Zece lucruri pe care nu le stiai despre sani si sfarcuri

Zece lucruri pe care nu le stiai despre sani si sfarcuri

Zece lucruri pe care nu le stiai despre sani si sfarcuri

Ştim cu toţii că principala menire pe care au au sânii femeilor şi implicit mameloanele este de a hrăni bebeluşul cu laptele produs de glandele mamare, în timpul lactaţiei. Bărbaţii, în ciuda faptului că au glande mamare, sfârcurile lor nu au nicio funcţie de acest tip, scrie top10homeremedies.com. Se poate pune întrebarea de ce le mai au dacă nu sunt utile? Ei bine, glandele mamare reprezintă un atavism, explică specialiştii, însă le pot cauza bărbaţilor aceleaşi probleme de sănătate pe care le au femeile.

1.Toţi avem sfârcuri încă din stadiul embrionar şi asta pentru că până în ziua a 60-a de sarcină toţi suntem identici, adică fete. Abia după acest interval intervine specializarea pe genuri. Sub acţiunea testosteronului au loc schimbări în activitatea genetică a celulelor din zona genitală şi din creier. Rezultatul este separarea embrionilor pe genuri. Testosteronul determină în cazul embrionului masculin secretarea anumitor substanţe care inhibă dezvoltarea caracteristicilor feminine ale acestuia la nivelul întregului corp. În orice caz, caracteristicile dezvoltate înainte de acest moment rămân intacte, rezultatul fiind un piept plat şi existenţa sfârcurilor pentru bărbaţi.

2.Sunt persoane care se nasc cu mai mult de două mameloane. În termeni medicali, această afecţiune este cunoscută sub numele de polimastie. Pot apărea şi în alte locuri decât pe linia pieptului şi pot fi însoţite sau nu şi de ţesut mamar. Polimastia este considerată o anormalitate congenitală destul de comună care poate apărea atât la femei, cât şi la bărbaţi. De regulă, mamelonul în plus începe să  se dezvolte precum unul normal până la un anumit stadiu, după care procesul stagnează. Cele mai multe mameloane anormale apar pe piept, dar pot apărea în orice zonă a corpului, chiar şi pe talpă. Adesea, sunt confundate cu aluniţele. În 2012, a fost publicat în Jurnalul Indian de Genetică Umană cazul unui bărbat de 32 de ani care avea nu mai puţin de şapte mameloane, fiind a doua persoană din istorie cu atât de multe sfârcuri. Polimastia nu cauzează probleme de sănătate, nefiind nevoie ca sfârcurile suplimentare să fie îndepărtate.

3.Părul din jurul areolei mamare este normal, chiar şi la femei. Nu toate femeile au fire de păr în jurul sfârcurilor, însă nu este anormal dacă se întâmplă aşa. Zonele din jurul areolelor au foliculi de păr, la fel ca orice altă zonă a corpului. Fluctuaţiile hormonale din organism produse de pubertate, sarcină sau menopauză pot determina apariţia câtorva fire de păr mai lungi în aceste zone. Anumite medicamente pot determina însă o creşetere mai substanţială a numărului de fire de păr. Dacă observaţi mai mult de câteva fire, consultaţi un medic pentru că poate fi vorba despre hirsutism, o boală caracterizată printr-o pilozitate excesivă la femei. O altă cauză a pilozităţii excesive poate fi legată de sindromul ovarului polichistic.

Dacă prezenţa acestor fire este jenantă, cel mai indicat este să le îndepărtaţi cu penseta şi nu să le radeţi sau să scăpaţi de ele în alt mod pentru că riscaţi deteriorarea stratului sensibil de piele din acea zonă.  

4.Doar oamenii au sâni mari permanent. Orice altă specie de primată dezvoltă sâni doar în perioadele în care îşi hrăneşte puii cu lapte. La femei, sânii sunt alcătuiţi în mare parte din grăsime şi sunt un însemn al fertilităţii.

