Viorica Dancila: "Este nevoie de sprijin pentru populatie. Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%"

Viorica Dancila "Este nevoie de sprijin

Viorica Dancila: "Este nevoie de sprijin pentru populatie. Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40...

Viorica Dancila a vorbit la Realitatea PLUS despre faptul ca Guvernul a primit aprobarea de la Comisia Europeana pentru acordarea voucherelor de ajutorare a populatiei cu venituri mici. Aceste vouchere vor fi acordate din bani europeni. Cu toate astea, fostul premier al Romaniei a explicat de ce aceasta masura nu va rezolva problemele mult mai serioase cu care se confrunta tara noastra.

"Orice ajutor e bine venit, avem in romania foarte multe persoane in imposibilitatea de a isi achita facturile, pentru medicamente sau mancare. Mie mi se par insuficiente. Vedem ca astazi Comisia Europeana a aprobat acordarea a jumatate din suma pentru vouchere. Eu cred ca prima data trebuia sa avem negocierile si pe urma sa anunta masurile.

Este nevoie de sprijin pentru populatie dar consider ca 50 de euro la 2 luni e un sprijin foarte mic. Cand au fost negociate aceste masuri, cand au aparut pe ordinea de zi a Guvernului, inflatia era de 10%, inflatia e de 13.8% acum si e in crestere. Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%. Daca facem un calcul, 4 lei pe zi este foarte putin ca sprijin pentru familiile care au intr-adevar nevoie. Dar este si acesta un pas.

Eu cred ca prima data trebuie sa actionam la cauzele care conduc la aceste scumpiri. La gaze 80% scumpiri in conditiile in care statul castiga cel mai mult, este principalul beneficiar. S-a facut plafonare anul trecut la energie si gaze, dar nu la pretul initial ci la preturi de 2 sau 3 ori mai mari. Acestea au avut impact la scumpirea tuturor produselor. Aici trebuie sa actionam, cauzele care produc aceste scumpiri, nu sa incercam sa venim cu sume care atunci cand ajung sa fie acordate nu mai au impactul dorit sau sunt insuficiente.

In momentul in care vii cu anumite masuri, ai nevoie de avizul Comisiei Europene. Prima oara e normal sa negociezi dar cu demnitate si negociezi foarte strict aceste lucruri la Comisia Europeana, mai ales acum cand pandemia si razboiul aduc alte provocari pentru statele europene, apoi anunti pachetele pe care le-ai negociat.

Este foarte dificil, orice presiune pusa pe bugetul Romaniei nu este foarte buna in acest moment. 13,8% inflatie, datorie publica 50.6% din PIB, acum cred ca e mult mai mare, faptul ca nu putem sa stabilizam preturile si cresc de la o zi la alta, sunt lucruri care trag un semnal de alarma", a explicat Viorica Dancila la Realitatea PLUS.

Comments