Volodimir Zelenski, vizita surpriza in Polonia in plin scandal bilateral. Mesaj direct adresat polon...


Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut sambata o escala in Polonia, in drumul de intoarcere de la New York, dar nu s-a intalnit cu niciun oficial polonez in conditiile aparitiei unor tensiuni diplomatice dupa ce Zelenski a criticat Polonia in discursul de la ONU pentru decizia de a interzice importurile de cereale din Ucraina, relateaza Reuters.


Cu ocazia opririi in Polonia, la Lublin, Zelenski i-a decorat pe Bianka Zalewska, o jurnalista care a ajutat la transportarea copiilor raniti in spitalele poloneze, si pe Damian Duda, care a adunat o echipa medicala pentru a ajuta soldatii raniti din apropierea frontului.


Zelenski le-a multumit tuturor polonezilor care ,,din primele zile si-au deschis familiile, casele, s-au deschis pe ei insisi si au ajutat".


,,Cred ca orice provocare in drumul noastru comun nu este nimic in comparatie cu faptul ca exista o asemenea legatura intre oamenii nostri", a declarat Volodimir Zelenski.


While in Lublin on my way back to Ukraine, I was honored to award two prominent Poles, volunteers, Bianka Zalewska and Damian Duda, Ukrainian state awards.Bianka is a journalist for TVN Discovery Poland who has helped provide humanitarian aid to Ukrainians and transport wounded... pic.twitter.com/96Jl2h7gsu

— Volodymyr Zelenskyy / volodimir zelens-kij (@ZelenskyyUa) September 23, 2023

Unul dintre beneficiarii decoratiilor, Damian Duda, a declarat pentru Reuters ca Zelenski a fost foarte informal la intalnire, ca un vechi prieten.


,,Pentru noi, politica nu este importanta, ceea ce este important pentru noi este sa ajutam oamenii care au nevoie", a spus Duda.


Seful Biroului pentru Politica Internationala al presedintelui polonez, Marcin Przydacz, a declarat pentru publicatia poloneza Onet ca biroul sau nu a primit nicio propunere pentru o intalnire in timpul vizitei lui Zelenski in Polonia.


Vizita vine la doar o zi dupa ce premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut ,,sa nu mai jigneasca polonezii vreodata".


Zelenski a provocat supararea statelor vecine dupa ce a spus Adunarii Generale a Natiunilor Unite de la New York ca Kievul lucreaza pentru a pastra rutele terestre pentru exportul de cereale, dar ca ,,teatrul politic" din jurul importurilor de cereale nu face decat sa ajute Moscova.


Polonia, Ungaria si Slovacia au interzis importul de cereale din Ucraina, in decizii unilaterale luate la scurt timp dupa ce a expirat o masura similara a Comisiei Europene. Romania nu a dispus o interzicere a importurilor de cereale, dar Marcel Ciolacu a precizat ca un ordin in acest sens este pregatit si va fi implementat daca vor fi probleme.


Comments