriile prevazute de lege. De altfel, daca masina ar fi fost a Politiei Locale, folosirea girofarului nu era justificata, pentru ca incalca din nou legea. Politistii locali pot folosi girofarul in anumite conditii prevazute de lege, acestea fiind exclusiv legate de incalcari la legea circulatiei.

De altfel, nu stim ca edilul Catalin Chereches sa se fi inrolat in trupa politistilor locali (oricum, din imagini reiese ca era un civil oarecare, purtand camasa alba ramasa de la inundatii), astfel ca folosirea girofarului pe masina cu care circula prin oras este un ABUZ.

Pe aceasta cale, cerem chestorului Viorica Marincas, seful politistilor maramureseni, sa treaca la sanctiuni si sa il cheme pe Catalin Chereches la dat explicatii. Pana acum s-a intamplat doar viceversa. Stim ca e mai greu, dar un cetatean de onoare al Baii Mari nu se poate dezice de obligatiile care ii revin, in virtutea legii.

Nu este pentru prima data cand Catalin Chereches foloseste abuziv girofarul. Si nu doar el. Chiar si seful Politiei Locale Baia Mare l-a amplasat abuziv, pe o alta masina decat una din randul institutiei pe care o conduce.

Ciprian DRAGOS

&

&

&

The post VIDEO: Imagini cat un dosar penal. Chereches se da abuziv cu girofarul, prin oras appeared first on ZiarMM.

Comments