5.Mameloanele pot secreta fluid. Femeile se pot confunta cu situaţia în care, deşi nu sunt însărcinate şi nici nu alăptează, sfârcurile lor să secrete un fluid transparent sau albicios - vâscos. Secreţiile apar mai ales când sânii sunt presaţi sau de-a dreptul striviţi într-un sutien prea strâmt sau în urma unui efort fizic deosebit făcut la sală. Dacă aceste secreţii sunt însă sanguinolente trebuie consultat de urgenţă un medic. La bărbaţi, secreţiile de orice tip ar fi la nivelul sfârcurilor ar trebui să-i trimită la un consult medical pentru că la mijloc poate fi un cancer.

6.Nici sânii, şi nici sfârcurile nu sunt imagini în oglindă, dar acest lucru este perfect normal. De regulă, sânul stâng este mai mare decât cel drept. În termeni medicali, această uşoară variaţie se numeşte asimetrie. De regulă, asimetria este mai vizibilă atunci când sânii încep să crească, dar se estompează către maturitate. În circumstanţe obişnuite, această asimetrie nu este observabilă, dar anumite traumatisme, infecţii sau răni pot determina accentuarea diferenţelor. Operaţiile de mărire de sâni sau de reducere a acestora pot corecta o eventuală asimetrie accentuată, însă doar după perioada pubertăţii.

7. Operaţiile de mărire de sâni reduc sensibilitatea la nivelul sfârcurilor. Orice intervenţie chirurgicală de mărire de sâni reduce cu totul sau parţial sensibilitatea la nivelul mameloanelor. La fel şi operaţiile de micşorare sau repoziţionare a sânilor, alterează sensibilitatea acestora.  

Un studiu din 2006 făcut de Societatea Americană de Chirurgie Plastică a arătat că cu cât un implant mamar este mai mare cu atât se pierde sensibilitatea la nivelul sânului şi a mameloanelor, chiar şi la ani distanţă de la operaţie.

8.Sânii se schimbă pe parcursul unei luni. Astfel, sunt femei care în timpul ciclului menstrual simt nevoia să poarte un sutien mai mare decât cel obişnuit, Acest lucru se explică prin schimbările hormonale care au loc în organism şi care determină în perioada premergătoare menstruaţiei apariţia unor senzaţii de tensiune, durere şi disconfort la nicelul sânilor şi o mărire în volum a acestora. Aceste simptome pot fi prezente şi pe perioada ovulaţiei. Sânii femeilor însărcinate sunt primii care semnalează sarcina, chiar înainte ca stomacul să o facă. În primul trimestru de sarcină, sânii devin extrem de tensionaţi şi încep să-şi mărească volumul. Aceasta pentru că organismul începe să se pregătească pentru alăptarea la sân a viitorulu bebeluş.

9.Unele sfârcuri cresc înăuntru. La anumite femei sau la anumiţi bărbaţi sfârcurile cresc în interior. Proporţia femeilor care sunt în această situaţie este estimată la 10-20%. Dacă „defectul“ este prezent din naştere nu e motiv de îngrijorare decât cel mult estetică. Alte cauze ale mamelonului ombilicat pot fi hrănirea la sân, anumite traume, vârsta, infecţiile sau inflamaţiile la nivelul sânului sau chiar sarcina.

Pentru cei care au mameloane ombilicate este foarte important păstrarea unei igiene corespunsătoare a zonei şi evitarea infecţiilor. Dacă mameloanele au fost normale şi dintr-o dată au început să devină ombilicate este indicat să consultaţi imediat un medic. Poate fi un semn al cancerului de sân.

10.Sfârcurile ridicate nu sunt întotdeauna un semn de excitare sexuală. De vină pot fi schimbările de temperatură, alăptarea la sân sau frecarea mameloanelor de hainele percepute ca fiind aspre.

Comments