Zelenski, intr-o situatie fara cale de iesire intr-un razboi ,,care merge tot mai prost". Oficial uc...


Ziarul american Washington Post a publicat sambata, 6 aprilie, o analiza privind evolutiile in razboiul din Ucraina si optiunile presedintelui Volodimir Zelenski cu privire la ce sa faca in continuare. Luptele se afla acum intr-un impas, iar situatia se va inrautati pe masura ce Rusia isi intensifica atacurile si avanseaza pe front, potrivit jurnalistilor americani.


Zelenski a declarat ca Ucraina nu va accepta nimic mai putin decat recuperarea intregului sau teritoriu ocupat, inclusiv a teritoriilor pe care Rusia le controleaza din 2014.


Dar, avand in vedere ca liniile de lupta s-au schimbat putin in ultimul an, recucerirea militara a zonelor din estul si sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupa acum - aproximativ 20% din tara - pare din ce in ce mai putin probabila, scrie The Washington Post, citat de News.ro.


De asemenea, o eventuala negociere cu Vladimir Putin pentru a pune capat razboiului este toxica din punct de vedere politic. Zelenski a spus in repetate randuri ca nu are ce negocia cat timp trupele ruse raman pe teritoriul ucrainean, iar opinia publica ucraineana se opune enorm de mult renuntarii la teritorii.


La randul sau, Putin nu s-a aratat dispus sa accepte nimic in afara de capitularea Ucrainei in fata cererilor sale.


Oficialii ucraineni si occidentali considera ca Zelenski se afla, in buna masura, intr-o situatie de blocaj. Ajutorul din partea SUA, cel mai important sustinator militar al Ucrainei, este blocat de luni de zile de republicanii din Congres, iar avioanele de lupta F-16 promise Ucrainei sunt asteptate sa intre peste cateva luni si in cantitate limitata.


tarile NATO dau dovada in continuare de retinere in ceea ce priveste asistenta lor, fapt evidentiat de controversele starnite de presedintele francez Emmanuel Macron, care a declarat ca statele europene nu ar trebui sa excluda trimiterea de trupe in Ucraina.


Un razboi de ,,zeci de ani"


Cel mai dificil pentru Zelenski va fi gestionarea asteptarilor propriei sale tari. Sprijinul pentru el in randul ucrainenilor ramane ridicat, dar dupa doi ani de razboi si pierderi abrupte, ,,solidaritatea se destrama", a declarat un diplomat occidental de la Kiev pentru WP.


,,Cum va iesi Zelenski din aceasta situatie? Habar nu am. Si, bineinteles, ma ingrijoreaza", a declarat un deputat ucrainean, sub protectia anonimatului.


Timofi Milovanov, profesor la Scoala de Economie din Kiev si fost ministru, a declarat ca razboiul ar putea sa se prelungeasca multi ani.


,,Este un gand neplacut, dar cand unii spun ca ar putea dura zeci de ani, nimeni nu contesta acest lucru", a declarat Milovanov.


Ucrainenii s-au resemnat insa la gandul ca va fi un razboi lung. Unii lupta inca din 2014, cand Rusia a alimentat pentru prima data conflictul in estul Ucrainei.


Kievul se asteapta sa ramana fara ajutorul americanilor


Pesimismul cu privire la sansele Ucrainei pe campul de lupta a crescut in ultimele luni, pe masura ce fortele ruse au recastigat initiativa pe campul de lupta, in mare parte din cauza faptului ca ucrainenii duc lipsa de trupe si munitie.


Presedintele Camerei Reprezentantilor a SUA, republicanul Mike Johnson, tine blocat de sase luni proiectul legislativ ce prevede furnizarea unui ajutor militar si financiar Ucrainei in valoare de 60 de miliarde de dolari.


Mike Johnson a declarat ca pachetul ar putea fi supus la vot saptamana viitoare, dar se asteapta ca acesta sa fie supus unor revizuiri, cum ar fi, poate, acordarea banilor sub forma de imprumut.


