Experiment japonez. Cata protectie impotriva noului coronavirus ofera mastile sanitare

Experiment japonez. Cata protectie impotriva noului coronavirus ofera mastile sanitare

Experiment japonez. Cata protectie impotriva noului coronavirus ofera mastile sanitare


O echipa a Universitatii din Tokyo a aratat care este protectia oferita de mastile sanitare, precum si de cele din panza impotriva noului coronavirus. De asemenea, experimentul universitatii a mai aratat ca purtarea oricarui tip de masca reduce cu 70% raspandirea virusului, informeaza Agerpres, care citeaza EFE.


Masca este una din principalele masuri anti-COVID, iar o echipa a Universitatii din Tokyo a demonstrat cu ajutorul unui experiment cum pot preveni mastile sanitare molipsirea cu noul coronavirus.


Experimentul s-a realizat folosind un simulator de infectie cu virusul SARS-CoV-2 constand din doua capete de manechine plasate in fata unei vitrine. In cazul unuia dintre acestea, s-a folosit un spray pentru a imprastia virusul, iar pentru celalalt, un ventilator imitand respiratia umana.


Receptorul, care era protejat cu o masca din panza, a avut o reducere cuprinsa intre 20 si 40% din absorbtia virusului si intre 47 si 50% in cazul mastii chirurgicale obisnuite. In schimb, cu o masca N95, purtata corespunzator, reducerea a fost cuprinsa intre 79 si 90 %.


Cand emitatorul a folosit o masca, din panza sau chirugicala de unica folosinta, reducerea contagierii in cazul receptorului a fost de peste 70% pentru ambele cazuri, comparativ cu masca N95 plasata in mod corect, care a beneficiat de o protectie de aproape 100%.


Indiferent de caz, Yoshihiro Kawaoka, seful echipei care a condus experimentul, a avertizat ca folosirea mastilor faciale nu evita complet contagierea cu noul coronavirus. "Important este sa nu avem prea multa incredere in masti", a precizat el.


Potrivit declaratiilor acordate postului public de televiziune NHK de Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Stiinte Medicale al Universitatii din Tokyo, nu s-au realizat anterior alte experimente similare in cadrul carora sa se foloseasca virusuri reale.


Comments