AHK Romania, ingrijorata de o masura pentru fermieri. „Consecinte grave”

AHK Romania, ingrijorata de o masura pentru fermieri. „Consecinte grave”

Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania) spun ca amanarea obligatiilor de plata ale fermierilor catre furnizori ameninta sa destabilizeze intregul lant de aprovizionare agricola si risca sa submineze viabilitatea pe termen lung atat a fermierilor, cat si a actorilor din lantul valoric, si poate incalca reglementarile Uniunii Europene.

Membrii AHK Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la seceta severa si continua care a lovit Romania in ultimii trei ani, precizand ca aceste conditii au afectat grav sectorul agricol si au condus la o scadere semnificativa a productiei si la agravarea presiunilor financiare asupra agricultorilor.

Potrivit unui comunicat al AHK Romania, numai in ultimul an, preturile produselor agricole au scazut cu aproximativ 38% fata de 2022, in timp ce costurile de productie (precum ingrasamintele chimice) au crescut din cauza inflatiei si a volatilitatii pietei mondiale generate de conflictul din Ucraina. Diferenta din ce in ce mai mare dintre cresterea cheltuielilor si scaderea veniturilor a pus multe intreprinderi agricole in pericol de insolventa, in special pe cele cu lichiditati limitate si cu o baza de capital subtire.

„Desi apreciem recunoasterea crizei de catre Guvernul Romaniei, AHK Romania este ingrijorata de masurile propuse pentru amanarea platilor fermierilor catre furnizorii de produse esentiale pentru agricultura, cum ar fi semintele, ingrasamintele, produse de protectie a culturilor etc. Aceasta masura ar putea duce la consecinte grave pentru lantul de aprovizionare agricola, agravand situatia, in loc sa o amelioreze”, a declarat Sebastian Metz, director general AHK Romania. in comunicatul citat.

In opinia membrilor organizatiei, amanarea obligatiilor de plata ale fermierilor catre furnizori poate parea o usurare pe termen scurt, insa, in practica, aceste masuri ameninta sa destabilizeze intregul lant de aprovizionare.

„Furnizorii de inputuri extind deja linii de credit pe termen lung si sprijina fermierii prin politici comerciale. Cu toate acestea, daca sunt fortati sa suporte povara financiara, acesti furnizori vor avea dificultati in a-si continua operatiunile. Acest lucru va influenta aprovizionarea agricultorilor, in sensul diminuarii accesului la materiale agricole de inalta calitate, care asigura o agricultura durabila si randamente bune ale productiei. In continuare, acest lucru ar putea duce la reducerea productivitatii, ceea ce ar pune si mai mult sub presiune sectorul agricol si ar periclita securitatea alimentara a Romaniei”, sustin oamenii de afaceri germani.

In plus, o astfel de interferenta in mecanismele normale ale pietei risca sa submineze viabilitatea pe termen lung atat a fermierilor, cat si a actorilor din lantul valoric si poate incalca reglementarile UE, a transmis AHK Romania.

Potrivit sursei citate, interventia pe piata va duce la intreruperea lantului economic, cu consecinte grave pentru multi ani de acum inainte, iar atractivitatea investitiilor romanesti in lantul agricol-alimentar poate fi grav afectata de astfel de masuri.

„Avand in vedere gravitatea crizei, AHK Romania solicita un dialog imediat si constructiv intre guvern si partile interesate pentru a dezvolta impreuna solutii durabile si eficiente. Guvernul are diverse optiuni de sprijin, precum imbunatatirea accesului la capitalul de lucru pentru fermieri cu garantii de stat si reconstruirea increderii in cadrul sectorului. Reunind atat fermierii, cat si companiile producatoare de inputuri agricol, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana se angajeaza sa colaboreze cu toate partile interesate pentru a asigura viitorul sectorului agricol din Romania, pentru a preveni prabusirea lanturilor de aprovizionare agricola, protejand in acelasi timp mijloacele de trai ale celor care depind de aceasta”, se mai arata in comunicatul organizatiei.

AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 650 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. De la 1 ianuarie 2020, in cadrul AHK Romania functioneaza si Centrul de competenta pentru Republica Moldova.

The post AHK Romania, ingrijorata de o masura pentru fermieri. „Consecinte grave” appeared first on Cotidianul RO.

Comments