Chiar daca ajutorul este aprobat in curand, intarzierea a trimis un semnal clar ca asistenta viitoare nu este garantata, mai ales in contextul alegerilor prezidentiale din SUA din acest an.


Zelenski a declarat ca Ucraina prioritizeaza productia interna, dar pana acum realizeaza doar o mica parte din nevoile sale, in timp ce rusii trag acum de sase ori mai mult decat ucrainenii de-a lungul liniei de front.


Oficial ucrainean: ,,Ei bine, va fi si mai rau"


,,Uitati, am ramas fara munitie deja de jumatate de an. Cel putin nu suficienta", a declarat un oficial ucrainean de rang inalt.


,,Ei bine, va fi mai rau. Si ce daca? Ce alte optiuni exista? Daca partenerii care au promis sa ne dea munitie nu ne-o dau, bineinteles ca situatia se inrautateste. Dar imaginea SUA se va inrautati in lume", a avertizat el.


In urma cu un an, starea de spirit de la Kiev era prudent optimista, in timp ce Ucraina pregatea o contraofensiva de amploare cu tancuri moderne si vehicule de lupta proaspat furnizate de Occident.


Contraofensiva nu a reusit insa sa obtina castiguri semnificative, iar noile arme nu s-au dovedit a fi decisive.


Fortele ucrainene nu mai au puterea de a incepe o noua ofensiva si se raresc acum sub presiune de-a lungul liniei frontului.


,,Exista doua scenarii. Un scenariu este ca ei sa primeasca sprijin pentru a mentine liniile defensive. Al doilea este ca nu exista suficient sprijin si Ucraina se va apara oricum, cu disperare si cu mai putini oameni", a spus un ambasador occidental.


,,Ping-pong" politic cu mobilizarea de noi trupe


Comandantii de teren au raportat un deficit de trupe de-a lungul liniei de front, in special infanteria, care este desfasurata in pozitiile cele mai avansate.


Comandantii militari au facut presiuni pentru o mobilizare pe scara larga, dar Zelenski si-a exprimat indoiala.


Recent, Zelenski a semnat o lege care a redus varsta minima de incorporare in Ucraina la 25 de ani, dar a declarat ca mobilizarea a aproximativ 500.000 de soldati in plus, asa cum a sugerat fostul comandant-sef al Ucrainei, Valeri Zalujni, nu se va intampla.


Generalul colonel Oleksandr Sirski, noul sef al armatei, a declarat ca numarul de 500.000 a fost ,,redus semnificativ" in urma unui audit de personal.&


Un alt diplomat occidental de la Kiev a declarat ca administratia lui Zelenski si parlamentul ucrainean joaca ,,ping-pong politic" in privinta mobilizarii, deoarece aceasta este o masura nepopulara. In timp ce mii de oameni s-au oferit voluntari pentru a lupta la inceputul razboiului, putini dintre cei care nu s-au inrolat deja vor sa o mai faca acum.


Cat mai rezista economia


O mobilizare pe scara larga ar ridica, de asemenea, provocari economice. Banii pentru salariile soldatilor nu pot proveni direct din ajutorul extern, iar unele industrii se confrunta deja cu lipsa fortei de munca.


Economia ucraineana se afla sub presiune din cauza atacurilor repetate cu rachete si drone care vizeaza infrastructura energetica. Atacurile ii sperie si pe investitorii straini in afaceri.


,,Nimeni nu va ceda teritoriu, dar oamenii inteleg ca recuperarea acestuia ar putea dura mult timp. Ce forma poate lua acest lucru? Un razboi lung cu o victorie in cele din urma? O prabusire brusca in structura de putere rusa? O contraofensiva de succes? Dar asta necesita un tip de sprijin foarte diferit de cel pe care il are acum Ucraina", a punctat Milovanov, profesorul de economie.


Comments