VIDEO | NASA a publicat imagini cu sonda Osiris Rex, care atinge asteroidul Bennu

VIDEO | NASA a publicat imagini cu sonda Osiris Rex, care atinge asteroidul Bennu

VIDEO | NASA a publicat imagini cu sonda Osiris Rex, care atinge asteroidul Bennu


Imaginile realizate de sonda Osiris Rex, care atinge in premiera mondiala asteroidul Bennu din apropierea Pamantului, au fost date publicitatii de NASA. Nava spatiala a colectat un esantion care va ajunge pe Terra in 2023, noteaza CNN.


In imagini, bratul retractabil al navei spatiale pare sa zdrobeasca unele dintre rocile poroase de la suprafata. Un jet de azot eliberat de sonda la suprafata a parut sa agite o cantitate substantiala de material intr-un asa numit "dus de moloz".


Apoi, sonda spatiala a stat cinci secunde colectand mostre de pe suprafata asteroidului inainte de a se retrage.


Sonda spatiala Osiris Rex se afla in "stare buna" dupa evenimentul de marti, anunta echipa misiunii spatiale.


Datele si imaginile au fost trimise de catre nava spatiala spre echipa aflata pe Pamant, iar fotografiile au fost date publicitatii miercuri. Datele de pe nava spatiala arata ca aceasta a atins suprafata asteroidului la o distanta de 3 picioare (n.r. - aproximativ 1 metru) de locatia vizata.



https://www.youtube.com/watch?v=xj0O-fLSV7c&feature=emb_logo

In toata aceasta perioada, nava spatiala a functionat autonom prin comenzi programate inainte, folosind sistemul sau avansat de navigatie pentru a o ajuta sa aterizeze fara asistenta de pe Pamant, datorita unei comunicari de 18,5 minute intarziere.


Cu toate ca datele trimise inapoi de nava spatiala indica faptul ca totul s-a intamplat asa cum era planificat in timpul evenimentului ,,Touch-and-Go", numit TAG, echipa misiunii va avea nevoie de aproximativ o saptamana pentru a determina cat de mult esantion de praf si de roci a fost colectat de nava spatiala.


Cantitatea necesara pentru o mostra este de aproximativ 60 de grame, dar capsula poate contine pana la 2 kilograme de material de pe suprafata asteroidului.


De la lansarea sa in 2016, misiunea a fost plina de surprize si premii, provocand echipa sa sa gandeasca pe picioare, pe masura ce asteroidul a dezvaluit informatii care in cele din urma au schimbat modul in care NASA ar incerca prima sa colectare a unui esantion de pe un asteroid.


Situat la mai mult de 200 de milioane de mile (aproximativ 321 de milioane de kilometri) de Pamant, Bennu este un asteroid plin de bolovani, de forma ascutita si la fel de inalt ca Empire State Building.


Este un asteroid ,,morman de grohotis", care reprezinta, de fapt, un grup de roci tinute impreuna de gravitatie, mai degraba decat de un singur obiect.


Misiunea Osiris Rex inseamna Origini, Interpretare spectrala, Identificare resurse, Explorator Regolit de securitate.


Cu toate ca echipa acestei misiuni spatiale se astepta la o suprafata cu nisip, asteroidul Bennu este, de fapt, acoperit cu bolovani de dimensiuni mari.


De asemenea, arunca in mod activ mici roci, pietricele si particule in spatiu - dupa cum au aratat pentru prima data camerele navei spatiale, la scurt timp dupa sosirea la asteroid, in decembrie 2018.


Nava spatiala a zburat in jurul asteroidului timp de aproape doi ani, observandu-l in detaliu. Acest lucru a dus la cea mai apropiata orbita pentru o nava spatiala in jurul unui obiect, stabilind un record mondial Guinness. Este, de asemenea, cel mai mic corp care a fost orbitat de o nava spatiala NASA.


Asteroidul Bennu a fost cartografiat acum cu mai multe detalii decat Luna sau orice alt corp ceresc din sistemul nostru solar.


Datorita naturii stancoase a asteroidului, care ar fi putut provoca distrugerea navei spatiale, echipa misiunii a trebuit sa isi aleaga cu atentie locul de colectare si sa micsoreze locul de aterizare la o zecime din dimensiunea initiala.


Locul ales pentru aterizare, numit Nightingale, a avut 52 de metri in diametru, iar nava a atins miercuri pentru scurt timp asteriodul cu bratul sau robot de 11 picioare (n.r. - 3,35 metri).


Aterizarea si prelevarea de probe au avut loc la aproximativ patru ore si jumatate dupa ce nava spatiala a parasit orbita in jurul asteroidului si a coborat incet.


Datele au aratat ca bratul a atins suprafata asteroidului si a imprastiat un jet de azot gazos, amestecand praful si pietricele care ar putea fi extrase de capul de colectare al bratului.


Dupa colectare, nava spatiala s-a indepartat de asteroid in siguranta. "Aceasta premiera uimitoare pentru NASA demonstreaza cum o echipa incredibila din toata tara s-a reunit si a facut fata unor provocari incredibile pentru a extinde granitele cunoasterii", a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine.



FOTO: Hepta


Comments